Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Ziekenhuis Zuidwal
ansichtkaart uit de collectie van Gerard van der Swaluwe


Erna de Reijger | 21-11-2018
Mijn opleiding in de Zuidwal begon 1967 en duurde 3,5 jaar. Ik reageer op een bericht van Rieja Lambrix-Kuivenhoven. Broeder Kuivenhoven was een hele fijne opleidingsverpleegkundige. Hij wist je altijd op je gemak te stellen bij het halen van je "puntjes". Verdrietig dat hij toch vrij jong is overleden.
Ondanks de strenge regels, vaak wel bijna 18e eeuws, heb ik een leuke tijd gehad in Zuidwal. Weet iemand misschien nog iets van Carla Postuma, die in mijn opleiding zat en Marijke de Wit?

Marianne Nolet. | 9-1-2018
Hallo Marjan de Krey.

Ik kwam je toevallig tegen op deze site.
Ik heb geprobeerd je te mailen via het mailadres, dat je opgegeven hebt maar helaas krijg ik de mail steeds terug.
Al heel lang ben ik naar je op zoek.
Als je wilt dan mag je mij mailen, dat zou ik leuk vinden.
Ik ken je van de Isoleer waar ik ook als verpleegkundige heb gewerkt.
marianne.nolet@hotmail.com

Marianne Nolet. Delft.

Renee Gasille | 26-11-2017
Hallo Marjolijn Weijland

Een verlate reaktie,wat leuk om wat van je te horen.Elly Renes ,die naam ken ik zeker nog ze zat bij ons in de groep.
Ik geef je mijn Emailadres,hopelijk kunnen we een keer wat afspreken,hartelijke groeten Renee

reneegasille@zeelandnet.nl

Jorine Captein | 13-11-2017
Ik ben op zoek naar de naam van een longarts van mijn moeder. Was het dr. Rosenburg van het astmacentrum??

Ben Dronkert | 25-10-2017
Hoewel niet veel bekende namen de revue passeren, zijn er toch wel een paar, die herinneringen oproepen. Destijds kwam ik als “B verpleeg-kundige” instromen in het tweede leerjaar. (was wel een aparte status) Ik leerde daar Janny Stulp kennen en zijn bijna 50 jaar getrouwd.

Marjolijn Lockyer- Weijland | 14-6-2017
Renee, wat leuk dat je gereageerd hebt. Ik kan Albert niet goed meer herinneren, jou wel ! Ik heb nog contact met Loeky Wiersma en Christina van der Mark, kan jij die nog herinneren ?
Ik ben in 1969 met een Engelsman getrouwd en woon sindsdien in Zuid Engeland. Ik heb 1 zoon , getrouwd , 2 kleinkinderen en zij wonen in de buurt gelukkig.
Waar wonen jullie ?
Ik kom zeker 1 keer per jaar naar Nederland, Ik heb daar nog familie en goeie vrinden.
Zouden we ooit nog eens een kopje koffie kunnen drinken , of een glas wijn ?! Hartelijke groetjes voor jullie beiden. Marjolijn.

Renee Regenspurg-Gasille | 9-4-2017
Hallo Marjolein,wat leuk om iets van je te lezen.Wij hebben ook de mooiste herinneringen aan de Zuidwalperiode.Albert en ik hebben het regelmatig over deze bijzondere tijd.Misschien herinner je je Albert Regenspurg nog,hij zat in onze groep.Na 45 jaar kwamen we elkaar weer tegen en sinds twee jaar zijn we getrouwd. We zouden het leuk vinden iets van je te horen,hartelijke groeten Renee

L.F. Vermeulen | 15-1-2017
Ik ben er als kind eens geweest voor een gebroken pols..

Zijn er nog mensen die iets meer over het gebouw zelf kunnen vertellen zoals bouwjaar, architect, afmetingen, of over opvallende details...? Foto`s of tekeningen zouden ook zeer welkom zijn...

