Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Goudenregenplein met tramstel van lijn 3
ansichtkaart uit de collectie van Hans Klok


Jelle Boskamp | 30-1-2018
Ik heb van 1945 tot 1963 op nummer 6 gewoond, boven De Gruyter (ik ben van 1944). Vanaf ons achterbalkon konden we via een trap naar de tuin van De Gruyter. Als kleine jongen kreeg ik regelmatig snoep van de winkeldames. Toen De Gruyter verhuisde en er een bank in kwam moest de trap weg. Op nr 8 woonde een schrijfster van kinderboeken, de naam ben ik vergeten. Aan de andere kant van het plein stond de Amsterdamsche Bank en daarnaast de bakkerij van Paul C. Kaiser. Achter de motorwagen was een kruidenierszaak, nog geen zelfbediening dus nog voor PéHa, genaamd Eigen Hulp. De bediening was wat merkwaardig, artikelen werden soms vanaf een afstandje op de toonbank gegooid. Fotowinkel Focus had in de uitverkoop een camera voor 1 cent als lokkertje. Wij keken er recht op en zagen dan mensen onder een dekentje voor de deur liggen. Van de winkeleigenaar kregen ze gelukkig wel koffie.

Kees Leemhuis | 10-1-2018
Rechts van het poortje was een postkantoor en op de stoep daarvoor speelde op zomeravonden van 1945 het "Dutch Swingcollege Band" met Peter Schilperoord. Hij woonde geloof ik in de Klimopstraat waar je kan komen om door het poortje te wandelen.
De stoep was tamelijk breed en er was plaats voor vele om jitterbuck te dansen of hoe dat dan ook heette. De leden van het orkest reden rond in een groen geschilderde grote oude luxe open auto versierd met geschilderde bloemen en dito vijverstjes op de treeplanken.

mike | 18-11-2017
@ Erven Sleeboom altijd weer het laatste woord willen hebben he

erven sleeboom | 17-11-2017
Speculatief is het waarom.

mike | 16-11-2017
@ Erven Sleeboom het nieuws wat u leest is van 2014, dus niet echt nieuws meer, inmiddels zijn er al vele aanpassingen gedaan om de situatie veiliger te maken.
Wat betreft Dhr Bomhof van boekhandel de Koning, daar is niets speculatiefs aan, dat is namelijk algemeen bekend bij de oudere bewoners van de buurt

erven sleeboom | 15-11-2017
He pleintje ziet er zo vredig uit, en wat lees ik hier?
https://www.omroepwest.nl/nieuws/2734632/Goudenregenplein-in-Den-Haag-gevaarlijkste-verkeerssituatie-in-regio

erven sleeboom | 15-11-2017
Zullen we speculaties over iemands doodsoorzaak achterwege laten?

marnix zoetemeijer | 15-11-2017
beste Mike, ik kan mij dat ook nog goed herinneren. Wist echter niet dat het om die reden was. Deze aardige man waar ik vroeger mijn kuifjes kocht heette dhr. G. Bomhof. Staat althans op de stickers van zijn boekhandel. MvG Marnix

Mike | 15-11-2017
@ jaap Rog Dit was de heer Bonhof

Jaap Rog | 14-11-2017
Met de heer de Koning van de gelijknamige boekhandel is het niet goed afgelopen. Hij reed graag op zondag op zijn motor maar de autoloze zondag werd in 1973 ingevoerd en de benzine ging op de bon. Toen heeft hij zich naar werd gezegd in zijn boekhandel opgehangen. Heel triest, het eas een aardige man en de bezinemaatregelen werden al snel weer afgeschaft.

Lien Harteveld | 31-12-2016
De banketbakker op het Goudenregenplein was van de familie Oosterkamp. Zelf woonde ik boven boekhandel De Koning.
De Gruyter heeft eerst naast de banketbakker gezeten en is na dat het cafe met de feestzaal boven gesloten werd de zelfbediening van de Gruyter.

mike vd zwan | 26-2-2012
Dit was voor mij elk jaar een leuk plein om te komen.
De kermis stond hier altijd, weet iemand of er ergens nog fotos zijn van deze kermis?. mail= relaxed27@hotmail.com

Ronald Hage | 23-1-2012
De kantoor boekhandel heette de Koning, hier haalde ik altijd een krantje voor mijn vader. (gewoon geld in het busje gooien wat buiten hing).

