Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Westeinde_tram
 Mail deze pagina      Chris Brakel | 4-11-2018
Ik was beniewd of iemand zich de automatiek / snackbar kan herinneren die op het Westeinde gevestigt was in de zestiger jaren. Deze werd toen beheert door mijn oom en tante, Nico en Loudy. Dit was een van de eerste automatieken in Nederland.

Hans den Heijer | 12-4-2018
Rob Frauenfelder, mijn broer Karel den Heijer, heeft in jullie pand in de Blekerslaan nog gewerkt, hij is plaatwerker, heeft dacht ik voor jou vader auto’s gemaakt, er zat verder in de straat ook een MG specialist, had zwart sluik haar, ik dacht Ruud,of hij , mijn broer huurde het van jou vader, Gr

bob ekkel | 3-11-2016
ben op zoek naar asrid wezenaar gewoond in het endhof

HansR | 25-6-2015
Als kinderen van nauwelijks 5, 6 jaar werden de 2 meisjes die in de hoek op 49 woonden uitgescholden voor NSB `er. Wat dat was wisten wij toen niet.
Vandaar dat de opmerking van Piet Walraven, die duidelijk ouder is dan mijn leeftijdsgenootjes (1944-1947) over het wonen van een joodse familie op nr 51 dus de buren, denk ik dat daar zonder dat wij weten wat zich daar heeft afgespeeld, wellicht een verraad heeft afgespeeld.
Die meisjes hadden daar part nog deel aan. Wij praatten maar na wat ouderen zeiden.
Niemand herinnert hier zich die naam van de 49 bewoners, die ik hieronder dacht yr weten met enige twijfel.

Piet Walraven | 21-6-2015
Cobij met piet, mijn dochter FEMKE had afgelopen donderdag van mij gehoord dat ik met mijn kleinzoon naar het Westeinde te gaan en ook naar het hofje waar ik 25 jaar heb gewoond van 1935 tot 1959.
Het hofje is verbouwd wat ik niet mooi vond maar ja de moderne tijd gaat door.
Je vraag over wie op nr. 50 en 49 woonde kan ik beantwoorden dat in tijd van de oorlog een joodse familie woonde op nr. 50 die toen uit Oostenrijk waren gevlucht. Ik kan niet meer op de naam komen maar ik weet wel dat hij in wenen is gaan wonen en professor was want dat weet ik van mijn tante Anna Van Dijk. Die helemaal in de hoek woonde dat weet ik niet meer. met vr.gr Piet. Mijn email is pwc.walraven@hccnet.nl

HansR | 27-9-2014
Hallo Jan Matheijer
Ik vind het lastig om op de vraag over hoe het met een ander gaat een correct antwoord te geven.
Voor zover ik kan oordelen gaat het goed met haar.
Ik hoop van jou hetzelfde, vriendelijke groet Hans.

jan mattheijer | 23-9-2014
hans R een vraag hoe gaat met je zus janmattheijer

HansR | 10-9-2014
woonde op 49 een familie Meershoek?

Cobij Genders | 8-9-2014
halo Piet Walraven woonde jij op 51 met je moeder en je zusjes Wiesje en Rieta.weet jij nog wie er naast jullie woonde op 50 en 49 weet een hele boel namen maar die niet

HansR | 30-8-2014
hallo Frank Genders (Frankie)
Leuk dat je je hier ook laat horen.
Onze Vredebest jeugd begint op onze oude dag te herleven.
Wat mij interesseert is dat je schrijft dat veel mensen weer op het hofje Vredebest zijn gaan wonen, maar woon jij en de andere personen die je noemt nu nog altijd in het Westeinde?
Ik woonde er van mijn geboorte 1944 tot 1961 en ben er sindsdien hooguit 4 keer wezen kijken hoe het er daar uitzag.
De brede rij (breërij op z`n Haags) waar jij woonde (53) gaf direct een herinnering. Daar voetbalden we veel, touwtje springen, glijbaan en priktollen. Alleen cowboytje spelen vond ik helemaal niks, terwijl jullie daar nooit genoeg van kregen..
Felicitas was een leuke tijd. Die voorwedstrijd bij ADO zou ik nooit vergeten. We hadden echt een goed elftal. Ik was keeper ,omdat ik een paar maanden te oud was had ik dispensatie en daardoor toch in dat "super" jeugdelftal mocht meespelen.
Ik heb trouwens nog een foto genomen op Houtrust waarop jij,Hans Evers Fred en ik staan.
Wij hebben elkaar nog een keer ontmoet op de 50 jarige bruiloft van Bart en Mien Matheijer,
(volgens mij schrijf je Matheijer met 1 t) zo`n 20 jaar geleden.