Lucy Buzing | 28-11-2016
In 1967 brak ik mijn arm bij de gymles op school. Ik was toen 11 jaar. Het was een open armbreuk, het bot kwam een stukje naar buiten en mijn arm lag in een vreselijke bocht. Met de ambulance kwam een arts mee, die het al een stuk rechter trok, vreselijke pijn. Toen naar het Ziekenhuis Zuidwal gebracht. Werd in een kamer gelegd en het duurde een eeuwigheid voor er een arts kwam. Het zetten van mijn arm werd zonder verdoving gedaan en ik gilde het uit van de pijn (heb in mijn leven ook niet meer zo`n pijn gevoeld) de arts stond boven mijn hoofd te grijnzen en geen blijk van betrokkenheid of troost. Mijn moeder zat op de gang te wachten en mocht er niet bijzijn. Hoe anders wordt er nu met kinderen om gegaan in het Ziekenhuis (na afloop een diploma of klein cadeautje mee voor het doorstane leed) Ik heb hier wel een trauma mee opgelopen, zodanig dat ik alles nog steeds levendig voor me zie.

Henk D. | 16-11-2016
Had als kind kokende melk over mij heen gehad, diverse keren voor controle daar in de wachtkamer gezeten. het enige wat ik mij herinner is de mooie tegelwand met het gezegde:
"De ziekte komt te paard gereden maar keert terug met ezelsschreden."
Voorstellende een ridder te paard en een monnik die aan een onwillige ezel liep te sleuren.

HansR | 25-10-2016
Bij de bakkerswinkel aan de Hooftskade bezorgde ik, als puber, iedere week een weekblad (Margriet/Revue).
Meestal kreeg ik dan een kano of gevulde koek van een heel aardige vrouw achter de toonbank en kon zo voldaan weer verder met bezorgen in de omgeving van de Boekhorststraat/Zuidwal.

Kees de Ridder | 25-10-2016
De meeste panden aan de Hooftskade zijn nog intact en als je rekent met rechts gelegen, dan is dat waar vanaf de Hobbemastraat. Verder heette het langs het ziekenhuis Zuidwal ( in Den Haag werden de meeste grachten van 2 namen voorzien, typisch hè! ). Daar staat merendeels nu "nieuwbouw" en de gracht is zelfs voorzien van een ophaalbrug.

Cor Nieuw Vennep | 20-10-2016
@Henny van Os. Volgens mij en Google Earth Streetview bestaat Hooftskade 122 nog steeds.

Henny van Os | 20-10-2016
Ja rechterkant is de Hooftskade ik heb daar gewoond op 122 helaas dat is er niet meer, liep altijd langs het ziekenhuis naar de Brouwersschacht 1953 zat daar op de Katholieke meisjesschool. en ook al lang weg,

Marjan de Kreij | 18-10-2016
Zit in een aanval van nostalgie op deze site.
Heb van 1969 tot 1971 mijn opleiding tot verpleegk. In de zuidwal gedaan, en later gewerkt in Leyenburg.
Heb er een prima tijd gehad, en een goede opleiding!!
Heb ook veel goede herinneringen aan "Kuif" zowel in de opleiding als het zusterhuis!
De laatste afdeling was "de isoleer"
Zou graag weer in contact komen met oud collega`s.
Mariejanne.de.kreij@gmail.com
M van Ingen | 12-6-2016
Is er meschien iemand die nog de naam
Van de rood harige genacoloog die de keizersnede
Deed in het jaar 1964

Kees de Ridder ( 1937 ) | 7-6-2016
Mevrouw van der Valk, ik lees nu pas uw reactie en die genoemde Robinsonschoenen zeggen mij ook nog iets. Ik herinner mij dat ik eens een prijs won voor de oplossing van een kruiswoordenpuzzle. Een Indiaan- en/of cowboyboek, af te halen in de Fahrenheitstraat ( lopen vanuit de Transvaalwijk!) . Verder heette een chef van het filiaal Hooftskade volgens mij van Wansem ( goed gespeld? ). Familie van het verhuisbedrijf van die naam, zijn broer Frans werkte met mijn vader 2 1/5/ jaar in Kiel, Duitsland.

