Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
Siemens Avenio, de nieuwe Haagse tram

Lees persbericht HTM en persbericht Siemens

René S | 22-10-2017
De HTM wil 10 Avenio`s bij bestellen.worden deze dan ook weer geleverd in de donkere R net kleurstelling?

In Amsterdam krijgen de bestelde CAF R net trams voor
lijn 51 een roodgrijze kleurstelling, een afgeleide vorm van de R net metro` s in Amsterdam en Rotterdam.

Uiteindelijk zou op termijn de vloot Randstadrail trams in den Haag ook in R net kleurstelling worden gebracht.

Daarnaast blijven er nog een aantal trams over voor de reguliere tram lijnen,de huidige GTL trams die over een aantal jaar vervangen moeten worden.
Kans dat deze dan het uiterlijk zullen krijgen van een nieuwe nog in te voeren huisstijl van alle bussen van de:Metropool Regio Rotterdam
Den Haag (mrdh).
Want de bussen in den Haag stad - streek ,Rotterdam en
Voorne-Putten moeten alle het zelfde uiterlijk krijgen.
Dat gaat gebeuren bij het ingaan van de nieuwe consessies in deze regio` s.

Dus de komende jaren is er nog voldoende waar te nemen aan veranderingen in het ov binnen de mrdh

Koos | 16-10-2017
@Melissa Plug Je maakt je druk om niets als je toch het meest gebruikt maakt van de lijnen 1 en 16
Het schijnt dat er in de toekomst regen toezichthouders komen dus mag je alleen nog droog de tram in.

Melissa Plug | 15-10-2017
Ik vind het klote trams. Zolang de oude trams nog rijden maak ik nog lekker ritjes. Probeer de nieuwe zoveel mogelijk te vermijden door om te rijden via andere routes. En ga nooit op een 4 zitbank zitten want als het lekker heeft geregend buiten en iedereen gaat met de poten tegen de andere zitten en jij gaat erop zitten heb je lekkere zwarte broek. MOET VEEL MEER TOEZICHT KOMEN!!!!
En als het gezien wordt direct boete!!!!!!!
Ik hoooop dat het nog ffies duurt voordat de nieuwe trams komen op lijn 1 en 16. Die gebruik ik het meest.

ad | 12-10-2017
Ik zag pas een bestuurder die de binnendeur van de cabine opendeed om een vragende toerist wat uit te leggen, er is nu geen spreekgat.
Aan de andere kant: de ene keer dat ik in een Hannoverse wagen zat, had de bestuurder alle rolgordijntjes dicht gedaan en reageerde totaal niet op een aankloppende passagier, dus de opstelling van bestuurders is ook verschillend

Hans (Zoef) | 12-10-2017
Als ik reis met de Avenio, dan mis ik het comfort van de GTL. Er zijn weinig steunpunten en geen beenruimte. Ook de bestuurder zit opgesloten, evenzo bij Randstad rail. Hij of zij is meer een robot geworden die knoppen en pedalen bedient zonder contact met de reiziger. Ik weet van sommige bestuurders dat zij dit vak hebben gekozen vooral om het contact met het publiek. Een grotere vorm van veiligheid is natuurlijk ook wat waard, maar aan de andere kant lever je er ook veel voor in.

vd V | 12-10-2017
Er is meer aan de Avenio`s te zien van een stille voorbereiding op rijden zonder bestuurder. In de eerste plaats zijn daar de aparte bestuurderscabines. Een stille invoering van rijden zonder bestuurder zal daardoor niet zo opvallen, vooral niet als er echt uitziende en bewegende poppen in worden geplaatst.
Bovendien kunnen de Avenio`s makkelijk in twee delen gesplitst worden. Aan elk deel kan dan eenvoudig een bestuurderscabine bij worden gemonteerd. In de stille uren kan dan met kortere trams worden gereden. Dan wordt bespaard op energie en slijtage.
Er wordt tegen ons mensen gezwegen over een aantal redenen van de keuze voor de Avenio`s. Ook is stilletjes ingevoerd dat de nieuwe trams en de bestuurders in een aparte onderneming zijn ondergebracht. Het is een stille sluwe oorlog van managers tegen de vaste medewerkers die al tientallen jaren bij de HTM werken. Wat de passagiers betreft is er behalve de gelijkvloerse instap eigenlijk een forse comfortvermindering, echter zonder dat de ritprijs verlaagd wordt en zonder dat het loon of de arbeidsvoorwaarden voor de medewerkers worden verbeterd. Dat kan ook niet want de nieuwe trams zijn fors duurder en de spoorrenovatiekosten nemen voor die trams fors toe.

