Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Hoefkade in rustiger tijden
ansichtkaart uit de collectie van Gerard van der Swaluwe


Ton Vermeulen | 10-5-2018
Mijn overgrootouders Bouman hebben lang (zeker vanaf de jaren 20)op no. 735 of 737 gewoond. Ik denk tot ongeveer 1970 toen zij ieder naar een ander verzorgingshuis op de Van Stolkweg moesten verhuizen. Na bijna 70 jaar huwelijk zijn ze allebei wel in de negentig geworden. Zij woonden op de eerste etage en in 1930 zijn mijn grootouders, Henk en Annie Jansen, naar het huis eronder verhuisd waar in 1931 mijn moeder Truus en in 1934 haar broer Peter werd geboren. Mijn grootouders zijn rond 1935 naar de Govert Flinckstraat verhuisd. Ik heb mijn moeder de winkel van Haleber horen noemen. Benieuwd of er zoveel jaren later nog foto’s bestaan van dit pand.

Kees de Ridder | 18-1-2018
De groentenzaak van Bastet heb ik gekend, maar bij de naam Seewalt, een naam die niet veel voorkomt in Den Haag, herinner ik mij 2 broertjes op de Laurentius- of Johannesschool in de toenmalige van Beijerenstraat, waarvan de vader collectant was in H. Marthakerk aan de Hoefkade.

Hans Sewalt | 9-1-2018
Leuk te lezen wat 1 foto met de reacties kan vertellen. Zo zag ik de naam Bastet langskomen. Ik heb voor Jan Bastet eind zestiger jaren als zeventien /achtienjarige nog aardappelen op de markt verkocht. Waar ik dan vol overtuiging aan de oude vrouwtjes vertelde hoe ze de verschillende aardappelrassen (wel 3 Binten, eigenheimers en dorees) moesten koken en aan het eind van de middag op zaterdag 5 zakken van 35 kg grote binten naar Andre brengen. Daar was het altijd vol en gezellig.

Kees de Ridder | 16-7-2017
Mevr. Annelies Hegger. Mijn ouders woonden van 1958 t/m 1978 op nr. 151. Het woonhuis van uw vader moet dus richting Zuiderpark zijn geweest aan de overkant, naast de garage, die in mijn tijd van de gebr. ten Brummeler was. Beiden hoekpanden t.h.v. het Kaapseplein, het stukje Marktweg met de bekende ijshal van Harm Niemeijer en waar ook nog de bekende voetballer Jan van Geen boven die garage heeft gewoond.

Sjaak | 14-7-2017
@Annelies Hegger
Bij de beeldbank van het Haags Gemeente Archief is wel wat te vinden.
Ik kwam al één foto tegen van Machine-Autobedrijf Verheijen, dat was een hoek pand.
Het nummer van de foto is 0.47447.
Ik geef nog een volledige link:
http://www.haagsebeeldbank.nl/beeldbank/indeling/detail/form/advanced/start/53?q_searchfield=Marktweg

Annelies Hegger | 14-7-2017
Beste Kees de Ridder U kent mij niet, maar u weet veel van de Marktweg rond 1940. Op nummer 159-163 was een garagebedrijf gevestigd "vh Verheijen" op 24 juli 1939 ingeschreven bij de KvK. Hiervan was mijn vader H.M. Hegger eigenaar voor enige tijd. Was er op nummer 153 een woonhuis? Waar hij gewoond zou kunnen hebben. Ik ben bezig met een boek over mijn vader. Ik hoop dat u of anderen mij kunnen helpen. Een fot van het bedrijf zou helemaal super zijn.

gerrit visser | 12-6-2017
ik wil nog verder terug in 1954 had ik verkering met een meisje van de Hoefkade nr.? Willy Arendse woonde tegenover de Wolterbeekstraat ouders hadden een sierraden
winkel wie weet waar ze is ik zou ze na 60 jaar graag nog een keer terugzien

Kees de Ridder | 9-6-2017
Ik vermoed, gezien het huisnummer 96 , dat het genoemde hofje het zg. RODE DORP is. Gelegen tussen de Jan Blankenstraat en de Naaldwijksestraat. Zo ja, dan kan ik nog melden dat dit hofje recent is gerenoveerd en veel studenten als bewoner heeft. Lekker rustig en verboden voor auto`s. Iets verder op de Hoefkade was ook een hofje dat lag tussen de Poeldijksestraat en de Falckstraat. Mocht het dit hofje betreffen dan herinner ik me dat daar o.a. het repetitielokaal van KMD lag. Anders gezegd: het muziekcorps KLEIN MAAR DAPPER!

Nel Groeneveld | 1-6-2017
Mijn oma woonde rond de jaren 1950 in een hofje aan de Hoefkade op nr. 96. Haar naam was Dora Jillissen. Als klein meisje ging ik vaak met mijn moeder per trein naar haar toe. Ik heb daar, ondanks dat ik nog klein was leuke herinneringen aan die tijd. Het hofje kan ik mij nog goed voor ogen krijgen. Misschien dat er iemand is die zich haar en het hofje uit die tijd kan herinneren of misschien een afbeelding van uit die tijd heeft.

Hans de Lange | 17-3-2017
Hallo Sabrina Haleber,
Ik las jouw bericht over de eigenaar van de toenmalige bazaar Haleber aan de Hoefkade.
Kees Haleber - jouw grootvader dus - heb ik goed gekend.
Ik woonde namelijk tegenover de bazaar. Samen met zijn moeder runde hij de zaak. Ook hij stond wel eens op de Haagse markt om kerstartikelen te verkopen. Voor zijn moeder haalde ik wel eens postzegels bij het postkantoor in de Wouwermanstraat, die zij dan weer in haar winkel met een kleine winstopslag verkocht. De moeder van Kees was een echte zakenvrouw. Met jouw opa Kees ging ik regelmatig vissen (palingen) bij de drie molens in Stompwijk (zie ook mijn bericht op deze site van 4 augustus 2014). Wellicht beschikt Kees over een e-mailadres. Zo ja, zou ik deze kunnen krijgen om met hem contact te zoeken. Het zou ook goed kunnen dat hij zich mij niet meer kan herinneren. We hebben het over zo`n
kleine 60 jaar geleden. Mijn e-mailadres luidt hdelange@casema.nl

Sabrina Haleber | 13-3-2017
Hallo allemaal, ik ben de klein dochter van de eigenaar van bazaar haleber, zowel kees haleber als de toen der tijd Jennie haleber, zijn beide nog in leven, hun dochter hester haleber, waar ik de dochter van ben woont ook nog steeds in de buurt, helaas is haar broer hans haleber die ook jaren op de Haagse markt stond, met zijn vrouw aleida haleber overleden. Ook mijn overgroot oma die ik ook. Og heb meegemaakt woonde jaren op de parallelweg, beter bekend als oma poesje omdat ze de katten iedere avond te eten gaf bij de trein/tram baan. Ik zal morgen alles aan mijn omaatje laten lezen

Hans de Lange | 20-2-2017
Hallo Richard,
In de door jou genoemde periode woonde ik aan de Hoefkade. Voorbij de R.K. Marthakerk, gezien vanaf de tramovergang van lijn 11, is mij niet bekend dat op nr. 565 een dierenwinkel was gevestigd. Wat ik mij eind vijftiger jaren kan herinneren, was voorbij de kerk een kapperszaak en slagerij Offers gevestigd. Wellicht iets verder richting Vaillantlaan ter hoogte van de Saerendamstraat zou daar bedoelde winkel zijn geweest.