Frans van Eenennaam | 30-8-2014
Hoi Jan Mattheijer en Frank Genders,
Jan, Bedankt voor je info, ik heb nog een vraag en die is ook voor Frank Genders. Er woonde ook een gezin Spaans in het hofje Vredebest, hoe vader en moeder heette weet ik niet maar zij hadden 2 kinderen Hennie en Agnes, met Hennie heb ik nog in de kinderbox gestaan maar dat was in onze vorige woning maar ik heb met hem ook altijd gespeeld, wij waren echt dikke vriendjes en ja, ik ben wel nieuwsgierig hoe het met hun is.
Nou, ik hoop dat jullie mij verder kunnen informeren.
Groetjes voor iedereen.

jan mattheijer | 30-8-2014
hoi frans van eenenmaam
kees de man is verslaafd geweest en heb ook nog als taxi schufeur gewerk toen was die al clien maar hij is inmiddels overleden
vrg jan

jan mattheijer | 30-8-2014
hoi frans r
ik heb hier wat geplaats over hofje
een vraag hoe gaat het met zus

Frans van Eenennaam | 30-8-2014
Hoi Frank Genders,
Ik heb even jouw reactie zitten lezen en daarin noem jij ene Nettie de Man, ik heb met Kees de Man op de meester Schaebergschool gezeten en nu herinner ik het mij weer Kees woonde ook in het hofje van Vredebest. Mijn vraag aan jou is ken jij Kees de Man en kan jij nog iets over hem vertellen? Hij moet zo`n jaar of 64 / 65 zijn. Ik zou dat best leuk vinden.
Graag hoor ik het van je.


Frank genders | 30-8-2014
Hallo allemaal.
Mijn naam is Frank Genders,Coby,Annie,en Wil zijn mijn zussen.Wij woonden in hofje Vredebest op nr.53 van 1946t/m 1969.Ben getrouwd en heb toen 2 jaar ingewoond bij mijn schoonouders.In 1972 weer terug en toen op nr. 16.Zo kwamen er weer veel jonge gezinnen o.a Leo Evers
neef Wim Mattheijer,nicht Nettie de Man,Corrie Otten.
Hans R wij hebben idd samen gevoetbald bij Felicitas.met je broer Fred Koos Goedhart/? Poorten/? Groen/? Siliakus en met Jan Post die zijn vader ook bij Vredestein werkte.(mijn schoonvader)Hoe klein is de wereld Jan Post is mijn zwager.Volgens mij hebben wij toen ook een voorwedstrijd gespeeld voor ADO,en ook een seizoen gespeeld met hoge scoren,dus ongeslagen.Ik heb nog een foto van Felicitas,wie belangstelling heeft stuur dan een email naar frankmarry.Genders@ziggo.nl veder hebben jullie al heel wat verteld.

Robbert Boers | 30-8-2014
Het cafe op de hoek van de herderinnestraat en boekhorststraat was tot de midden jaren 40/50 van Plateel en daarna van de worstelaar Nolten

HansR | 29-8-2014
Hoi Frans v E
Wat betreft het Oostersportpark tegenover dat park speelde Maasstraat, daarachter met de ingang Buurtweg speelde Esdo en Paraat. WIK speelde op het Zuiderpark 2e gedeelte. Dus niet op het Oostersportpark.
Wat betreft Resse heb je gelijk.
Jan Strang had inderdaad, zoals Robbert B bevestigde, een cafe aan de Brouwersgracht. Volgens mij was de boksschool daarboven gelegen.
Ook herinner ik mij een ander cafe in de Boekhorststraat (Herderinnestraat?) waar een andere krachtsporter (Nederlands kampioen gewichtheffen of worstelen?) eigenaar van was.

robbert boers | 28-8-2014
Inderdaad Jan Strang had een cafe op de Brouwersgracht en kwam regelmatig bij mijn vader (Piet Boers oud HTM buschauffeur) in het cafe in de boekhorststraat 5 en gaf mij bokstraining als ventje van 8 jaar, Ik spreek nu over de jaren `46/47 mijn moeder vond het niet leuk, dus de trainingen werden gestaakt. Het was te doen gebruikelijk in die tijd dat de kroegbazen bij elkaar af en toe een bezoekje brachten.

Frans van Eenennaam | 27-8-2014
Hoi Hans R
Er waren nog meer verenigingen die bij ons zaten, ik meen Esdo / Paraat, WIK en Groenwit 58. Je hebt het ook over ene Jan Strang, was dat soms die man die later op de Brouwersgracht hoek Spijkermakerstraat een cafe had, ik weet dat omdat mijn vader daar altijd kwam.
In één ding moet ik je ongelijk geven namelijk dat Resse eerst bij ons op bezoek kwam en later dat wij er naar toe gingen dat weet ik zeker want die jongen de bij ons logeerde ene Georg daar kwam ik later niet bij.
Ik zat toen bij de pupillen en maakte na 5-0 achterstand 5-1 en kreeg daarvoor applaus van de tegenstander, wij verloren volgens mij met 8-3, overigens waren die gasten ook een stuk groter, volgens mij junioren.
Ja, met het spelen gleed ik uit en viel met mijn linkerarm in de tralies, iemand rende terug naar de leiding die na zaten te tafelen die schrokken zich rot en renden naar buiten, iemand tilde mij uit die tralies. Met een auto ben ik toen naar een (meen ik) soort van klooster gebracht later kwam ik weer terug in de bus.