Naast het elektriciteitshuisje/urinoir in het midden stond vroeger een vistentje. Zij hadden raspatat, dat had ik nog nooit ergens anders gezien en was altijd een feest als ik op woensdagmiddag een zakje mocht halen.

Jamin kan ik me ook nog herrineren, de oude glazen Jamin-deur met koperen knop heeft er na de sluiting nog jaren ingezeten.

Rietje Mulder-Looyestijn | 30-1-2011
kan iemand mij vertellen waar de mensen van de wafelbakkerij gebleven zijn
in de Gouderegenstraat?
mijn mailadres is mulooy@hetnet.nl
voorbaat dank R. Mulder Looyestijn

Rietje Mulder-Looijestijn | 10-1-2011
bestond er voeger niet een wafelbakkerij? van H Gerritsen in de goude regenstraat, wat is daar nog van over? en waar zijn de mensen naar toegegaan? R. Mulder.Looyestijn

wil leebeek | 27-10-2010
Voor Sarinah zat in dat grote pand De Goudenregen. Dit was een restaurant
waar ook gedanst kon worden. Regelmatig waren hier ook dansavonden.

Albert Koopmans | 26-10-2010
In het pand van Sarinah zat inderdaad iets als een restaurant. Ik meen dat het ook een dancing was en herinner mij een ruimte met rieten (rotan?) stoelen en tafeltjes van waaruit je over het plein kon kijken. De Gruyter bestond toen ook al en zat er naast.
De ijssalon zat ongeveer op de plaats waar de fotograaf stond (achter zijn rug) en heette Torino. Er zit nu een fast food restaurant of zoiets. "De Lorenzo" bestaat nog steeds en zit op de kruising van de Fahrenheitstraat en de Cederstraat.

Jan Volkers | 30-7-2010
Zat er in het pand van Sarinah/de Gruyter eerst geen hotel oid?
De ijssalon naast Loos heette, dacht ik, di Lorenzo
En ook was er tegenover Roos op het pleintje elk jaar kerstbomenverkoop.
En dan de Bazar...mijmer..mijmer :-))
Bij de Action vind je ook dat soort speelgoed en frutsels en snoep!

D.A. Borgdorff | 3-5-2010
@ Cor Roos: ook nog mijn hartelijk dank voor die zeer gedetailleerde extra winkel informatie, met een groet van dAb

Anton Zonneveld | 2-5-2010
Al is de reactie bijna een half jaar later; bedankt Cor Roos voor alle invullingen van winkels e.d. Ik ben van 1952, dus zul jij wel een paar respectabele jaartjes ouder zijn ...

Cor Roos | 2-5-2010
Helemaal links (niet op de foto) zat een zaak van Jamin, daarnaast een manufacturenzaak "de Ster",dan de fotowinkel van Focus, de sigarenwinkel van Walraven, en de winkel in huishoudelijkeartikelen van Vlaanderen en
op de hoek de ijzerhandel van Vlaanderen.Deze ijzerhandel is sinds 42 jaar
in het bezit van de Fam. Roos.Schuin boven de motorwagen is de door Anton genoemde schoenenzaak van de Loos met dar naast het Bazarretje een speelgoed en snoepwinkeltje dan achter de motorwagen 'één van de eerste zelfbedieningslevensmiddelenzaken in Den Haag van PéHa (Piet Hofland) aan de andere kant van het poortje zat vroeger een postkantoor. Rechts op de foto niet te zien, zat vroeger een boekwinkel van de Koning,daarnaast nog steeds de herenmodezaak van Sloet
,daarnaast zat vroeger een zaak van Richters (slijterij),nu een Itaiaans restaurant ,dan een banketbakker,daar naast ( later) de Nutsspaarbank en tenslotte de zaak van de Gruijter,nu ook alweer 30 jaar restaurant Sarinah

erven sleeboom | 14-4-2010
Haagse_Meester | 14-4-2010
Is nou helemaal niemand die vreemde gebogen vorm v/h plantsoentje rechts opgevallen, waar de eenzame dame loopt?