Nel wesselink-moerman | 22-12-2015
Tav Erik van Dijk, ik kan me haar niet herinneren, maar zou u mij kunnen mailen op nelwesselink apestaartje gmail.com

Wilma van D | 18-8-2015
Leuk om de herinneringen aan de Zuidwal te lezen. Ik heb vanuit school stage gelopen bij de broeders Eijkenaar en Duurkoop op zaal 3 A of B? Daarna een jaar gewerkt in dezelfde afdelingskeuken. Samen met "Swaantje" en "Kojack". Wat een gave tijd!
Grote zalen, grote pannen op de etenskar (karnemelksepap brr).
Bureau midden op de zaal waar de hoofdbroeders aan werkten, later in een kantoortje.
De broodkar en de bak met kokend water waar de etenspannen of de soep in warm werd gehouden.
Daarna de opleiding ziekenverzorgende gevolgd in een in aanbouw zijnde Leijenburgziekenhuis. De zusterflat en opleidingslokalen, met inderdaad zr. Bouwhuis en br. Kuivenhoven. Wat een heerlijke tijd, waar zorg en respect met de omgang van onze toekomstige patienten ook hoog in het vaandel stonden.


Anje Hoekema | 25-7-2015
Ik ben in het Zuidwalziekenhuis geboren op 25 december 1944. Mijn vader werkte daar toen op de administratie. Later is hij naar de administratie van de apotheek gegaan, die ook in het gebouw was. Maar daarna werd verplaatst naar de Prinsengracht, ongeveer naast het leger des Heils. Ik ben daar vaak geweest en heb ook vakantiewerk daar gedaan. Mijn vader Sweitze Hoekema isnog meeverhuisd naar Leijenburg.

Elle Boot | 14-5-2015
Wat leuk om over de Zuidwal te lezen. ik ben daar mijn opleiding begonnen en in 71 meeverhuisd naar Leijenburg. Er was destijds een tekort aan verpleegkundigen en er kwamen meisjes uit indonesie om de opleiding te doen Ze hadden het zo koud. !
ik woonde intern in een kamertje van 4 bij 2 of zoiets .
veel meegemaakt . Hoofd van de opleiding was JJ von Nordheim en we hadden zuster Schakel. Ook broeder Kuivenhoven die erg leuk les gaf in EHBO.
Ik herinner me de binnenplaats met keien. Als ik de kannen met urine weg moest brengen en met een wagentje over de keien moest ! vreselijk.

rieja van der valk 1944 | 3-5-2015
Kees de Ridder | 13-12-2011
Ik las o.a. iets over een vermeende schoenenzaak van de Bata, dat was volgens mij van der Valk en die zat indertijd ook in de Fahrenheitstraat. Robinsonschoenen, komt dat nog bekend voor? De Bata zat buiten de binnenstad wel op het Hobbemaplein.

wat leuk dat iemand nog iets weet over ;
"de schoenenzaak ,waar u als kind reeds kwam" Van der Valk
nu is dit pand, waar mijn vader is geboren een moskee.
fijn dat er historische ansichtkaarten zijn

Erik van Dijk | 15-4-2015
Aan Mevr. Wesseling Moerman.
Kent U mijn moeder Erica van Dijk. Zij heeft ook op de Polio afdeling gelegen in de ijzeren long. begin jaren `50.
Ik, Erik, kwam haar altijd opzoeken met mijn stokdove Oma.
Heb nog fotoos van de zaal en van enkele zusters w.o zuster Nagel.
gr. Erik van Dijk

Margriet de Heer-Groenewold | 1-4-2015
Hier nog even mijn mailadres vanwege Marc, de neef van Carla Borstlap. margriet.deheer@gmx.de

Margriet de Heer-Groenewold | 31-3-2015
Ik zag dat er een Marc, neef van Carla Borstlap, gereageerd heeft en dat Carla in 2006 helaas overleden is. Ik heb nog foto`s van haar toen we op vakantie in Duitsland waren. Heb je interesse dan graag melden.

wj berkhout | 13-1-2015

Ik zoek de meisjesnaam van een mevr..... zij was getrouwd met Henk Kip en is 60 jaar ....ongeveer 17 juni 1954..... in het Zuidwal ziekenhuis overleden.

Om verder naar haar familie te zoeken wil ik haar meisjesnaam weten.
Van beiden was het hun tweede huwelijk... Henk kwam uit Drenthe en Tilly( zo heette ze) kwam uit Duitsland.