HansR | 26-8-2014
Hallo Frans van Eenennaam.
Felicitas werd inderdaad opgericht voor het personeel van Vredestein. Eerst senioren maar al spoedig gevolgd door een jeugdafdeling. De salarissen bij de bandenfabriek waren niet geweldig dus kochten de meeste ouders de voetbalkleding en schoenen in een sportzaak in de Weimarstraat. Vredestein betaalde de rekening en werd van het weekloon een klein bedrag ingehouden totdat de aanschafprijs was voldaan.
Lange tijd werd gespeeld op het Oostersportpark aan de van Brienenlaan (Niet de Buurtweg) Later werd Ockenburgh de thuishaven. Volgens mij omdat de oudste voetbalclubs (Marathon en SV de Jagers) op het Oostersportpark steeds meer leden kregen en er velden tekort waren.
Op het veld werd inderdaad in de zomermaanden getraind.
In de winter altijd in gymlokalen. Wat jij schrijft de Kepplerstraat klopt maar oa ook in de Terwestenstraat en heel in het begin de Kerkstraat (Frederikstraat)
Aad Mondriaan (werkzaam bij de HTM -stroom/bovenleiding?-) was jarenlang de trainer. Ook herinner ik mij dat Jan Strang en boksschoolhouder een periode onze conditie op peil hield.
De uitwisseling met Resse klopt. Met Pasen waren de Duitse junioren bij ons te gast en met Pinksteren gingen wij richting Gelsenkirchen. Ik keepte in het oudste junioren elftal. Maar de Duitse knaben waren ouder en veel sterker dan ons. 6-2 verloren.
Mijn vader was secretaris van de jeugdafdeling, verzorgde wekelijks de verzending van het voetbalkrantje (handgeschreven adresbandjes) op postcode, 1-1a-1b etc waren de codes, gesorteerd op het postkantoor aangeboden ,eltalleider, kortom al zijn vrije tijd zat in de voetbalclub.
Ik meen dat de club ter ziele ging omdat een penningmeester geld had verduisterd en de directie van Vredestein zich genoodzaakt zag de club op te heffen,ook omdat de club een niet al te beste naam had vanwege onsportief gedrag.
Dat jij bij Elten in de tralies hebt gehangen staat mij niets van bij.

Leo | 25-8-2014
@ Frans. Ik denk dat jij mij met een ander verward. Heb geen broer die Roelie heet en heb nooit bij Felicitas gevoetbald.
De oom en neef die ik vond waren Jan van der Berg, die bij Vredestein werkte en zijn zoon

Frans van Eenennaam | 25-8-2014
Bedankt Leo, heb ik gedaan maar zag alleen Koos Goedhart. Met je broer Roelie heb ik weleens gevoetbalt, hoe is het met hem?
Groetjes

Frans van Eenennaam | 25-8-2014
Hoi Hans R
Misschien mag ik jou 2 vragen stellen.
1e. Heb jij bij Felicitas ene meneer Vrijmoed gekend? (Hij was de jeugdleider) en ene meneer Mondriaan dat was onze trainer. Volgens mij trainden wij zomers aan de Buurtweg op het Oostersportpark en in de winter trainden wij in de Kepplerstraat klopt dat allemaal?
2e. Ook zijn wij een keertje naar Duitsland geweest, ik meen voor 3 dagen en hebben wij tegen Resse gevoetbald volgens mij lag dat bij Gelschenkirche, weet jij dat misschien nog?
Op de terugreis stopten wij bij Elten en na het eten gingen wij op een plein spelen ik viel bij een ijzerenhek en bleef in detralies hangen, het liep allemaal gelukkig goed af maar de leiding schrok zich dood, dat weet ik nog wel, maar dat was geen vraag hoor.

Frans van Eenennaam | 25-8-2014
Hoi Astrid Wezenaar,
In 1952 kwamen wij in `t Westeinde wonen tot 1959 en ik weet wel dat de winkel Vroom altijd met Sinterklaas en de Kerst mooi versierd waren. Bij Vroom stond ik altijd met mijn neus tegen de ruiten gedrukt en vond ik het mooi als ik ook hoog tegen de ruiten aan spuugde en dat het speeksel dan naar beneden rolde. De meisjes van Vroom hadden vaak net de ruiten gezeemd en die kregen al gelijk een beroerte wanneer ze mij zagen aankomen, er kwam een einde aan toen ze mij eindelijk te pakken hadden en na die tijd deed ik het volgens mij niet meer, misschien was jij dat wel die mij bij mijn lurven greep. Als dat zo is is het je vergeven hoor.

Leo | 25-8-2014
@ Frans. Als je op onderstaande link gebruikt, zie je nog foto`s van Felicitas. Misschien kom je daar nog plaatjes tegen, vanuit je jeugd,
Vond er o.a. een oom en een neefje van me op terug.


http://dehaagsevoetbalhistorie.nl/club/felicitas/

Frans van Eenennaam | 25-8-2014
Hoi Ilona,
Ja, het klopt allemaal wat jij schrijft, w
ij woonden in het Mariahofje laatste huis links op nr. 319, het was klein en voor de armen want de huur was heel erg weinig maar het huis was heerlijk. Mijn zus Rietje is al 12 jaar dood en als ze nog had geleefd zou zij nu 68 zijn. Wij hadden bijna altijd jonge katjes en mijn moeder liet na 6 weken dan een advertentie in de Posthoorn plaatsen om die katjes gratis af te halen (advertentie was ook gratis). Mevrouw Vathorst ja die heb ik heel goed gekend, vaak moest ik voor haar een pakje sigaretten halen (Miss Blanche) of een ander boodschapje doen en kreeg ik er altijd geld voor, ze stonk wel hoor maar haar geld niet.