Richard van Kan | 15-2-2017
Hallo allemaal. Voor wat speurwerk over mijn familiestamboom kom ik onder meer uit bij een dierenzaak/dierenwinkel aan de Hoefkade, in de periode 1959 tot 1965. Volgens mij gaat het om Hoefkade 565. Is er iemand die hierover iets kan schrijven? Mijn mailadres is kanrichard@hotmail.com

olga verlegh | 29-1-2017
Wie kan mij wat meer vertellen over de Fam.Verlegh.
Ik ben gedoopt in de marthakerk. Mijn groot ouders hadden een groot gezin.

Want ik zou graag wat meer over willen weten. Want ik ben geintresseerd. Over de slager Kwakernaak op de vaillantlaan 87.

Ruud | 13-1-2017
In de jaren 80 was aan de rechterkant op het hoekje een sigarenboer gevestigd genaamd Ruuds Hoekje. Wij gingen toen van school uit voetbalplaatjes ruilen. Ergens in 2000 kan ook iets later, werd een kapper gevestigd.

Eric | 8-12-2016
Beste Nathalie graag zou ik met je in contact komen ivm mevrouw Mettes dit is famile van me

Nathalie | 18-6-2016
Ik ben een verpleegster en heb met mevrouw Mettes over haar tijd op de hoefkade gepraat. Zij had hier samen met haar man een slijterij op de hoek van de Jan steenstraat. Misschien kunnen jullie je dit ook nog herinneren!

Kees de Ridder | 6-4-2016
Sorry, ik ben wat overdreven "geestig" geweest. Kijk, als hier nou ook Albert Heijn zou zijn gevestigd, dan oogt het wat duidelijker!

Kees de Ridder | 25-1-2016
Mijnheer Tromp, als ik dit nu van u leest, dan denk ik gelijk aan een 2-de Zeeheldenbuurt. Naast de Wit, de (G)ruijter ook nog eens een Tromp! Dit kan geen toeval zijn!

Theo Tromp | 23-1-2016
Leuk op zoek naar een foto van het huis waar we vroeger gewoond hebben Hoefkade 777. Kom ik deze foto tegen, we woonde op de eerste verdieping in het huis met de erker.

Op de hoek was een café en de andere hoek een sigarettenboer, en aan de andere kant van het spoor en de trambaan lijn 11 De Gruyter en Simon de Wit.Hans de Lange | 14-11-2015
Op 4 augustus 2014 meldde ik o.m. op deze site dat ik mijn beste vriend Bert Vredebregt na mijn verhuizing in 1960 uit het oog was verloren. Na 55 jaar kreeg ik van hem een telefoontje. Hij was ook zoekende. Wij hebben elkaar inmiddels gesproken en gemailed. Een unieke situatie. Hij woont in Apeldoorn. Wellicht zullen wij elkaar weer eens ontmoeten. Wij houden in ieder geval contact.

Bert Vredebregt | 7-11-2015
Ik zou wel in contact willen komen met Hans de Lange

Rita v.d.Bij-Tromp | 27-9-2015
Ik heb in de jaren 1951 tot 1969 op de Hoefkade 777 gewoond, ik ben er ook op school geweest de Prinses Marijke school,wat leuk om deze foto te zien.Er komen nu wat herinneringen weer boven.

Betty | 21-9-2015
Hallo allemaal,
Wij hebben vroeger op de parallelweg gewoond. Leuk om dit allemaal terug te lezen over alle winkeltjes die ik me ook allemaal herinner.
Wij kwamen ook veel bij het patattentje van Andre met zijn lekkere zelf gemaakte patat. Weet iemand hier hoe Andre van zijn achternaam heet ?

Groetjes


Kees de Ridder | 13-8-2015
Hans, juist vandaag staat er in de krant dat de Haagse Markt, mede vanwege de plannen bussen uit de provincie met dagjesmensen aan te trekken, uit haar jasje scheurt.
Ik ken de plannen niet wat er precies op deze plek zal worden gebouwd, maar in Amerika zouden ze op het hele gebied één grote parkeerplaats maken. Die 2 flats ( spiegelbeeld ) aan Hofland- en Hobbemaplein, waar vroeger de 2 winkels van De Gruyter stonden, die staan gewoon in de weg, voor een goede exploitatie!

Hans de Lange | 6-8-2015

Hallo Kees de Ridder,

Alweer een tijdje geleden dat wij contact hadden. Onlangs las ik jouw bericht over de sloop van de Nutswoningen. Deze week zag ik met eigen ogen dat de afbraak wel snel zal beginnen. Het blok op de Hoefkade van de Moreelsestraat naar de Paralelweg was al geheel dicht getimmerd.
Een vreemde gewaarwording. Ik ga daar binnenkort nog maar eens even buurten om wat foto`s te schieten.

Gerhardt Mulder | 24-7-2015
In café de Hoef van tante Leen, ik weet haar achternaam niet, werd in 1962 Gerard Swart doodgestoken met een mes. Wie kan zich dat nog herinneren? Ik woonde toen in pension in de Limburg van Stirumstraat en ben later verhuisd naar de Berensteinlaan 22c

Kees de Ridder | 29-6-2015
Nog even en het rechter gedeelte van de Nutswoningen wordt ook afgebroken. Ik heb Henk v.d. Moer dit bericht proberen te mailen in Canada, maar dat lukte me niet. Ik hoop Henk, dat je dit dus hiermee verneemt.
Frank Roos | 30-5-2015
Ik ben reeds geruime tijd op zoek naar informatie over de familie Speijer- Roos die voor en tijdens WO II aan de Marktweg 24 woonde. Het was een groot gezin met 8 kinderen. De ouders waren beiden in Amsterdam geboren. Het was een joodse familie die in 1943 naar Westerbork gedeporteerd is en in Sobibor vergast. Ik heb foto`s van hen op de website van het Joodse Monument gezet, maar tot nu toe heeft niemand gereageerd. Via Google ontdekte ik deze site waar heel wat te lezen valt over de buurt. Misschien is er iemand die me verder kan helpen?

John Bordewijk | 25-3-2015
leuke foto ik kwam al bij Toon en Gerda Storm en later Henk en Nel vanaf mijn 14e aangezien mijn vader daar kelner was (Piet) jammer dat Henk toen die zaak heeft verkocht.

Hans de Lange | 16-2-2015
Hallo Kees. De namen van de oude winkelgalerij op de hoefkade is nu denk ik wel genoeg in herinnering gebracht. De Borgward Isabella uit 1955 van die zwarte vetkuif ben ik nooit vergeten. Het kenteken van deze auto heb ik nog altijd in mijn hoofd zitten (RT-51-62). Wat een idioot ben ik toch om dat zestig jaar te hebben opgeslagen !
Bas Vermeulen heeft geen oudere broer Koos. Wellicht van de Vermeulen die jij in gedachten een verre verwantschap.