Er moet toch achter te komen zijn,hoe zij van haar meisjes naam heette?
wie wil er eens reageren ik woon in Delft mijn tel 0644692779 en mijn email is walter_60@hotmail.nl...... bv Dank

Paula Gilin | 11-1-2015
Werkte er een zuster Doesburg op verloskunde?

riekje van der Horst | 9-1-2015
Kan iemand mij iets vertellen over de afdeling Gynaelogie in de jaren 1961-1967?
Ik zou graag de namen van de artsen weten. Kan dat Dr. Houwert zijn geweest, misschien schrijf ik het foutief. Mijn beide kinderen zijn in die tijd door hem of zijn assistenten op de wereld gezet.

Marc | 4-12-2014
Ik zag de naam van mijn tante, Carla Borstlap, in één van de reacties. Zij is helaas overleden in Frankrijk (waar ze woonde) in februari 2006. Ze heeft daar bijna 6 jaar gewoond.

Michele Maree | 17-11-2014
in 1965 studeerd mijn oma Yolande Slingenberg daar voor een opleiding als verpleegster. op dat moment leert ze een afrikaanse man kennen. die was bevriend met een co assisitent uit dat ziekenhuis. ze gingen veel uit samen.

ik ben benieuwd of iemand Yolande slingenberg kent of de man met wie ze uitging of eventueel de co assisitent

Marlou van der Kaa | 2-11-2014
Net als velen bij toeval op deze site terechtgekomen. Ik heb broeder Kuivenhoven ook meegemaakt tijdens mijn opleiding ziekenverzorging gevolgd van 1970 t/m 1972. Hoofd opleiding zr. Bouwhuizen noemde hem inderdaad " Kuif" .
Elly van Renes was sub hoofd op mijn eerste afdeling, vierde etage nieuwe gebouw. Mannen intern en orthopedie.
Ik bewaar goede herinneringen aan haar. Verpleegkundige met groot hart voor haar werk en daardoor een goed voorbeeld.
Ik bewaar ook goede herinneringen aan mijn opleiding. Ondanks een pinnig voorkomen was ze.Bouwhuizen de beste opleider die ik mij kan voorstellen. Naast een degelijke opleiding bracht ze ons liefde bij voor ons vak als ziekenverzorgende. Een beroep waar we trots op konden zijn.

DINY OPHOF -HULST | 13-5-2014
Bij toeval kwam ik op deze side. Ik heb van 67 tot 69 opleiding ziekenverzorging gedaan, en ben daarna getouwd en naar Zuid-Afrika vertrokken. Ben in 78 terug gekomen. Ik heb veel herrinneringen aan de zuidwal, ook van broeder kuivenhoven kregen wij les. Daar heb ik nog foto,s van. Ook waren er in 68 - 69 voorbereidingen voor de verhuizing naar het nieuwe ziekenhuis leijenburg , en werd ons gevraagd een naam te bedinken. Ook kregen wij van zuister bouwhuizen les.

madelon | 9-3-2014
Wat heb ik een fijne tijd gehad tijdens mijn opleiding verpleegkundige a.in de jaren 1968 TOT 1971. Die enorme grote zalen met 30 patienten, het brood smeren op zaal, de kerstontbijten op de afdelingen, het zingen in het kerstkoor op alle afdelingen in dit machtige ziekenhuis met zijn typische gangetjes. Zonde dat dit gebouw er niet meer staat.

Joop Ooms | 7-3-2014
Ik heb daar in 1954 gelegen. Daar ben ik behandeld en verzorgt voor Polio. Laag daar als jongetje van 8 jaar bij allemaal mannen. Ben daar ontzettend verwend. Ondanks dat mijn moeder heel ziek was, borstkanker, en ik dus Polio had een hele fijne tijd.

Marian Cappon | 13-2-2014
Mijn zoon is daar geboren in 1970

Bernard Warmerdam | 10-12-2013
Voor Marjolijn Weijland: Ik heb van 1974 tot 1996 bij Fokker op Schiphol afd. Spares gewerkt. Heb jij daar rond 1976 ook niet gewerkt?

d. klijnsma | 29-9-2013
dit is een reactie op het bericht van rene vercoutre.

volgens mij hebben mijn ouders in de jaren 50 op zaal 3a gewerkt: het zijn dokter klijnsma en zuster wortel.