Frans van Eenennaam | 25-8-2014
Hallo Hans R
De namen die jij noemt ken ik allemaal want ik voetbalde ook bijna altijd mee zeker in het poortje t/o de fam. Goedhart aan de zijkant woonde de fam. Blok met hun zoons Aadje, Henk en Willem heb ik gespeeld. De 3 zoons Goedhart (Koosje, Rini en Jantje) volgens mij voetbalde zij ook bij Felicitas evenals ik, zelf ken ik maar 3 broers Scheffer t.w. Benny Sammy en Jolie en natuurlijk ook Gijs Sloos ken ik een lange slungelachtig type staat mij bij. Nelis en Jopie Toussaint waren volgens mij de beste voetballers.

Frans van Eenennaam | 25-8-2014
Hallo Peter Buisman en Astrid Wezenaar,
Ik kan mij jou nog heel goed herinneren, volgens mij dreigde jij mij een steen naar m`n hoofd te gooien wat ik niet wou geloven maar je deed het wel ook meen ik mij te herinneren dat je een iets oudere zus had (Irene) klopt dat? Op de hoek van het Mariahofje en het Westeinde woonde een iets oudere jongen Dikkie Poorter hij woonde 2 hoog en Peter jij moet toch ook Fransje Rietbroek gekend hebben volgens mij woonde hij op 331. Wat je zegt over Hielke Brandsma is waar, bij Simon de Wit mochten wij altijd `s woensdag`s televisie kijken o.a. naar de Verrekijker, Dappere Dodo, Varen is fijner dan je denkt (met Gerrit de postduif) en natuurlijk Pipo de Clown. Veel namen uit het Westeinde ken ik niet, boven de slagerij Konijnenburg hoek Blekerslaan woonde ene Ineke van Vliet en t/o Peter Buisman had je een postzegelzaak Looie? met zijn zoon Gerrit heb ik ook gespeeld, t/o het Mariahofje woonde nog een Nelleke Rodemond die met mijn zus speelde. Namen uit het hofje Vredesbest ken ik alleen Agnes en Hennie Spaans en dhr. Reparon (voorzitter van voetbalclub Felicitas.

jan mattheijer | 24-8-2014
ik heb jaren in vredebest gewoond op nr38 ik heb veel op de prinsegracht gespeelt met jullie ook speelde we in het Westeinde de kosstuum zaak die heten stubbe maar je vader lijde ook een voetbal club ik dacht felicitas was volgens mijn van vredestein en heb veel met zus zusse gespeeld ik weet nog goed dat een van jullie in duitsland woonde fred heb ik nog weleens ontmoet bij de 2de kamer de verhalen die kloppen ook die van mijn opa hij was lid van een toneelvereniging als er een uitvoering was kwamen ze de prijzen op halen met de bakfiets en gingen naar de lombartstraat ook de grotte fam op laantje van heffels later kwam de tijd dat we met bromfiets met allen weg gingen op de puch en de zundap het was een leuke tijd

Adje | 16-7-2014
Kent iemand het liedje
Aan het einde van`t Westeinde
nou daar staat een ziekenhuis...
Verdere tekst ken ik niet

Bep Bos-Hoogelander | 16-7-2014
Wat leuk om niet alleen namen van hofjes in het Westeinde te horen, maar ook heel veel bekende namen van mensen!
Bauke Brantsma, waarvan de moeder bij ons over de vloer kwam. Gerrit Jan Hol.....ik heb heel wat kaas bij jullie in de winkel gekocht.
De naam Koerten.....mijn moeder kocht de aardappelen altijd daar.
Astrid Wezenaar, zus Ria, die bij ons in het Enthof woonden.
Er woonden trouwens in onze straat veel mensen, die echt niet zo arm waren. De huisjes werden op een gegeven moment te koop aangeboden en als warme broodjes verkocht.
Wie oh wie heeft er foto`s van het Enthof?

BAUKE BRANTSMA | 31-5-2014
Hans R.leuke een snelle raktie te zien en te lezen.Helaas al de namen die jij noemt zijn bij mij niet bekend.Ik voet balde met de Frauenfelders niet in de warmoezierstraat maar in de blekerslaan. Dat was een foutje van mij, ook ik speelde met de kinderen uit het Westeinde hofje,zoals astrid en Fredy weezenaar,en de dochters van de Zwart.Doordat mijn vader de Simon de wit zaak had,kende ik natuurlijk veel kinderen die met hun ouders boodschappen deden.Ik weet niet of je mijn broer Hennie wel kende die is nu 68 . Ik ben nu 71.
nogmaals de groeten aan iedereen op deze sites van vele bekende namen van vroeger.

HansR | 29-5-2014
@Bauke Brantsma
Als je het over voetballen hebt in de Warmoezierstraat dan gaat het vooral over de "sterren" Koos Goedhart, Gijs Sloos, Joop Toussaint, Dicky van Poorten, alle broers Scheffer (4) en dan alles wat achteraan kwam bij het "poten"(oa Nelis Drabbe,Eric Meinders,broers Reparon) . Iedere avond raak en vaak de bal door de ramen bij het weeshuis. Vandaar dat we later in de poort van de achteringang van het ziekenhuis ons avondpartijtje speelden en de bal slechts bij de familie Goedhart zou kunnen inslaan. Ik spreek nu over de periode 1956-1961.