Kees de Ridder | 16-2-2015
Hans: wat betreft v.d. Kroft zit ik helemaal mis, ook de naam Stoop zegt me niets, maar bij Vermeulen gaat een lichtje branden. Ik heb een Koos Vermeulen gekend, die meen ik ook een oudere broer had. Koos was ouder dan ik. Bij leven moet hij nu rond de 80 jaar zijn. De afstand tussen mijn woonstraat, de Wolmaransstraat, was zeker 5 minuten lopen naar die Bockstraat/ Stortenbekerstraat, dus dat wielrennen viel buiten mijn zichtsbeeld. Alles uit jouw woongedeelte ken ik omdat het mijn school- en kerkroute was!

Hans de Lange | 15-2-2015
Hallo Kees. Ik ben opnieuw niet van de site te slaan. Mijn zwager Gerard Valentin is getrouwd met Tilly Vermeulen.
Zij woonde op de Hoefkade tweehoog boven de Boekhandel Dolleman.
Een van haar broers Bas Vermeulen moet jij volgens mij ook hebben gekend. Hij was actief in de voetballerij bij VVP. In de volksmond genoemd "Vullis Van Pastoor". Dan bij de sigarenhandel Leferink de hoek om naar De Bockstraat. Halverwege in de straat woonde de familie Stoop. De vader en zoon Jan Stoop waren altijd bezig met de wielrennerij. Elk jaar organiseerden zij "de ronde van de stortebekerstraat". Dat kon toen nog gemakkelijk met weinig verkeer en geen geparkeerde auto`s. De straten De Bockstraat, Hoefkade ,De Heemstraat en Stortebekerstraat werden gewoon afgegrendeld. Kun jij je nog iets hiervan herinneren ?

Hans de Lange | 15-2-2015
Hallo Kees, wij zijn weer terug op deze site.
In mijn berichtje van 2 augustus 2014 noemde ik eerder de lijstenwinkel op de Hoefkade nr. 697 (Boven de winkel woonde de Fam. Knaap). Deze lijstenwinkel annex toonkamer was in het bezit van vader en zoon Kramer.
De zoon kan ik mij ook zeer goed voor de geest halen. Hij had inderdaad een gitzwart kapsel voorzien van een flinke laag brylcreem en reed in een prachtige Borgward Isabella (bouwjaar 1955) waarmee hij de schilderijen naar zijn klanten bracht. Ik ben een aantal keren met hem meegereden. Een belevenis op zich. Zelf woonde hij destijds aan de Enschedelaan. De door jou genoemde Van der Kroft, was volgens mij de voorganger van de melkwinkel Steijn .

Kees de Ridder | 15-2-2015
De b ligt op het toetsenbord naast de n, dus ik bedoelde Steijn!

Kees de Ridder | 15-2-2015
Een naam van een winkelier die in dit verband nog niet genoemd is, is de eigenaar van de expositiewinkel van schilderijen. Gevestigd naast melkwinkel Steijb t.h.v. de Moreelsestaat. Ik heb het over mijn lagere schooltijd 1943- 1949 en ik herinner mij de naam van der Kroft en de zoon van de eigenaar had net zulk zwart haar als de bekende voetbalscheidsrechter en was lang van gestalte ( familie?).

Hans de Lange | 14-2-2015
Een kleine aanvulling op de locatie naast Drogisterij Hartsuiker.
Links van de drogisterij was gevestigd Wijnhandel La Confiance, daarnaast groentewinkel Telle en links van Telle de bedoelde bazar Haleber, alwaar speelgoed, huishoudelijke artikelen en het genoemde vuurwerk werden verkocht. Tijdens de kerstperiode stond de zoon des huizes Kees Haleber op de Haagse Markt om zijn kerstartikelen aan de man de brengen. (zie ook mijn eerdere toelichtingen van augustus 2014)

Geurt Borsboom | 9-2-2015
De drogist waar Anja op doelt, heette Hartsuiker. Naast die drogist zat een soort speelgoedwinkel die feestartikelen verkocht, maar rond de jaarwisseling ook vuurwerk.

Anja van der Togt | 8-2-2015
Ik heb genoten van deze foto met de bijbehorende herinneringen van iedereen. Ik herken toch veel ondanks dat ik wat jonger bent (1958) Ik ben opgegroeid op de Groenteweg 91 en ging school op de Pr. Marijkeschool dus ken het buurtje behoorlijk goed. Deze foto is mij zeer bekend. De genoemde Accuwinkel op de hoek Marktweg/Groenteweg was van mijn vader. Banden- en Accuspecialist van der Togt. Ja ik herken uit de verhalen de patattent tegenover waar Andre lekkere patat bakte, ik weet dat naast De Gruyter een Hus zat waar ik Tip Top brood en een pondje kaakjes voor mijn moeder moest halen en verder op de Hoefkade links die Parfummerie "Het Stinkwinkeltje" werd genoemd inderdaad. Ik kan me herinneren dat we bij éen van die winkels daar rond Koninginnedag van de feestartikelen konden kopen. Maar welke....?

Kees de Ridder | 1-2-2015
Mijn vader heeft geen leien op het kerkdak gelegd, maar wel diverse buren naar verhuizer Voskuijl iets verderop verwezen om de nieuwbouwwijken Moerwijk en Mariahoeve te gaan bevolken.

John lenssen | 17-9-2014
Mijn vader heeft de lijen op de kerk gelegdt.

Kees de Ridder | 18-8-2014
Hans, opnieuw bedankt. Ik ken genoemde personen niet en ik neem aan dat het brandweerlieden waren? Verder stel ik voor dat je me mailt voor gegevens, want we spreken helemaal niet over de HTM op deze manier.
Noteer s.v.p. cjderidder@hoymail.com

Hans de Lange | 18-8-2014
Hallo Kees. Bedankt voor jouw reactie. Ik herinner mij zeker de voormalige accuwinkel hoek Marktweg/Groenteweg. Van de toenmalige Joodse Woningbouwvereniging is mij niets bekend. Jij woonde destijds in de Wolmaransstraat 272 (evenzijde). Op de lijst van de gedeporteerden naar Kamp Rees stonden ook vermeld: P.S. van der Pennen op nr. 326 en F.K. Slop op nr.342. Waarschijnlijk dus een paar portieken verder. Is ook F. Metman (brandweerman) wonende aan de Marktweg 141 jou niet bekend ? Groeten, Hans

Kees de Ridder | 18-8-2014
Hallo Hans. Nr.269 moet bij mij aan de overkant geweest zijn. Ik herinner mij nr. 317, dus vermoed ik dat de fam. Kerkhof woonde tussen de Langnekstraat en de Boerenstraat. Mij niet bekend. Is jou bekend dat aan de andere kant van de Marktweg om de hoek op de Groenteweg boven de voormalige accuwinkel een betonnen plaat bevestigd is van de toenmalige Joodse woningbouwvereniging ?. De tekst is door de Duitsers verwijderd, dat was ook het geval op de afgebroken huizen van de Fischerstraat rechttegenover de Stellenboschstraat ( oud ).