Marjolijn Weijland | 2-6-2013
Kent iemand Elly Renes nog ?

Margriet de Heer-Groenewold | 23-4-2013
Heb mijn degelijke opleiding(1962-1967)verpleegkundige A in de Zuidwal gedaan. veel geleerd en ook heel veel plezier gehad.
ik zag dat Ren van Es(dezelfde opleiding)ook wat geschreven heeft, ben al heel lang op zoek naar haar.Zij moest een keer op een andere afdeling werken en was gewend dat de po`s op een kar met wielen stond maar deze keer had die kar geen wielen, gevolg, Renneke kreeg alle po`s met urine over zich heen. Ook waren we samen in Duitsland op trouwerij van een collega, Carla Borstlap, zou leuk zijn om weer contact te krijgen.
Mijn bijnaam in de "Zuidwaltijd" was groentje.

Rene Vercoutre | 16-4-2013
Beste mevrouw nel wesselink- Moerman,zou u contact opkunnen nemen met rene.er wordt nl gewerkt aan een boek over rene en met name over zijn periode tijdens en net na zijn 5 jarig verblijf op 3 a.
Verdere namen zijn bv truusje,koos, Marcel,Zr. Nagel en vele anderen
( rene zit op Facebook)

Marjolijn Weijland | 17-3-2013
Ik heb Broeder Kuivenhoven gekend, hij gaf les aan ons leerling verpleegsters in EHBO in het Zuidwal Ziekenhuis. Zo`n aardige man. Ik kan mij ook zijn docther Elly herinneren. Ik ben nu zelf 65 maar gelukking in goede gezondheid. Misschien kan iemand zich mij nog herinneren , ik was in het ziekenhuis rond de jaren 64 tot 69...

Nel Wesselink-Moerman | 24-2-2013
Ik heb van 1953 tot en met 1957 in de Zuidwal gewerkt. 3 jaar opleiding en daarna een jaar op de polioafdeling. Ik heb daar veel foto`s van gehad, kan ze zo gauw niet vinden maar ga zo gauw mogelijk op zoek. Is Rene Vercoutre
mogelijk op de polioafdeling verpleegd. Ik herinner me namelijk wel een Rene.
Ik ben zelf ook benieuwd hoe het met poliopatientjes is gegaan.

Rene Vercoutre | 20-2-2013
Zijn er nog verpleegsters die in de jaren 50-60 op zaal 3 a met de poliopatientjes hebben gewerkt?
En hier nog foto,s of verhalen over hebben?

Peter Viering | 17-2-2013
In dit ziekenhuis ben ik op 25 maart 1951 geboren. Dat was op Tweede Paasdag. Vroeg Pasen dus voor dat jaar. Een paar dagen later woonde ik in de Van Limburg-Stirumstraat, bij het Oranjeplein. Mijn ouders hadden er een vochtig sousterrain gehuurd. Rond 1954 vertrokken zij naar de Twentstraat. Toen dat straatje net als het ziekenhuis, mijn oude school en de de RK-kerk later werd gesloopt, verhuisden ze naar Transvaal. In de jaren tachtig verkasten ze naar de Zwarte Madonna. Ze zijn alletwee al weer een aantal jaren dood. Ik mis ze, ik mis Den Haag, maar zou er niet meer willen/kunnen wonen.
Na veel omwegen ben ik in Leiden gaan studeren. Heb een lieve vrouw en een studerende zoon. Zo`n huis op stand, weet je wel, met een echte tuin. En buren met rode ribfluwelen broeken. Merci pa en ma, dankjewel mooi Den Haag!!! Groet, peter4ring@gmail.com

Rieja lambrix-Kuivenhoven | 16-2-2013
Ik zocht zomaar even ,.Ik ben Rieja Kuivenhoven dochter van Kuif [overleden in 1979.] Hij gaf les aan Verplegend personeel.inmiddels leven wij alweer in 2013 Mijn zusje Elly,is ook in de Zuidwal haar Diploma A gaan doen!We hebben allen onze Vader erg gemist,hij overleed op 61jarige leeftijd,en net met pensioen.
Kuif ging nog mee naar het Leijenburg,woonde na zijn scheiding van mijn Moeder in de Zusterflat .
Hij heeft veel van zijn werk gehouden ,als kind stond zijn werk in ons gezin centraal.Ook ik ben de verpleging in gegaan,inmiddels 69jaar oud,ook ziek ,en met pensioen.......Een vriendelijke groet aan een ieder die mijn Vader gekent heeft.