BAUKE BRANTSMA | 29-5-2014
Leuk om te lezen over vroeger. Ik en mijn broer Hielke, Hennie Brantsma hebben in het Westeinde gewoond. Mijn vader had de zaak Simon de Wit en ik was bevriend met Bob Fladderak uit het hofje. Ook ik ben bevriend geweest met de dochters van de Zwart. Ook heb ik in de automatiek gewerkt vlakbij de Kaasboer bij het hofje. Ook ben ik met Paultje Bellekom bevriend geweest die helaals omgekomen is met een ongeluk met de zoon van bakkerij Duindam. Triest ik had daarbij kunnen zijn maar mocht van mijn vader die avond niet weg.
Groetjes aan alle nog bekenden. En misschien lees ik nog wat meer over ons.
Ik kwam bij toeval op deze site.
Ps, ik heb ook nog gevoetbald met de broers Frauwenfelder in de Warmoezierstraat,

nogmaals de groetjes.


Gert Jan Hol | 16-4-2014
Ik ben geboren aan het Westeinde 363, achter de andere kaaswinkel met "Gouda`s Welvaren" op de ramen, recht tegenover de klokgevels van Grootveld en tussen de Enthof en de Kortenbosch in. Een echte volksbuurt met goed lopende winkels, die helaas verleden tijd is......

HansR | 19-3-2014
@Cor (Nw Vennep)
Of het geloof zo groot was betwijfel ik.
Al snel deed het gerucht de ronde dat Opa al jaren de boel had belazerd met zijn zogenaamde handicap en toen maar snel weer in zijn karretje is gaan zitten.
Ik was toen te jong om de ware toedracht te begrijpen maar nu weet ik wel beter....de mens wil nu eenmaal in "iets" geloven (althans velen onder ons).
En nu maar gaan stemmen

Cor Nieuw Vennep | 14-3-2014
@HansR. Toevoeging: Het was in 1958.

Cor Nieuw Vennep | 14-3-2014
@HansR. De "happening" was op het Malieveld met de Amerikaanse evangelist Osborn (Thomas Lee) met de toen nog niet zo bekende prediker Johan Maasbach als tolk. Het verhaal van (tijdelijk) herstel klopt. Het geloof was zo groot dat men met alle mogelijke inspanning weer kon staan. De terugval nog dezelfde dag of later was een dramatische teleurstelling.

HansR | 13-3-2014
@ Piet Walraven; inderdaad De familie Genders woonde naast Oma (Opoe werd ze genoemd door de kleinkinderen waarvan er 4 bij ons op de rij op nr 38 woonden) en opa Matheijer op de brede rij.
Opa M zat al jaren in een invalidewagen, maar kon ineens weer lopen nadat hij op het Malieveld naar een gebedsgenezer was geweest (een bekende man maar de naam schiet mij niet te binnen) Helaas na een dag zat hij weer in zij invalidekarretje.


Jan Koerten | 10-3-2014
Beste Rob Frauenfelder dan heb jij waarschijnlijk met mijn neef Chris gespeeld want die woonde met zijn zus en zijn ouders in bij mijn opa en oma.

Piet Walraven | 5-3-2014
Hans R. De Coby die jij kende hete Coby Genders zij woonden naast de familie Matheier.

HansR | 2-2-2014
@Leo Loopers.
Ik heb geen persoonlijke herinnering aan de kinderen van kaasboer Heemskerk.
Wat ik wel heb is dat ik nu, zo`n 60 jaar later, bij het lezen van jouw reactie, nog steeds de kaaslucht ruik die in de kaaswinkel hing. Heerlijk.
Ook herinner ik mij dat je daar ook roomboter kon kopen dat uit een ton werd geschept. Alleen kochten wij dat nooit omdat margarine veel goedkoper was.

Leo Loopers | 29-1-2014
Ik kwam vaak over de vloer bij de "kaasfamilie" Heemskerk behalve de zusjes die Ilona Kettenis noemde, waren er ook de broers Peter en Paultje. Peter was een van mijn speelkameraadjes. De laatste keer dat ik hem heb gesproken was in de Loosduinse Hoofdstraat in Den Haag. Hij is filiaalhouder van de Gall & Gall vestiging daar.

HansR | 25-1-2014
@Ilona Kettenis
Ik herken,als geborene in 1944 en gewoond hebbende tot 1961 op het hofje Vredebest, veel mensen waar jij over schrijft. Anderen zeggen mij weer niets.
Frans van Eenennaam en Dicky (geen Nicky) van Poorten zaten zelfs bij mij in de voetbalclub.
De Loopers zijn rijk geworden aan mijn vaders rookverslaving. Als stiekem beginnend rokertje van nauwelijks 14 jaar kon je zelfs 2 of 3 sigaretten voor een paar stuivers los kopen bij pa Loopers. Winnie van de Rest zat bij mij in de klas op de Gunningschool Mulo. Net als Eric Meinders de zoon van de militaire dumpkleding winkel naast melkboer van Adrichem. Deze Eric kon geweldig piano spelen en kreeg als Frederique landelijke bekendheid en won zelfs een bekend Moskous pianoconcours voor jongeren. Ik herken geen Jan van Osenbruggen ,wel een Harry wiens ouders een winkel hadden waar ze onder andere touw verkochten,dat we gebruikten bij het vliegeren ook wel bogen genoemd.
Harry was bevriend met mijn broer Wim en was later een collega van mij bij de Hollandsche Bank Unie.
En ja het Westeinde was een straat waar je met weemoed aan terug kunt denken ondanks de armoede bij velen uit die buurt.