vd V | 12-10-2017
Ze rijden inmiddels een tijdje, die Avenio`s.
Bepaalde comfortfactoren worden niet bepaald en dus niet gemeten. Dus wordt de comfortvermindering niet bekend.
Natuurlijk is daar het feit dat in de GTL iedereen vooruit rijdt. Dat is wel zo prettig in een voertuig dat vaak versnelt en afremt. Een trein doet dat niet.
De zitplaatsen in de GTL zitten ook veel prettiger en stabieler. Een aantal zitpunten in de Avenio bieden geen beenruimte als alle zitpunten tegenover elkaar bezet zijn.
De sfeer in de GTL is veel prettiger. Dat zal wel doordat alle zitplaatsen vooruit gericht zijn.
In de Avenio`s zal het in de stille uurtjes voor bepaalde passagiers wel luguber aanvoelen met de bestuurder buiten beeld in de aparte cabine. Zou dat zijn om toekomstig de tram zonder bestuurder te laten rijden?
De bestuurders zijn vast verboden om sneller dan fietssnelheid door de bochten te rijden met de Avenio`s. Vast wel omdat de rails anders binnen enkele weken uitgevreten zijn. In Duitsland worden ze railvreters genoemd (Schienenfresser).
De wielloopvlakken van de Avenio`s zijn vast van minder hard metaal om de rails te sparen. Die wielloopvlakken vergen dan vaker onderhoud.
De Avenio`s vergen een veel vlakker spoor voor rijcomfort en dus hogere spoorrenovatiekosten. Een kilometer dubbel tramspoor renoveren kost vijf miljoen. De Avenio`s rijden meest over spoor dat pas gerenoveerd is. Het hele net geschikt maken voor de bredere AVenio`s zou een (kleine) half miljard kosten. Dus moeten in de aanschafkosten vijf miljoen per stuk bijgerekend worden.
Voor de omwonenden geldt dat de Avenio`s door de wielen direct in de voertuigkasten als trommels werken en meer laagfrequent lawaai produceren dat meer in de woningen doordringt.
De economische levensduur van de Avenio`s is slechts twintig jaren, verneemt men in Duitsland. Ook dat interesseert de managers weinig ("Na ons de zondvloed").
In Hannover en Stuttgart heeft men voor een gelijkvloerse instap de haltes wat hoger voor robuust materieel met draaistellen en minder railonderhoudskosten.
Voor de Avenio`s worden ook alle haltes verhoogd aangelegd. Het is niet duidelijk wat dan het nut is van lage-vloer-trams in plaats van wat hogere haltes. De tramfabrikanten zijn wel blij met de levering van duurdere trams met een korte levensduur. Ze hebben dan ook heeeel veeeel gedaan om de vervoerders van de lage-vloer-trams te overtuigen. Alleen in Hannover en Stuttgart waren ze tegen deze druk bestand.

Sammy | 15-2-2017
Erven Sleeboom op jou bericht van 11-07-2016 wil ik ingaan. Zelf heb ik gelezen in een brief van Rover dat de Avenio geschikt is voor het hele stadsnet. Maar de Avenio`s en Regio Citades zijn 20 tot 30 centimeter breder dan de huidige GTL-8. Ze kunnen de Avenio`s als eind van dit jaar bekend wordt wie de trams mag bouwen versmallen van 2,35 meter tot 2,40 meter breed, omdat de brede Avenio`s niet geschikt zijn voor alle lijnen. Tot zover mijn bericht aan jou.

Sammy | 15-2-2017
Brede Avenio`s passen niet in alle straten van Den Haag, dus dan zullen sommige lijnen van HTM zich moeten beperken met de smallere variant van de Avenio 2,35/2,40 meter op de lijnen 1,6 en 12,16 of 17.

lambert | 14-2-2017
Ik heb die smalle Avenio`s gezien in Muenchen. Eenrichtingstrams, dus niet helemaal vergelijkbaar. Wel een dubbele deur voorin, dus ongeveer een meter langer. Wat me niet aanstond waren de zitplaatsen: Aan de ene kant tweepersoons, aan de andere kant een soort twijfelaars. Dat is vragen om ruzie, zeker in een stad met veel aangebrande burgers.
Degene die op zo`n anderhalfpersoonsbankje zit beschouwt het als eenpersoons; degene die ernaast staat als tweepersoons. Wie gaat dat winnen?