Hans de Lange | 17-8-2014
Beste Kees. Nog even terugkomende op namenlijst van mannen die in Rees zijn geweest. Op deze lijst, welke door de Duitsers werd samengesteld, trof ik de namen J.M. Kerkhof en G.A. Kerkhof aan. Zij moeten gewoond hebben in de Wolmaranstraat 269. Wellicht heb jij deze gekend of van ze gehoord.

Hans de Lange | 17-8-2014
Beste Kees. Tijdens de razzia`s werden natuurlijk niet alleen Arendse en De Lange afgevoerd. Het ging om duizenden Nederlanders. Ik ben in het bezit van een namenlijst van mannen die in Rees zijn geweest. Mijn vader was werkzaam bij de Haagse Brandweer. Het hele brandweerkorps werd november 1944 naar Rees getransporteerd, en vervangen door de Duitsers ingestelde Staatsbrandweer/politie. Begrijpelijk dat je niet iedereen op de Marktweg kent die hierbij betrokken waren. De locatie waar jij woonde weet ik mij zeker goed te herinneren. Bij de ijshal van Harm heb ik vele ijsjes gegeten. Op de hoek bij de ingang van de veiling was volgens mij het voormalige huis van de veilingmeester en in de jaren vijftig bewoond door de familie v.d. Berg . De heer v.d. Berg bezorgde voor een groothandel groente -en fruit.

Kees de Ridder | 17-8-2014
Beste Hans. Nr. 201 lag op het z.g. tweede gedeelte van de Marktweg. Ik woonde van 1958 tot 1966 op nr. 151, het hoekhuis naast het ijshalletje van Harm. Van dat gedeelte kende ik weinig mensen van naam en bovendien woonde ik in die oorlogsperiode in de Wolmaransstraat 272. Overigens weet ik wel dat één van de vorige bewoners op nr. 151 de Joodse familie Agsteribbe was, waarvan een zoon toevallig onze buurman op nr. 280 in de Wolmaransstraat was. Via het NIOD heb ik eens van de laatste zijn lot achterhaalt.

Hans de Lange | 16-8-2014
Beste Kees de Ridder, ik las in jouw berichtgevingen, dat jij ook aan de Marktweg hebt gewoond. Onlangs sprak ik een zekere Fred Arendse. De familie Arendse woonde in de oorlogsjaren aan de marktweg 201. De vader van Fred , de heer A.F.M. Arendse, werd met mijn vader A.J. de Lange, wonende aan de Hoefkade 1160 door de Duitsers in november 1944 tijdens de razzia`s afgevoerd naar het beruchte werkkamp Rees in Duitsland. Bij toeval leerde ik Fred Arendse kennen terwijl wij beiden stonden te wachten op onze kleinkinderen bij een basisschool ergens in Zoetermeer en kwam het Kamp Rees ter sprake. Wellicht heb je de familie Arendse ook gekend.

bob timmerman | 12-8-2014
@Albert Thoen : Volgens mij kennen wij elkaar niet, maar ik kan mij dat heel goed herinneren, want ik kende René. Wij gingen niet veel met elkaar om, want ik was 4 jaar ouder. Ik woonde in de van Beijerenstraat. Ik kan mij niet herinneren of jullie verwant zijn aan de familie Thoen die in de Mijtensstraat woonde.

Kees de Ridder | 4-8-2014
Beste Hans. Het verhaal van Frans ken ik. Dat van Knoop en Bert zijn mij niet bekend. Na de kolenboer is er volgens mij nog een bloemenzaak in het pand gevestigd geweest. Ik heb 30 jaar, resp. in de Wolmaransstraat en op de Marktweg gewoond en om niet in onnodige herhalingen te vervallen verwijs ik je naar de verhalen, o.a. van mij, naar het Kaapseplein. Iets verder doorbladeren!

Hans de Lange | 4-8-2014
Beste Kees,
Bedankt voor je bericht. De oudere broer Frans Knaap heb ik ook wel gekend. Hij was echt de grote broer van Willy. Ik heb Frans voor het eerst ontmoet op zijn eerdere adres aan de Hoefkade. De familie Knaap woonde destijds in de Nutswoningen hoek Govert Flinckstraat tegenover de RK-kerk . In het portiek woonde de familie Knoop en de familie Knaap. Zij kregen vaak de post van de buren in de brievenbus en anders om natuurlijk ook. Heb jij wellicht ook Bert Vredebregt gekend ? Hij woonde tegenover mij op nr. 717 boven de wijnhandel La confiance. Na mijn verhuizing in 1960 ben ik hem uit het oog verloren. Hij was mijn beste vriend. Diverse pogingen om hem te localiseren waren mislukt. Verder trok ik veel op met Kees Haleber van de bazar. We gingen samen vissen (palingen) bij de drie molens. Zo zie je maar, er komen steeds weer oude herinneringen naar boven. Wellicht heb jij nog aanvullend nieuws voor mij.

Kees de Ridder | 3-8-2014
Hans, door het leeftijdverschil, ik ben al 77, herken je die Martien wellicht niet, Hij zal ook mijn leeftijd hebben, was groot van lengte en had nog een oudere broer. Willy had een oudere broer Frans, hun vader heette ook zo. Die is geëmigreerd naar Amerika. Hun vader was een neef van mijn moeder en hun oma Alie was een zus van mijn oma. Je verhaal klopt weer. Bedankt!

Hans de Lange | 3-8-2014
Beste Kees de Ridder,
Jouw oudtante Alie Knaap, woonde volgens mij in de Moreelsestraat vlak naast de kolenhandel Paalvast en beneden de familie Bovenlander. De heer Bovenlander was destijds werkzaam bij Van Gend & Loos. De familie Knaap Jr. kende ik heel goed. Hij was in de jaren 50 werkzaam bij drogisterij de Salamander en reed bestellingen rond vanuit het centraal magazijn in een VW-bestelbusje. Met zijn jongste zoon Willy reed ik na schooltijd of in de vakanties vaak mee om de bestellingen af te leveren bij de winkels van De Salamander. Dat was voor ons een uitje. Ik kan mij ook herinneren dat hij vaak met zijn keu op zijn fiets stapte om te gaan biljarten. Zij woonden inderdaad op nummer 699 boven de lijstenwinkel van Kramer. Kees Matla woonde bij mij aan de overkant op nr. 713 boven de drogist Hartsuiker. Kees was midden jaren 50 muzikant bij het korps mariniers. Martien Wolfenbuttel kan ik mij even niet voor de geest halen. De knappe dochter van de "spijkervreter" was Beppie later getrouwd met Carol Schuurman (de tegelzetter) Beppie van Rijswijk was bij ons als kind in huis. Zij werd af en toe door mijn ouders gevraagd om op mij te komen oppassen, toen nog Hansje. Inmiddels ben ik 70 jaar, maar kan mij de naoorlogse jaren nog uitstekend herinneren.

Kees de Ridder | 3-8-2014
Hans de Lange levert ons een geweldige correctie. Als je daar hebt gewoond dan moet je beslist mijn oud-tante Alie Knaap gekend hebben aan de overkant. Martien Wolfenbuttel en Kees Matla. Verder de familie Knaap jr. allen op de Hoefkade boven de lijstenwinkel. En de knappe dochter van schoenmaker van Rijswijk was eens getrouwd met de bekende voetballer Carol Schuurman van de Stellenboschstraat.