Ilona Kettenis | 24-1-2014
@ Peter Buisman. Els Vlug is in 1959 verhuisd naar de Escamplaan en daarna heeft ze een aantal jaren in Voorburg gewoond. Inmiddels woont ze 24 jaar in Spanje!

Ilona Kettenis | 24-1-2014
@ Frans van Eenennaam. De fietsenwinkel van De Zwart was volgens mij een spuit-, zandstraal- en moffelbedrijf maar had ook wel eens een fiets te koop. Jose en Thea herinner ik me goed. Jose speelde altijd vals met knikkeren en als je er iets van zei, kon je een dreun krijgen!! Had jij niet een zus die Rietje heette? Ik kwam bij jullie over de vloer, laatste huis links in het hofje. Jullie hadden ook wel eens een nest jonge katjes, dan mochten we komen kijken en er een vasthouden. Dat vond ik heel leuk!
Rudy van Zee en zijn zus Ineke waren van het leerlooiersbedrijf Van Zee. Dan was er Aad Spanjaard van de juwelierszaak, hij zat bij mij in de klas. Tegenover het Hof Vredebest zat melkhandel Van Adrichem met kinderen Peter en Tineke; met haar speelde ik regelmatig. En boekhandel Scheltens met 5 kinderen, Connie, Sylvia, Eva en.....? Ook was er Paul van der Lecq van de drogist hoek op de hoek van het Westeinde en de Warmoezierstraat. En het meisje van de muziekhandel tegenover het Hof Vredebest heette Winnifred van der Rest. Ook de kinderen van de kaashandel tegenover de Warmoezierstraat : Wilma, Marrie, Joke en ...? En tegenover mij woonde Nelleke Rodermond. Ook ging ik om met Dora van Dijk van groentewinkel Van Dijk. En Nicky van Poorten; hij woonde 2 hoog tegenover de Warmoezierstraat. En Jan(tje) van Oossenbruggen niet te vergeten, hij was mijn beste vriendje!!! Ook woonde in het Westeinde een Tineke Nooteboom, ongeveer tegenover de Schabergschool. Ze kon maar één ding: pesten. Herinner jij je trouwens nog juffrouw Vathorst? Ze woonde in jouw Hof. Mijn hemel, wat een type was dat! Met de kinderen van sigarenmagazijn Loopers heb ik nog altijd contact. Onze ouders waren dikke vrienden en de kinderen hebben het stokje overgenomen. Het Westeinde....ik heb er een heerlijke kindertijd gehad en denk er met plezier aan terug!!! Overigens zit Peter Buisman er naast: Roel Loopers is geen `haar` maar een man en liet zijn naam niet veranderen. Zijn oudste zus deed dat toen ze naar de middelbare school ging; sindsdien heet ze Marja!

Marja (Trijntje) Loo | 24-1-2014
De tram reed ook door de Warmoezierstraat, kwam van of ging naar de Prinsegracht. Ik herinner mij dat de rails werden weggehaald (toen zal de route wel veranderd zijn, ik denk via de Lijnbaan) en hoe heerlijk wij kinderen in het zand konden spelen, denk inderdaad dat de heen- en terugrit via verschillende straten liep, zoals Anton Zonneveld schrijft.

Leo Loopers | 22-1-2014
Ik ben de jongste van de familie Loopers. Niet Roelie liet haar naam veranderen, maar mijn oudste zus Marja die vroeger Trijntje werd genoemd. Mijn broer heet Roel en zat, net zoals alle Loopers kinderen, op de Professor Gunningschool.

Peter Buisman | 29-12-2013
Wat leuk. Met Frans van Eenennaam heb ik nog gespeeld in het Westeinde waar ik boven Woninginrichtingzaak Buisman op nr 337 woonde. Op de hoek van het Mariahofjr zt een bromfietszaak Heysteck. Er schuin tegenover zat op de hoek van de Warmoezierstraat drogisterij Van der Lek, waar vader en zoon in de zaak stonden. Er tegenover zat cigarettenzaak Loopers. Roelie Loopers liet haar voornaam veranderen. Ze heette eerst Treintje. Frans kent vast Hielke Brandsma ook nog wel, z`n vader runde de Simon de Wit zaak. Zijn broers heetten Bauke en ?. Naast Vroom woonde Els Vlug met wie ik op de prof. gunningschool zat aan de Prinsegracht. We waren toen 6 of 7 jaar. Ze verhuisde later naar een zijstraat van de Loosduinsekade.

Joop v.d. Spek | 20-6-2013
Ik heb zelf in het hofje Vredebest nr. 65 gewoond van 1947 tot 1969.
Met Sjef Pals (kruidenier) had ik een goede band, want wij hadden dezelfde hobby (duiven).
Ik heb met plezier daar jaren gewoond, goede contacten met de
buren en de gezelligheid. Ook het Westeinde was een gezellige winkelstraat.
Met oud en nieuw kerstbomen verbranden in de poort. Gezellig naar het
Clubhuis Kortenbosch. Voetballen in de Warmoeszierstraat
op het parkeerterrein. En met vrienden Ton Pas en Loek Verhoef naar het strand. Ik zal het hofje Vredebest nooit meer vergeten.

FransW | 10-4-2013
De tram op de prentbriefkaart rijdt op lijn 10.