Joke | 15-6-2012
Het Zuidwal ziekenhuis, jaren 60, ik had er op zaterdag als scholier een baantje, waren lange dagen! Mocht er po´s spoelen en nog wat van die klusjes. Grote zalen met veel zieke mensen, vrijwilligers die sinaasappels persten en fruit schoonmaakten, veel vazen met bloemen op de lange gangen.
Heb er van mijn verdiende geld een Mobylette kunnen kopen!

Ger van Wijk | 15-6-2012
Ik woonde vroeger op Hooftskade 1A. Dat was schuin tegenover de nieuwe vleugel van het ziekenhuis.

Je raakte gewend aan de sirenes van de ambulances. Toen het ziekenhuis werd gesloopt hebben ze een keer dynamiet gebruikt, dat werd toen meteen verboden. Met een ouderwetse sloopkogel heeft het lang geduurd voordat de vleugel echt plat lag, het was gewapend beton,

Ik zoek nog een foto van het ziekenhuis die is genomen vanaf de Hooftskade zodat ik recht tegen het ziekenhuis aankijk.

Liesebth Schreuder | 21-5-2012
Heeft iemand van jullie een herinnering aan Jan (van) Moolhuizen, arts in de Zuidwal in 1935-1950 (tijden bij benadering). Zo ja, laat een berichtje achter, dan neem ik contact op. Ik kende hem niet maar mijn familie wel.

truus brandsma | 27-2-2012
mijn a- opleiding in 1967-1971 hier gedaan . achteraf gezien een gedegen opleiding ! de hierarchie stond zowel bij de hoofden als artsen hoog in het vaandel . als leerling wat tranen geplengd . toch heel veel geleerd , heb daar nu nog profijt van . je krijgt hierdoor meer eelt op je ziel . zachte heelmeesters maken....
nog droom ik nog weleens van de prachtige binnentuin , de koffiemolen ( rolstoelvriendelijk liftje die je een halve etage op de plaats van bestemming moest brengen ) en de binnenplaats met draaischijf voor ambulances ! waar vind je dat nog . eeuwig zonde dat dit monumentale pand heeft moeten plaats maken voor het foeilelijke leyenburg .

c.struiving. | 1-1-2012
De foto is de nieuwbouw van de zuidwal,die in 1938 in gebruik werd genomen.
De beneden verdieping werd gebruikt door de gemeente Apotheek,de eerste
etage door verloskunde tweede door gynaecologie en derde en vierde interne
ziekten.Het complex zuidwal ligt inde rechthoek zuidwal t.o.om en bij en zuidwal t.o de hoofdskade,langebeestenmarkt,glasblazerslaan. De Apotheek lag op hoek langebeestenmarkt en de zuidwal.We kijken richting
boekhorststraat brug.Het zuidwal complex in in 1972 afgebroken,en er staan
nu huizen

John van den Berg | 23-12-2011
Geurt Borsboom@ Je hebt gelijk ik wist eigenlijk niet dat er een nieuw gedeelte bestond ,ik ben er in 1936 voor het laatst opgenomen geweest maar dat was om de hoek .

hans voshol | 18-12-2011
we kijken aan het
eind naar de boekhorst of
koningsbrug rechts de hooftskade

Kees de Ridder | 13-12-2011
Ik las o.a. iets over een vermeende schoenenzaak van de Bata, dat was volgens mij van der Valk en die zat indertijd ook in de Fahrenheitstraat. Robinsonschoenen, komt dat nog bekend voor? De Bata zat buiten de binnenstad wel op het Hobbemaplein.