Hans de Lange | 2-8-2014
Nog een anekdote betreffende de door mij eerder genoemde schoenmaker op de hoek hoefkade/moreelsestraat. Wanneer de school in de Abraham van Beyerenstraat (rode school) uitging kwamen de jongens via de Moreelsestraat langs schoenmaker van Rijswijk. Men ging dan voor zijn winkelraam staan en riepen voluit: He spijkervreter ! Nog een aantal herhalingen en dan kwam de schoenmaker naar buiten. De jongens zorgden ervoor dat zij bijtijds de benen konden nemen want Van Rijswijk werd enorm kwaad. Zo kwaad dat hij de wegrennende jongens zijn schoenmakershamer achterna gooide. Van Rijswijk was een harde werker. Tot `s-avonds laat zat hij in zijn winkel achter een klein tafeltje met een armzalig hanglamp de schoenen te herstellen. Ik denk nog vaak aan mijn oude buurtje.

Hans de Lange | 2-8-2014
Ik woonde van 1944 tot 1960 aan de hoefkade nr. 1160. Dit was boven de schoenmaker (de spijkervreter genoemd) hoek moreelsestraat.
Een aantal winkellocaties werden eerder niet geheel juist weergegeven.
De andere hoek van de moreelsestraat werd bewoond door Paalvast de kolenboer. Tegenover de moreelsestraat was de lijstenwinkel van Kramer. Links van kramer de hengelsportwinkel Hegie genaamd. Rechts van kramer de melkboer Steyn. Links van Hegie was Hartsuiker de drogist gevestigd. Links van de drogist op nr. 719 wijnhandel La Confiance met daarnaast links groenteboer Telle. Links van Telle de bazaar Haleber. Verder naar rechts van de melkboer Steyn dan de slagerij van Loon, de banketbakkerij `t hoefke, boekhandel Dolleman, met op de hoek van de bockstraat de sigarenwinkel Leferink. Inmiddels allemaal verdwenen.

Kees de Ridder | 6-4-2014
Gerard `t Hart, ik ben van 1937 en dus ken ik je broers Piet en Ben beter. Ben zat bij mijn broer Henk in de klas en Piet zat een klas hoger dan ik. Later kwam ik Piet weer tegen bij de Broeders in het Westeinde. Verder zat ik in 1947 bij vader Piet in de klas en in de twintiger jaren van de vorige eeuw kenden onze beide moeders elkaar van de Kweekschool. Oh ja, je zus zat gelijktijdig met mij op de H. Theresiaschool. Zo kan ik nog wel even doorgaan. Het meeste ben ik benieuwd hoe het je broer Piet vergaat?

Gerard `t Hart | 5-4-2014
Ik ben in 1941 geboren op de Groenteweg 81 waar ik tot mijn 18e heb gewoond. Van 1947 tot 1953 zat ik op de lagere school, de Laurentiusschool in de Abraham van Beijerenstraat waar mijn vader ook nog een tijd onderwijzer is geweest. Verder ben ik de gehele lagere schoolperiode lid geweest van het zangkoor Sancto Martino Laus van de Marthakerk. Dirigenten die ik heb meegemaakt waren achtereenvolgens Kaag, Tromp, Toneman en Tettero.

Peter Oliehoek | 8-2-2014
Albert Thoen,ik zat in de klas met Rene.Deze dag kregen wij onze 1e H.Communie.De pastoor kwam ons het verschrikkelijke nieuws vertellen.De dienst in de kerk is wel gewoon doorgegaan die dag,inderdaad 1e Paasdag.

Kees de Ridder | 24-12-2013
Nu het jaar 2013 ten einde loopt en ik bespeur dat er nergens ook maar iets herinnerd wordt aan het feit dat de Haagse Markt 75 jaar op deze plek gevestigd is, wil ik toch als ex-bewoner
hier even bij stil staan. ( dit is ook "Den Haag-Vandaag )

Emmy Verbruggen | 6-11-2013
Geboren in 1934 boven boekhandel/bieb Dolleman, in `35 verhuisd naar Stortenbekerstraat 341.Fijne jeugd gehad, kruidenier in onze straat was v. Amstel. Hoek de Bockstraat melkman Langelaan, andere hoek bij de kerk een groenteman en een slager. H. Marthaschool doorlopen in 1940/46,daarna V.G.L.O.school boven de H. Mariaschool. In Maart 1945 kolen gezocht bij de Fruitweg /Groenteweg langs de spoorlijn die hier in de side ook beschreven staat. Samen met mijn vriendin en buurmeisje Nel Hollee,[nog steeds vriendinnen al bijna 80 jaar] Als klein meisje ook wel in het café van Mauk Weber geweest ,en toen al aan de fruitautomaat staan spelen. Ondanks oorlog, toch hele fijne tijd.

ria | 8-9-2013
Ik ben geboren op de Heemstraat tussen de hoefkade en de stortebekerstraat in 1951. Wij noemde de parfumerie altijd stinkie omdat je altijd een luchtje opgespoten kreeg als je er iets kocht. Ik kan mij het tram ongeluk levendig herinneren wij zaten toen in de erker naar buiten te kijken, dat deed je toen nog zonder tv. In het Cafe op de hoefkade ging ik als kind altijd naar de tv kijken woensdag en zaterdag middag. Je kreeg er dan ook een schaaltje pinda`s bij, uit de pinda automaat.

Hans | 11-8-2013
@Kees de Ridder. Juist, helemaal goed! Nu weet ik het weer: Bastet. Bedankt!

Geurt Borsboom | 11-8-2013
Die drogist heette Hartsuiker.

Kees de Ridder | 11-8-2013
Mijn fotografisch geheugen zegt me dat ik nog een slijterij vergeten ben,die zat tussen de drogist en Telle, gerekend vanaf De Heemstraatkant. Volgens mij klopt dan de genoemde volgorde nu wel.

Kees de Ridder | 11-8-2013
Ik las weer wat aanvullingen over mijn oude schoolroute en ik kan me dat ongeluk van het broertje van Thoen ook nog herinneren. Wat de groenten- winkel van Telle betreft, die bevond zich recht tegenover de Moreelsestraat
Op dat rijtje zaten o.a. Bazar Haleber, een drogist een lijstenzaak en melkzaak Steijn. De groentenzaak op de markt ( achterzijde Hoflandplein ) was in mijn tijd van Bastet. Naast de familie Thoen herinner ik me ook nog de families Maas, Mes, `t Hart en van der Staak ( of was dat op de Moerweg? ).

Hans | 28-7-2013
P.S. Ik heb het over de jaren `50.

Hans | 28-7-2013
@Leo E. (15-12-2011). @Kees de Ridder (17-12-2011). In uw bijdragen noemt u groentehandel Telle. Was dat dan de winkel die aan de achterkant van het Hoflandplein zat en waarvan de ingang aan de marktzijde was? Ik had op de lagere school een boezemvriendje, wiens moeder in die zaak hielp. Mijn vriendje en ik kwamen daar dan wel eens. Ik kan mij echter de naam Telle niet herinneren.