Ja hoor, dat is ons allemaal opgevallen en we hebben elders op deze site hierover gediscussieerd.

De bogen op de plek waar de eerzame / eenzame dame loopt waren volgens het Tramplan 1927 bestemd voor lijn 16 Zwolschestraat - Gevers Deynootplein en -weg - Duinstraat - Nieuwe Duinweg - Nieboerweg / Duindorp - Goudenregenstraat en -plein - Azaleastraat - Laan van Meerdervoort tot aan Pioenweg.
Deze perifere tramlijn kwam er niet en zou waarschijnlijk niet echt een vetpot geweest zijn. Pas in 1948 kwam lijn 14, maar dan via een andere route, te rijden tussen het Gevers Deynootplein en het De Savornin Lohmanplein. Een lijn die buiten het zomerseizoen ook niet echt rendabel was.

Haagse_Meester | 14-4-2010
Is nou helemaal niemand die vreemde gebogen vorm v/h plantsoentje rechts opgevallen, waar de eenzame dame loopt? Restant van een nooit volledig uitgevoerd tramplan uit de jaren 20, waarbij ook de Azaleastraat van spoor zou worden voorzien. De kaartjes van Bert Kempf elders op deze site en z'n HTH groep laten zien dat er buiten de wissels op dit plein verder niks is aangelegd.

Ik kan me niet voorstellen dat de bewering van Hans (Zoef) gestand doet en er nog rails onder de verhoging zouden liggen. De kans dat er ooit weer tramspoor over dit plein naar de Goudsbloemlaan wordt aangelegd lijkt me dusdanig verwaarloosbaar dat je gerust mag zeggen "definitief onmogelijk"....

D.A. Borgdorff | 14-4-2010
Op de linker-hoek van het plein (gezien boven de abri) is er al jaren een zgn. ijzerhandel van Cor Roos, een oude UTS-schoolklasmaat van me dAb

Chiel Varkevisser | 13-4-2010
Deze foto is vermoedelijk gemaakt vanaf het balkon van mijn opa Karel de Lozanne die daaronder een dubbele winkel had met sigaren en sigaretten. Nu zit er een snackbar en een pizzatent. Later is de winkel weer teruggebracht naar 1 pand (waar nu de pizzatent zit). Daarnaast verhuurde hij aan een Itliaans gezin die er elke zomer een ijssalon openden. Ik heb daar als kleinkind heel wat slagroomwafels gegeten van het kleingeld uit de winkel ;)

Joyce Visser | 31-3-2010
En helemaal links op de hoek zat een winkel van Jamin. En daarnaast op het rijtje ook een winkel met siervoorwerpen, ik heb er eens een vaasje gekocht voor moederdag.
Die de Gruyter, waar nu Sarinah zit, herinner ik me nog als supermarkt . Daarnaast zaten een banketbakker, een heren-modezaak en daarnaast een kantoorboek-handel, waar ik 'fotokaarten' kocht voor 15 ct van
Sissi en Conny Froboess. Dat was rond 1960, ik woonde verderop op
de Goudsbloemlaan vanaf 1956.
Onder het poortje door zat ook nog een kapper, daar kreeg ik mijn
1e permanent (met van die grote zware klemmen op je hoofd, voor
de dames die dat nog weten).
Lijn 3 heeft na de hele oude wagens en voor de PCC cars ook nog met een model gereden, dat ook op lijn 9 werd ingezet.
Die abri was overigens voor lijn 12, die daar nog steeds rijdt.

P.S | 7-2-2010
Dat van de fietsenaker klopt. en links op de foto wa een fotwinkel (focus) met tijdens de opruiming soms aanbiedingen als voor een appel en een ei

Gerard H. Mooijman | 3-2-2010
Mijn vader "Arie Mooijman" was bestuurder van lijn 3 voor minstens 30 jaar en heb ik menig maal deze rit gemaakt van het Centraal station, voorheen Staatspoor genoemd naar de lus Kwartellaan bij de duinen. Gedurende de oorlog"WW2" reed hij savonds een paard en wagen aan met twee Duitse soldaten die hem van alles verscholden dat hij niet uit keek, wat een tijd was dat.