HansR | 10-4-2013
@Coby Oranje
Ik herken alles in wat jij schrijft over het hofje Vredebest en het Westeinde.
Alleen zegt mij jouw achternaam niets.
Ik ken wel een Coby (uit de 50 t/m 60 er jaren) die woonde op de "brederij"op Vredebest en had een broer Frank(ie) waar wij altijd mee voetbalden en zelfs samen in een voetbalclub speelden als pupillen en junioren.

coos | 10-4-2013
@Anton: "Door het Westeinde hebben de paardetram lijn 4 en 13 gereden".

Paardentrams hebben alleen lijnkleuren, geen lijnnummers gehad.
Lijn 4 - opgevolgd door 13 - was grotendeels enkelsporig met overal seinbeveiliging, reed via het Binnenhof en Plein naar het Staatsspoor.
Was de verbinding van de WSM-stoomtram naar de trein. Er reden de oudste losse motorwagens op.
De tram op de foto is waarschijnlijk geen lijn 10: die reed dubbelsporig aan de rechterkant met doorgaans een achterwagen.

Rob Frauenfelder | 9-4-2013
Ik was trouwens ook bevriend met een zoon van Koerten.

Rob Frauenfelder | 9-4-2013
Jan Koerten,ja die winkel op de hoek van de Blekerslaan was van de fam.Koerten.Ik ben geboren(1947) op de Lijnbaan en mijn vader had het loodgietersbedrijf(later een nieuw pand aan de overkant) in de Blekerslaan.Dat nieuwe pand moest in 1971 weer gesloopt worden i.v.m.bouw van het ziekenhuis.

Daniel Bakker / San | 23-3-2013
Ik ben zelf geboren in 1980 op de hoek Torenstraat / Westeinde en zat op de Schabergschool toen deze net in het noodgebouwtje zat op het Kortenbosch... Kan iemand mij aub vertellen waar deze diverse hofjes gelegen waren want ik ben mijn gehele jeugd over het Westeinde gelopen maar ik ken alleen de hofjeswoningen achter buurtcentrum de Kronkel maar ik weet hier eerlijk gezegd de naam ook niet van. Daarnaast zijn de foto`s van het oude Westeinde voor mij zo vreemd, je herkent praktisch niks terug, jammer.

coby oranje | 11-2-2013
Ik heb in het hofje van vredebest gewoond. Het was er zo leuk ik herinner mij nog piet van dsr sar die kwam je groente en fruit thuis brengen. En pals hebben we heel wat gehaald. In het westeinde had.je ook bakkerij Vink zitten met zijn heerlijke verse broodjes. De kaasboer Heemskerk, simon de wit, Bellekom, de poelier waar we kippepootjes gingen halen waarmee je door aan een spiertje te trekken kon laten bewegen. Paalvast op het kortebosch.de paardesmid waar je het liefste snel voorbij liep voor de brandingslucht. Mijn halve filie heeft op de broederschool gezeten. Was een leuke tijd toen.

Astrid Wezenaar | 5-10-2012
Hallo Frans van Eenennaam,
Ik heb in het Endhof gewoond een echte arme buurt, aan de ingang van dit hofje zat een klein antiek winkeltje. de huizen van het endhof waren wit geschilderd. Enkele achtenamen van bewoners die ik nog uit mij geheugen kan opdiepen zijn Bakker, Fladderak, Pothuizen, Rhuw was glazenwazzer de enige bewoner die een auto had, Henk bolstier, Lazonius. Ik weet niet of je hier mee iets kan. IK heb zelf nog bij Vroom gewerkt.

John van den Berg | 29-7-2011
Ik loop al een paar jaartjes mee in Den Haag .Maar van Vredebest had ik nog nooit gehoord .het schijnt een hofje bij het westeinde te zijn .Ik dacht eerst dat het in de buurt van Vrederust moest zijn.Zo zie je maar een mens is nooit te oud om te leren dank zij de HTM .

Hans R | 28-7-2011
@Hallo Sandra Pals.
Leuk een nazaat van "Juffrouw Pals" dus de oma van Joop Pals en bestierder van het warmwaterplaats kruidenierswinkeltje samen met haar zoon. Haar zoon deed voornamelijk het zware werk zoals kolen bezorgen en aanmaakhoutjes hakken.
Ik heb dierbare herinneringen aan "ga even bij Pals suiker halen, opschrijven" dat betekende dat je moeder door het weekgeld heen was.
Pals wist dat het een arme buurt was en weigerde volgens mij nooit een gezin van noodzakelijke levensbehoefte te voorzien.
Toen wij in 1961 van Vredebest verhuisden heeft je schoonvader nog lange tijd de wekelijkse boodschappen bij ons thuis bezorgd. Of dat vanwege nog op de pof gekochte schulden waren weet ik niet. Maar de melkboer/kruidenier in onze nieuwe straat heeft blijkbaar zoveel druk gezet op mijn moeder waardoor Pals voor ons verleden, maar nooit vergeten. tijd werd.
Overigens heeft de kruidenier in de straat al snel het onderspit gedolven door de nieuwe supermarkt toen genaamd Profimarkt,maar waar op de pof kopen onmogelijk was.
Van de Vredebest heel kleine huisjes hebben ze jaren geleden van 2 huisjes 1 woning gemaakt. Soms wandel ik er nog wel eens over met een gevoel van arme warme nostalgie.

Sandra Pals | 25-7-2011
Ha Hans...