Albert Thoen | 28-7-2013
Aan Frans van Eenennaam en mijn neef Kees Thoen jr. uit Schinveld (Limburg). Even iets rechtzetten: Op dit kruispunt is mijn jongste broertje,
René Thoen op 17 april 1960 (1e Paasdag) op 6 jarige leeftijd dodelijk verongelukt onder de tram van lijn 11. Hij was niet de zoon van Wim Thoen, de groente-exporteur Dit jaar, op 25 mei 2013, had hij 60 jaar oud geworden. Het was maar een klein berichtje in de krant maar ik ben er nog wekelijks mee bezig. Niet treurig, maar wel waarom hij ?

emil haket | 9-5-2013
De eigenaar van de patattent op de hoek van de groenteweg heette ANDRE van zijn voornaam

Henny van den Berg | 13-2-2013
@ Yvonne: vanaf de foto gerekend, zat de patattent inderdaad rechts (hoek Groenteweg), maar daar tegenover zat Simon de Wit. De Gruyter zat aan de andere kant van de Hoefkade, op de kopse kant van de Herman Kosterstraat-markt. Tussen De Gruyter en het tracé van Lijn 11 liep een pad naar die markt.

Henny van den Berg | 13-2-2013
@ Yvonne: zelfde kleuterschool en daarna de Laurentiusschool (toen nog jongensschool). Meester Foppe woonde schuin tegenover ons. Geweldige kerel!

Yvonne | 11-2-2013
Ik heb 10 jaar (1952 tot 1962) boven het cafe op de hoek gewoond (Hoefkade 793). Op het kleuterschooltje de H. Theresia aan de Stortenbekerstraat gezeten. Daarna op de lagere school in de Stortenbekerstraat (achter de Marthakerk). Vanaf het moment dat de klassen gemengd werden nog 1 of 2 jaar op de Laurentiusschool aan de van Beijerenstraat, voordat we verhuisden naar de Beresteinlaan. Vanaf het punt waar de fotograaf staat, had je inderdaad ook nog een houten patatboer en op de hoek een winkel van De Gruyter. Aan de andere kant was dan de ingang naar de markt.

Henny van den Berg | 10-2-2013
Kees de Ridder: jij komt dus letterlijk uit de groene kool!

De namen die jij noemt zeggen mij niets en de locaties ook niet, behalve jouw geboorte-adres. Als dat een groentezaak is gebleven, dan is dat mogelijk een klant van ons geweest. Volgens mij heette die groenteboer Jan Kraak.

Heel leuk deze reacties!

Ruud Poortier | 25-1-2013
@ Kees de Ridder (febr.2011)
De Hoefkade is inderdaad een verbastering van Hofkade, kade die langs het land van het grafelijk hof loopt. De verbastering is al eeuwenoud: in 1475 (!) spreekt een Rijswijkse akte al over de Hoefsloot, destijds de grens tussen Rijswijk en Den Haag. Kortom, wie er ook verantwoordelijk voor is, hij of zij zal inmiddels zijn overleden...

Kees de Ridder | 25-1-2013
Sorry Henny, ik heb bij mijn reactie op het Kaapseplein je naam verkeerd gespeld en ik maak denk ik ook een fout bij het bepalen van je generatie. Los daarvan is het wel leuk een link te leggen tussen de oom van Henk van der Moer, n.l. Nelis van der Meer, een groenteboer, die op de hoek zat van de Langnekstraat en de Wolmaransstraat. Die kende ongetwijfeld de familie van den Berg. Zelf ben ik ook in een groentewikel geboren in 1937 in de van der Duijnstraat, maar vanwege de toenmalige crisis heeft mijn vader dat niet lang vol gehouden. Ik lever nog wel eens nieuws uit met Henk van der Moer, hetgeen is ontstaan na het overlijden Nelis zoon, ook Henk genaamd enige jaren geleden.

Henny van den Berg | 16-1-2013
@Hank Vandermoer: dit is echt lollig. Je bent in ieder geval goed ingeburgerd!
Deze hoekhuizen hebben geen "3 hoog", althans niet in het Nederlands. Wel in het Engels, want "3rd floor" is hetzelfde als "2 hoog" of "tweede verdieping".

Ik wens je een goed leven daar in Canada!

Henny van den Berg | 16-1-2013
Heerlijk, zo`n foto na al die jaren! De Marthakerk, daar heb ik jaren bij het koor gezongen. Er tegenover zes jaar op de Laurentiusschool (1953-1959) in de Van Beijerenstraat. De "spoorwegovergang" werd maar enkele keren per dag gebruikt. O.a. voor de afvaltrein naar Drenthe, die met enig cynisme het treinnummer 4711 had gekregen. Er achter lagen (en liggen, dacht ik) de twee sporen van lijn 11 (Station Hollands Spoor-Scheveningen v.v.).
Ons gezin woonde halverwege het laatste blok van de Hoefkade, voor de Schalk Burgerstraat en het Veluweplein. Omstreeks 1963 zijn we verhuisd naar de Marktweg, naast de ingan van de groothandelsmarkt.
De overweg op deze foto ben ik duizenden keren overgegaan. O.a. naar de Mulo aan de Rubensstraat (1959-1963).

Hank Vandermoer | 13-12-2012
Op 3 hoog op deze hoek werd onze dochter geboren Hardstikke leuk , wij wonen in Canada en ik zal haar deze site tonen .

joost | 6-3-2012
@Coos. Ik weet het en je hebt natuurlijk gelijk. Dit bord is inmiddels vervangen door een moderner exemplaar. Net als het bord met inhaalverbod met die voor-oorlogse autootjes erop

Hans(Zoef) | 6-3-2012
Volledigheidshalve, het was spoor of tramweg overgang.

Hans(Zoef) | 6-3-2012
@ Joost, van dat bord is niet helemaal waar, in die tijd was dit een vrij algemeen voorkomend bord en had niets met een stoomtrein van doen. Dit bord betekende letterlijk, onbewaakte spoor of tram overgang.

joost | 5-3-2012
Grappig, dat verkeersbord voor de overweg. De stoomlocomotief daarop dateert nog van dat er werkelijk zo'n loc van de NS reed.

Kees Thoen jr | 5-3-2012
Beste Frans van Eenennaam het slachtoffertje was inderdaad wim Thoen mijn neef ik woon zelf in limburg maar heb dat verhaal vaak gehoord

Wendy | 10-2-2012
Leuk om deze foto weer te zien.

Het betreft het cafe van mijn opa en oma Henk en Nel Storm. Was idd voorheen het cafe van Toon Storm mijn overgrootopa.

Echt een hele leuke tijd gehad daar. Mocht altijd met mijn fiets (voor het cafe open ging) het hele cafe doorfietsen :).

LEO | 29-1-2012
@ JAN. Jaaaaa!!!! Inderdaad. Was ik nooit meer op gekomen.
Heb zelfs nu nog een dobbertje dat ik daar ooit heb gekocht.
Bedankt

jan | 29-1-2012
Leo,
de hengelsportzaak heette hegie.