Zijn laatste rit was in 1956 en had hij in totaal 43 jaar er op zitten, deze rit was met velen passagiers die hem kenden toegewuift en met bloemen en sigaren begroeten. Dit was dus een era van mijn Vader en de periode als zoon mee maakte.

Hans Staal | 22-1-2010
Overigens er is nog een geinige link tussen Lijn 3 en Simon Carmiggelt ! In een van z'n stukjes beschrijft hij de ouwe Lijn 3 die de Bosbrug passeert. De conducteur kaartjes knipper wil de kaartjes zien van een jong verliefd stel op het achterbalkon. Hij kijkt zo naar ze, en zegt dan 'Sja nah zou je mekaar wel op willen vreten, maar later heb je er spet van dat je het niet gedaan hep' !....

Hans Staal | 22-1-2010
Deze 'oude' tram heb ik nog gebruikt vanaf hoek Kwartellaan/Sportlaan naar mn school aan de Bez Houtseweg in de eerste helft van de 60er jaren. Maar alleen als het echt heel hard vroor, anders gewoon op de fiets !
Links op de hoek zit nog steeds de 'ijzerwaren' winkel en achter de tram door het poortje zat daar niet een fietsenmaker?

Hans (Zoef) | 21-1-2010
Voor zover ik het weet, liggen de sporen er nu nog onder het verhoogde gedeelte. Toen de Goudenregenstraat werd vernieuwd zijn de bogen en de wissels naar het plein wel verwijderd.

Chris | 21-1-2010
De rails op het plein heeft er nog jaren gelegen. Pas toen het plein werd heringericht is de rails van het plein uit de grond gehaald. Was dat begin jaren '90?

Frank Faber | 21-1-2010
Ik kan me nog herinneren dat lijn 3 het eindpunt aan de Kwartellaan had, tot 1966. Ik kan me trouwens alleen lijn 3 toen met PCC's herinneren. Ik woonde tot 1968 in in de Ranonkelstraat. (ik ben van 1960)
Dat Goudenregenplein, wat kwam ik daar vaak, alleen die abri stond er toen geloof ik al niet meer. Ook zo'n schitterend exemplaar.

Anton Zonneveld | 21-1-2010
Dan geef ik maar het antwoord op de vraag van victorbax: Kwartellaan.

coos | 21-1-2010
Lijn 3 werd op 30 oktober 1966 gekoppeld aan lijn 7 via de gehele Laan van Meerdervoort naar het De Savornin Lohmanplein aan de ene kant, en in plaats van het Staatsspoor doorgetrokken over de Bezuidenhoutseweg naar de keerlus bij station L.v.N.Oost-Indië aan de andere kant, in het kader van het Plan Lehner. Lijn 7 werd daarmee opgeheven.

victorbax | 20-1-2010
ik kan me nog herinneren dat nadat lijn 3 (in die vorm) was opgeheven er kermis was op het plein en dat de rails nog niet waren verwijderd. waar had lijn 3 dan eigenlijk het eindpunt?

Anton Zonneveld | 20-1-2010
Weer zoon schitterende foto van Hans Klok! Moet je eens vergelijken wat je nu ziet anno 2010. Totaal onherkenbaar. Links van de abri over de rail stond tegen een bovenleidingsmast een houten kist. Wat daar inzat weet ik niet maar ik stak wat in mijn mond......Getver! Wist ik veel toen ik acht jaar was?
Rechts niet op de foto zichtbaar zat De Gruyter & Zn. Vaak met mijn moeder het snoepje van de week gehaald. Achter de motorwagen op de hoek zat (zit nog steeds) een bekende schoenenzaak. De rest weet ik niet meer, wellicht dat andere lezers nog wat weten aan te vullen.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    5879


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 9 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!