Geurt Borsboom | 13-12-2011
Ik denk dat John zich vergist in de positie van de fotgraaf. Rechts van het water vinden we niet het OM en Bij, maar de Hooftskade. De fotograaf stond op het Om en Bij. Van het Zuidwalziekenhuis zien we vooral het deel dat als het 'nieuwe gedeelte' bekend stond.

John van den Berg | 13-12-2011
In die tijd reed er nog geen tram to het ziekenhuis op het Om en Bij dus dat is een behoorlijke tijd geleden nog voor lijn 6 en 13 reden later het transport mee gemaakt bij de verhuizing naar het toen nieuwe zieken huis het Leyenburg wat op zich al een hele klus was organisatorich gezien .

angelique m. | 22-7-2011
ik ben hier geboren 1960

Ruud Joppe | 27-6-2011
Wat is dat leuk zeg - DE Zuidwal.
Mijn moeder Mevr. Stien Joppe Hendriks Nu bijna 91 jaar heeft er diverse malen gelegen en ik herinner me dat wij als kinderen dan voor `t ziekenhuis bij de schoenwinkel van de bata denk ik, altijd stonden te kijken of we moeder koneden zien en dan maar zwaaien want je kon zomaar niet naar binnen he.
Later in 1956 heb ik er zelf gelegen met `n verbrijzelt been dat ik had op gelopen op de haringlogger Hubertha de Scheveningen 297 of 279, heb eerst 2 weken in Engeland gelegen en ben toen naar Nederland en de zuidwal gebracht. Ik heb daar toen zo`n 10 weken gelegen.
Hahaha, ik moest toendertijd werken als `n volwassen kerel ,rookte zware van Nelle, maar ik werd door m`n leeftijd ( 14 Jaar) op de kinderafdeling gedeponeerd. Dus...er werd daar NIET gerookt.
toch mooie herinneringen.

Anneke den Hartog Bekking | 15-3-2011
Wat leuk al die herinneringen! Ik heb mijn opleiding hier gedaan. Ik heb bijna 4 jaar intern gewoond boven de hoofdingang. KONINGKLIJKE STALLEN. 1966-1970 .Ben dikwijls met mijn fiets gevallen bij die nare stalling wat zo naar beneden liep. de grote eetzaal ,de woonkamer, en veel afd. waar ik met heel veel plezier heb gewerkt. ik herken veel van `t stukje wat Ren van Es schrijft.

h.schothorst@hotmail.com | 18-11-2010

Wijlen mijn moeder heeft nog gewerkt vroeger op het laberatorium van Dr Leeksma. Ik heb hier ook vroeger toen ik 18 jaar was gewerkt.
Hoofd van de huishouding was Zuster Elferich als ik mij goed herrinner en er was nog een zuster haar naam weet ik niet meer.

Het zijstraatje ervoor was een snoepwinkeltje, deze verkochten koekkruimels voor 10 cent. Heb veel herrineringen aan het oude Zuidwal.

janny van kuijen | 19-9-2010
Ik heb 2 jaar in het ziekenhuis gewerkt in de jaren zestig in de huishouding. Op iedere afdeling was een apart sfeertje. Dat maakte het ziekenhuis zo bijzonder.Er was een nauwgezetheid aan regels en wat tijd aanging. Er was een prikklok,- en als je drie keer telaat was gekomen in een week werd er twee gulden ingehouden. Het was hard en zwaar werk, maar ik deed het graag.

Bram | 23-6-2010
Ik ben op de Zuidwal geboren in 1963. Er is nog een restant van het ziekenhuis te zien. De kade is bij de voormalige uitrit van de ambulances verhoogd om doorschieten van de auto in de gracht te voorkomen.

Als ik lieg komt het door de Ooievaart...

Martin van Riel | 20-4-2010
Daar zijn een heleboel mogelijkheden voor, ik zet ze wel even op de mail

Groetjes

Joke van Riel | 20-4-2010
Ik zit hier in de VS naar Zuidwal foto's te kijken en de hele opleiding 1951-1954 komt weer terug.
Is er een plaats waar ik de namen van mijn klasgenoten kan vinden?