Kees de Ridder | 12-1-2012
Even reageren op John: Wim Tap had wel een broer, maar die heette Gerard. Die speelde ook niet onverdienstelijk in ADO-1. Ben was geen broer, maar ik meen wel familie. Wim was ouder dan Ben en geen speler meer toen ADO met Ben in de oorlog tweemaal kampioen van Nederland werd. Spelerskwaliteit vergelijken is altijd moeilijk en zeker uit verschillende periodes, maar Wim's voetbalkwaliteit lag stukken hoger dan die van Ben. Het noemen van een standbeeld heeft een andere reden en is min of meer een steek onder water ten opzichte van spelers die wel een beeld kregen. Oh ja, Ben woonde jarenlang in de Langnekstraat en was inderdaad een melkslijter. Tot slot: taptemelk heeft niets met hun achternaam te maken hoor en betekent ondermelk ( wist ik ook niet!).

John van den Berg | 12-1-2012
Kees de Ridder @ Je noemde de naam van Wim Tap bij ADO maar die had volgens mij ook nog een broer Ben Tap waren melk mannen of boeren ik meen dat daar ook de minder vette melk naam vandaan kwam ook hij speelde bij ADO en ook geen stand beeld wel is de naam Tapten melk een tijd blijven bestaan .

Kees de Ridder | 10-1-2012
De ouderen onder ons, zeg 70-ers en 80-gers, kennen beslist de voorgangers van de familie Storm in genoemd café en dat waren de bekende ADO-voetballers Mauk Weber ( ook nog in Canada gewoond) en Wim Tap ( heeft geen stambeeld van ADO gekregen!). Ik meen dat het in 1947 was dat b.v. op de ramen van het café de aankondigingen hingen van de geboorte van onze Oranje prinses Marijke en ook de kroonprins Charles van Engeland. Ja een NOS-journaal heeft later dit soort nieuws overgenomen!

Dick van Rooijen | 10-1-2012
Op de rechterhoek was een sigarenwinkel, en op de linkerhoek was het cafe
van Toon Storm. Naderhand overgenomen door Henk en Nel Storm.
Ik vermoet dat deze foto is genomen tijdens de autoloze zondag, Die wij
kregen opgelegd door Minister Joop den Uil.
De andere winkel links was toen een drogisterij parfumerie.

Leo E. | 18-12-2011
Sorry mensen, Geurt Borsboom en Kees de ridder hebben gelijk. Ik heb de Bockstraat verwisseld met de Moreelsestraat.

Geurt Borsboom | 18-12-2011
Ja, ik zie het weer redelijk voor me. De boekhandel was tevens en vooral een leesblibliotheek. Voor een dubbeltje leende je voor een week een boek. Dolleman heetten die mensen. De banketbakkerij heette "Het Hoefke" en de IJssalon "De Bock". Er waren zelfs twee slagers. De ene heette "Van Loenen" en de andere "Van Loon". Nog wat verder was een drogist, Hartsuiker genaamd.

LEO | 17-12-2011
Weet iemand hoe die winkel heette, waar je ook visspulletjes kon kopen. Op de foto is ie bijna ( links) te zien

Kees de Ridder | 17-12-2011
Volgens mij verwart Leo E. de Bockstraat met de Moreelsestraat. Op die 2 hoeken zat n.l. Paalvast links en de schoenmaker van Rijswijk rechts. Geurt Borsboom heeft gelijk, de sigaren winkelier heette Leferink, w.v. 2 of 3 zonen bij mij op de lagere school in de van Beijerenstraat zaten. Ik herinner mij bazar Haleber, groentenzaak Telle, vervolgens een disteleerderij, de lijstenmaker, ik meen v.d. Kroft, daarnaast inderdaad melkhandel Stein en die laaste zaak was pal tegenover genoemde Moreelsestraat gelegen. Verderop had je nog een slager, een banketbakkerij, een boekwinkel en een ijssalon o.a. van de bekende ADO-speler Mauk Weeber. nog een winkel en dan Leferink op de hoek van de Bockstraat.

Geurt Borsboom | 15-12-2011
volgens mij zat erop de hoek van de Hoefkade en de De Bockstraat een sigarenzaak en geen kolenhandel. Liefferink of zo iets heette die.

Leo E. | 15-12-2011
Aan dit gedeelte van de Hoefkade heb ik veel herinneringen. Behalve het genoemde cafe en boekhandel waren er in dit gedeelte ook de groentewinkel van Telle, een lijstenmaker en de zuivelwinkel van Steins gevestigd. Boven deze zuivelwinkel woonden tot 1959 mijn grootouders. Deze zuivelwinkel lag precies tegenover de Bockstraat. Op de hoek van de Hoefkade en de Bockstraat zat een kolenhandel Fa. Paalvast. Het achteruitzicht vanuit het huis was op de kleuterschool aan de Stortenbekerstraat.
Vele uren heb ik doorgebracht bij mijn grootouders en gespeeld in de erker met uitzicht op de Hoefkade en het Hoflandplein. In de maanden dat het vroeg donker was ging in die tijd pas het licht aan als je om 6 uur ging eten. Je kon dan niet meer spelen. Je zat dan om wat te zien en je tijd te doden in de erker naar buiten te kijken naar het verkeer. Tegen zessen kwam dan de vuiltrein / goederentrein langs getrokken door een stoomlocomotief. Voorafgegaan door de stoker met een rode vlag i.v.m. de veiligheid. Al de huiswaartskerende arbeiders/ambtenaren, de meesten op de fiets, moesten dan wachten. Wat een file van fietsers en een enkele auto opleverde.

klaassen-riep | 13-12-2011
mijn grootmoeder (hendrica riep-vandenberg) was getrouwd met jacobus (jacob)
riep en woonde o.a. in een hofje aan de Hoefkade. een dochter (mijn tante) was eigenaresse van een cafe aan de hoefkade. mijn moeder was jacoba riep. dit alles 1950-1965.
een ieder met herinneren aan bovenstaand gelieve te reageren (schrijf kort verhaal rond familie voor 80ste verjaardag oudste broer.

John van den Berg | 24-10-2011
Kees de R@in het midden van het blok was eerst een sigaren winkel dan de Insulinde en dan nog een paar winkels en net om de hoek in de Rembrand straat was een snoepwinkeltje dan weer een hoek v/dStortenbekerstraat was een school waar ik v.a Maart tot Mei 1940 op heb gezeten toen zijn wij naar de Moerwijk verhuist toen was net de 2e wereld oorlog uit gebroken en stonden de NSBers met vlaggetjes bij de intocht v/d Duitsers te zwaaien.

Kees de Ridder | 23-10-2011
Misschien is het wel aardig als John ons nog even in herinnering kan brengen op welke hoek en/of straat de Insulinde ook weer zat? Ik denk te weten dat het vanaf de Vaillantlaan gerekend aan de linkerkant was. En er zaten wat winkels vroeger op die Hoefkade!

John van den Berg | 15-10-2011
Roland@Jouw verhaal doet mij herineren aan onze woning op de 2e et op de Hoefkade boven de kruidenierszaak de Insulinde in het deel voorbij de Vaillantlaan , ook met trekbel en touw 2x bellen was voorons dus dan trokken we aan het touw met gevolg dat een boef bij ons naar binnen ging en de gas en electra meters de penningen en zilvergeld la jatte voor dat mijn ouders beneden waren was die linke vogel er al van door.Wat in die tijd net voor de Kerst een financiele ramp betekende.