Inderdaad zat er in het hofje van Vredebest een waterstokerij annex kruidenierswinkeltje van de familie Pals , ook kon je er petroleum kopen en kolen voor de kachel.
Ik ben getrouwd met hun middelste zoon Joop Pals ze hebben vijf kinderen.
Mijn schoonouders hebben het winkeltje gerund tot 1964 en hebben er gewoond tot 1975, Er was spraken dat het hofje afgebroken zou worden , maar het staat er nu nog steeds.

Frans van Eenennaam | 19-3-2011
Hoi Hans R,
De visboer op de hoek van het Westeinde en Kortenbosch heette Daniëls, je kocht daar uierboord en vaak moest ik ook 'n harderwijk halen voor onze 3 katten, naast het paalhofje zat inderdaad bakkerij de Tijdgeest en er was ook een fietsenmaker de Zwart maar die zat bij het Kortenbosch, met 'n aantal dochters heb ik als kind zijnde gespeeld (Thea en José) daar kocht mijn vader 'n spiksplinter nieuwe step voor mij (wel op afbetaling of op de lat zoals dat heette) Als je Kortenbosch inging had je 'n schoenmaker zitten (de Lange) hij had 2 kinderen Carla en Wil en met Wil heb ik heel leuk gespeeld, jammer dat ik die niet kan vinden. Aan de overkant had je 'n 2e hands meubelenzaak (Grootveld) en even terug zat ook Bellekom onze melkboer die op 'n soort motorbakfiets bij ons melk kwam bezorgen. Je had er 2 slagerijen, Konijnenburg en later kwam Gerritsen. Cafetaria Succes kan ik mij ook heel goed herinneren of heette het Rutex? Die kleding verhuurzaak was volgens mij van der Zee, met de zoon Rudie speelden wij cawbootje / indiaantje en Roelie Loopers heb ik ook gekend, ook Meinders kan ik mij herinneren. Ik ben het met je eens het was een mooie maar arme tijd waar je soms met weemoed aan terugdenkt.

Hans R | 24-2-2011
@Frans van Eenennaam. Je hebt bijna gelijk want op de hoek van Vredebest zat een automatiek daarnaast zat een poort,heel smalle doorgang waardoor de geslachte paarden werden afgeleverd en daarnaast zat de paardenslagerij.Ook zag ik dat daar wel eens levende paarden naar achteren werden gebracht. Zwaar protesterend hinnekende,maar of ze die zelf slachten weet ik niet.Je had natuurlijk nog veel meer winkels zoals bakkerij de Tijdgeest, melkboeren Adrichem en van der Lek?, boekhandel ?, Sporthuis AJ, sigaren/sigaretten Loopers. Brussee groenten en Fruit. Oosenbruggen waar je vliegertouw kocht. Meinders 2e hands militaire kleding,zoon Eric werd later een vrij beroemde pianist,waarmee in op de Prof Gunningschool Mulo zat.Bloemen van der Kooij.De Rooij luxe gebak.Hus (Familie de Kubber wiens zoon in het Nederlands elftal speelde)van der Kroft onze slager, althans 1x pw runderlappen en woensdag kaantjes.Voor de rest alleen jus over de aardappelen.
Ook had je daar de toneel-kleding/kostuum verhuur t/o het oude Ziekenhuis.
Omstreeks 5 december zwaaiden we daar naar heel veel zwarte pieten en, heel raar, tientallen Sinterklazen.
Ik herinner mij ook een muziekinstrumentenzaak, accordeons, mondharmonica's enz. En vis op de hoek van het Kortenbosch, naast de slijterij.(inderdaad@ Jan Koerten tegenover de Blekerslaan op de foto) Verderop Succes?cafetaria waar je heerlijke slagroomwafels kon kopen.
In het Vredebest hofje zat onze kruidenier (warmwater) Pals en in de poort groeteboer Piet van der Sar.
Ik ben met mijn ouders in 1961 uit het Westeinde verhuisd.
Het was een mooie maar wel arme tijd,vooral vlak na de oorlog.

Jan Koerten | 24-2-2011
volgens mij is dat kleine zijstraatje rechts op de foto de blekerslaan als dat zo is zat in die winkel op de hoek mijn opa en oma met een groente en fruitwinkel

Anton Zonneveld | 13-2-2011
De tram is waarschijnlijk lijn 10 die in de ene richting door de Warmoezierstraat en in de andere richting via de Blekerslaan de Prinsegracht bereikte. Het spoor ligt zo ver naar links omdat daar vlak bij de Loosduinse brug tot 1932 de sporen van de WSM lagen. Door het Westeinde hebben de paardetram lijn 4 en lijn 13 gereden.

Frans van Eenennaam | 13-2-2011
Hier heb ik nu gewoond (1952 t/m 1959), wat 'n leuke straat was dat, de tram heb ik niet meegemaakt, wij woonden t.o. de Warmoerzierstraat in het Maria hofje, verderop in het Westeinde was het ziekenhuis Johannes den Deo en daarnaast mijn school de "Mr. Schabergschool ". Aan de linkerkant voorbij het Maria hofje had je het Paalhofje en daar weer voorbij het hofje van Vredesbest, later werden die huisjes allemaal aan de buitenkant wit geverfd. Op de hoek van Vredesbest had je 'n paardenslager en nog verder aan de linkerkant de Broederschool en daar weer voorbij de wunkels van Blitz. Ook zal ik de winkels van Vroom, de tapijtenzaak Buisman en onze kaasboer Heemskerk nooit vergeten.


Er zijn op dit moment 11 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!