Ren van Es | 2-3-2010
O, nostalgie!
Ik werkte als leerling verpleegster in de zuidwal. 1961-1964. Vooral de binnenplaats was beroemd, want zo kwam je van de afdelingen naar het zgn lijkenhuis. Dat was 'snachts, als er een overlijden was geweest, een uiterst griezelige tocht, met de overledene op een brancard. De bestrating van de binnenplaats was ongelijk, met een kuil in het midden. We moesten vaart maken om omhoog te komen...Er is wel eens iemand van de brancard gevallen. Van pure zenuwen en stress kregen we de slappe lach. Het ziekenhuisregiem was zeer streng. Voor mannelijk bezoek moest permissie worden gevraagd, zelfs al betrof het je vader of broer.
Op chirurgie, (zaal7?) lagen 40 patienten, slechts gescheiden door glazen schotten, op één zaal. Bij de 10e collumfractuur tracteerde de hoofdzuster op koek.

Han O. | 28-2-2010
In 1960 heb ik, ca één week, voor een blinde darm operatie in "het Zuidwal" gelegen. Ik kan mij nog een hele grote zaal met glazen schotten herinneren.

Haglibber | 21-12-2009
Dit is de ziekenhuisapotheek,waar ik in de jaren 1965 werkzaam was.
Enkele malen per dag kwamen de boten met kolen langs varen.
Het zwaaien naar die mannen was in die tijd "not done"!
Maar leuk was het wel.

Cor van den Born, Nieuw Vennep | 3-12-2009
@RSG. Je weet niet wat je nou losmaakt. Ik schat in dat 90 % van de bewonderaars van deze site nu gaan reageren. "Elsevier" heette zo vanwege zijn uitroep: "Elsevier, pegemunt en kaugum". Hij liep met een groot blad voor zijn dikke buik en verkocht van alles en nog wat. 's-Morgens stond hij op de brug (jaren vijftig) van de Javastraat/Koninginnegracht en verkocht daar o.a. inderdaad Elsevier aan veelal ambtenaren van het Centraal Bureau voor de Statistiek en werknemers van de Shell, toen nog BPM (Bataafsche Petroleum Maatschappij), ook aan de Oostduinlaan. 's-Zomers liep "Elsevier" ook in een wijde korte broek op het strand en daarachter kropen kinderen, ik niet, om te proberen in zijn wijde broekspijpen te kijken. Tot groot vermaak van ouderen. Althans, volgens mij werd er om gelachen. Tja, beelden uit mijn kinderjaren.

rsg | 3-12-2009
aan de overkant van het om en bij was bij de ingang v/h ziekenhuis een opstelpad gescheiden door een hek van weg.
aan het eind van dat hek was de ingang waar 1 of 2 portiers de bezoekers regelde,het was zelfs zo dat je nog een klein bedrag moest betalen om patiente te bezoeken.
langs dat pad liep de bekende persoon zijn handel aan de man te brengen.
hij had de bijnaam elsevier. wat een tijd was dat

Rien Solcer | 28-11-2009
@ Ton Oost, De poort of de ingang die jij bedoeld is niet links van de foto, je moet dan nog de hoek om en dan circ 150 mtr. is de ingang, dus aan de overzijde van Om en Bij, schuin tegenover het rode-kruis ziekenhuis.

Ton oost | 28-11-2009
Aat P | 26-11-2009

Inderdaat Aat
De ingang van het ziekenhuis was links van deze foto.
Daar was een poort, en als je door de poort liep,
kwam je op een binnenplaats, dan liep je rechtdoor naar de hoofdingang.
De Ambulance ging ook door deze poort.
Op de binnenplaats voor de hoofdingang was een draaischijf.
En op die draaischijf werd de Ambulance omgedraaid om weer uit te rijden

Fer Mählmann | 27-11-2009
Het woord "milieuvervuiling" moest nog worden uitgevonden...!

tiktak | 26-11-2009
Naast de "blinde" muur was de ingang van de polikliniek, waar je om 16.00 uur altijd een goed bakje soep kon krijgen (kopen), het rechtergedeelte was op de eerste verdieping aan de zijde van de Lange Beestenmarkt de kraam afdeling.

Aat P | 26-11-2009
Nee, dat is de apotheek waar we tegenaan kijken. Helemaal links een klein stukje van het ziekenhuis zelf.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    2634


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 12 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!