Keesde Ridder | 15-10-2011
Mijn kleuterschool, waar ik in 1941 op kwam te zitten aan de Stortenbekerstraat, bestaat nog steeds en heeft zelfs een nieuwe ingang a/d Hoefkade gekregen tegenover de Moreelsestraat. Deze getoonde kruising doet me denken aan de sirene voor het luchtalarm boven op het dak van de Gruyter en tevens aan "lijntje 11" zoals het groepje kinderen werd genoemd dat door een leidster dagelijks over het spoor en de Herman Costerstraat werd geleid voor de kinderen uit de Transvaalwijk. "Lijntje 12" fungeerde voor hetzelfde voor de kinderen uit de Schilderswijk op de Vaillantlaan.
WIE KAN ZICH DIT NOG HERINNEREN?

Frans van Eenennaam | 19-3-2011
Ja, dit kruispunt kan ik mij heel goed herinneren immers, ik heb in de Herman Costerstraat tussen de Langnekstraat en Stellenbosstraat gewoond en ik weet nog goed want het was op mijn verjaardag (op 'n zondag) dat m'n moeder, m'n zus en ik naar de stad gingen en wij stonden te wachten op bus 20 of 28 maar verderop bij de tram was iets gebeurt en toen die persoon afgevoerd werd ging de mensenmassa weer uit elkaar maar op dat moment kwam lijn 11 vanaf Hollands Spoor de kruising over en greep toen 'n jongetje, ik zag de conducteur uit de tram komen op z'n knieën onder de tram kijken en die man werd asgrauw. Het slachtoffer was ene Wim Thoen, de zoon van transport ondernemer Thoen, het is mij altijd bij gebleven. Die patat tent staat er net niet op maar die was links voor de trambaan, heb er menig patatje en slaatje gehaald

Kees de Ridder | 25-2-2011
Voor de bus- en tramliefhebbers is het misschien wel aardig zich te realiseren, dat vooral de trambestuurders van de lijnen 8, 9, 10, 12, 11 en 13 ( in volgorde vermeld zoals zij de Hoefkade kruisden) in feite in onze Hofstad, de Hofkade kruisden. Wie, oh wie heeft deze naam verbasterd?
(grofweg gelegen tussen het Hofwijckplein en het Hoflandplein).

Vraag: is er een straat in Den Haag te noemen, waar meer dan 6 tramlijnen
hetzelfde raakvlak hebben?Anton Zonneveld | 28-12-2010
Rechts op de voorgrond, dus voor de tramrails staat/stond sinds jaren een houten keet waar een patatboeer in zat. Mijn toenmalige klasgenoot van de Horecavakschool, ene John van mechelen uit de Wolmaranstraat, pachtte na zijn schooltijd die keet voor enkelejaren. Of dit zo bijzonder was? Wel, ik eet tegenwoordig zelden een patatje, maar in die tijd - we spreken over 1970 zoiets - was vers zelf gemaakte patat wel iets bijzonders. Het liep storm in die tijd. Sindsdien nooit meer verse patat kunnen eten . En van mijn toenmalige klasgenoot ook nooit meer iets vernomen.....

Roland | 25-12-2010
Mijn oma (Bakker) woonde op de Hoefkade nummer 1196. Dat was net naast het twee portiek links van de sigarenzaak. Je moest dan beneden aanbellen met een trekbel (die ik nog bezit). Dan trok oma bovenaan de trap aan een koord en dan ging de deur van het slot. Anders moest ze steeds de trap op en af. Zo had iedereen dat. Op balkon zat het kolenhok en een kast die ook als koelkast werd gebruikt. Er was geen douche, je ging naar het badhuis. Er zaten spionnetjes aan de ramen. Dan kon je zien wat er in de straat gebeurde. Aan de achterkant was een best wel grote en rustige gezamelijke tuin. Er waren atijd veel duiven. Op zaterdag was er markt en volgens mij ging op vrijdag de vuiltrein naar Drenthe. Dan liep er altijd een man met een vlag voor de trein bij de overgang van de Hoefkade op de parallelweg. Vervlogen tijden. Als je er nu rijdt herken je haast niets meer.

Ferhat | 1-9-2010
Links op de hoekje staat er nu een restaurant ARBIL


Da's lang geleda

Haglibber | 21-12-2009
Vlak voor de kerk had een oom van mij een naaiatelier Clarisse.

Ton Oost | 26-5-2009
Stefan | 22-5-2009
Ja, klopt. Behalve de hoekhuizen en de kerk is alles platgegooid.

Dat klopt inderdaat

Het linker hoekhuis: is jarenlang het
Cafe van Henk en Nel Storm geweest

Het rechter hoekhuis:
Was een sigarenwinkel
en verkocht toen al veel kranten en tijdschrift

Op de plek waar de fotograaf stond,
was aan beide zijde een Bushalte van westnederland
lijn 58 Den Haag - Delft v.v.

taxibram | 26-5-2009
stevan de kerk staat er ook nog he

Stefan | 22-5-2009
Ja, klopt. Behalve de hoekhuizen en de kerk is alles platgegooid.

Adje | 22-5-2009
Stefan,
De hoekhuizen staan er nog wel. Tenminste gisteren wel, toen ik er langs kwam op weg naar het HOVM.

john | 21-5-2009
volgens mij is deze foto op een vroege zomerse zondagmorgen genomen want het is er erg rustig ik weet uit m,n jeugd dat in die tijd, (geboren 1950 in de David Blesstraat) dat er in de 60er jaren al aardig wat verkeer op de Hoefkade reedt, met name zeer viel fietsers, hier zie ik er maar 1...

Tiktak | 20-5-2009
@ Rien
Wat dacht je bij de Gruyter aan de overkant, een koperen glijbaan van af de straat de kelder in (werd gebruikt voor bevoorading) en van de goederentrein met kolen en lompen wagons en niet te vergeten de VAM trein
die met veel getoeter en vooraf gegaan met de rode vlag de kruizing overstak.

Stefan | 20-5-2009
Aan het type lichtmast te zien dateert deze kaart van na 1968. Deze huizen zijn overigens een paar jaar geleden tegen de vlakte gegaan. Alleen de kerk staat nog overeind.

Rien Solcer | 20-5-2009
Aan dit punt heb ik veel herinneringen. Als kind stond ik hier bij de zebra's als klaar-over met witte koppelriem en een stopbord.
De fotograaf staat met zijn rug naar de Simon de Wit winkel hoek hoefkade/Groenteweg daar spaarde ik olympische plakplaatjes van de spelen in Rome, ik dacht 1960, dit boek heb ik nog steeds. Rechts van de foto, niet in beeld, stond een patattent.

aldo markus | 20-5-2009
Zo zag ik de Hoefkade toen ik een jaar of zes was (begin jaren '60). We waren dan net uit bus 28 vanaf de Melis Stokelaan gestapt en de chauffeur had duidelijk "lijn elluf" omgeroepen. Die namen we dan ook, nog met de 800-stellen, om op Hollands Spoor de trein naar huis te nemen. Dat was wel het moment dat de vakantie bij Opa en Oma er weer opzat. Altijd jammer.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    2598


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 10 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!