Sammy | 10-2-2017
Een paar artikels over deze nieuwe tram gelezen. Hele mooie Avenio echt waar, maar er zijn klachten over deze nieuwe Avenio trams. Deze trams hebben een lengte van 35 meter, een breedte van 2,55 meter en weegt 50 ton. Echt ruim voor een nieuwe tram. Maar ik ben benieuwd hoe de smallere variant van de Avenio 35 meter, met een breedte van 2,35/2,40 eruit gaat zien en wat dan het gewicht van de Avenio dan zal zijn. Is dat misschien niet beter Lambert?

lambert | 11-7-2016
Ik geloof dat ik het nou begrepen heb. Dank allebei.
Maar ik vind het toch een beetje armoedig gezicht, die halve deur. Een beetje krenterig ook. Zo van: "Een onsje minder graag".
.

erven sleeboom | 11-7-2016
lambert | 11-7-2016 Maar de Regio Citadis rijdt met 37m. lengte toch ook over dat spoor? Dat begrijp ik dan weer niet.

Voor de RegioCitadis gelden veel beperkingen op het tramnet. Die mag buiten de vaste trajecten lang niet overal komen.
De Avenio is bedoeld als stadstram en moet (althans in principe) op het hele net ingezet kunnen worden.

lambert | 11-7-2016
Museummedewerker:
Hartelijk dank voor uw verklaring. Wat ik begrepen heb is dat de Haagse infrastructuur deze inkorting met een meter vereist.
Overigens wordt de standaardversie ook geleverd met een breedte van 2,65 m. bij een lengte van 36 m.(en dus dubbele deur). De Avenio zou dus ook leverbaar moeten zijn met een breedte van 2,55m bij L.36 m.
Maar als ik u goed begrepen heb, zou dat niet gaan op het Haagse spoor zonder nog meer aanpassingen. Maar de Regio Citadis rijdt met 37m. lengte toch ook over dat spoor? Dat begrijp ik dan weer niet.

Museummedewerker | 11-7-2016
Beste Lambert, het komt uit de lengte of uit de breedte. De "standaard" Avenio is wat langer maar ook wat smaller. Aangezien de Haagse versie breder is moet hij wel iets korter zijn omdat de combinatie van "breder + even lang" zou leiden tot een nog groter profiel van vrije ruimte dan de huidige versie. Dat betekent dan weer dat de infrastructuur nog meer aanpassingen zou moeten ondergaan.....

lambert | 10-7-2016
Een vraag aan de deskundigen:
Waarom heeft de HTM gekozen voor een enkele deur aan de voorkant van de Avenio? Het standaardmodel heeft voorin een dubbele deur. De Avenio is daardoor van 36 meter verkort tot 35 en nog wat. De citadissen zijn ongeveer 37 meter lang. Het kan dus niet zijn omdat ze bij de standaardlengte van 36 meter niet in de remise zouden passen.
Wie het weet mag het zeggen. Haagsche_Meester misschien?

ricardo | 25-6-2016
ik heb in verschillende lijnen meegereden als passagier in de avenio dit is inderdaad een mooie tram , de zittingen zijn aan de harde kant

ik heb 1 nadeel ontdekt tot nu toe kan de htm misschien wat gaan doen aan die geur die in de gehele tram rond hangt ,want ik werd gister op lijn 11 ik werd weer misselijk en kreeg pijn in me hoofd door deze geur

HansR | 23-6-2016
Op de dagelijkse foto "met deze tram heeft de webmaster vandaag gereden" is geen reactie mogelijkheid, dus maar hier.
Dit om nogmaals aan te geven wat een prachtige aanwinst deze tram is voor de HTM.
Deze week zag ik bij de EK Tom Egbers vanuit Nice een reportage presenteren. Op de achtergrond reed daar ook zo`n prachtige tram bij avondlicht. Leek mij wel een langere tram, maar ook zo`n plaatje.
Als ik in de buurt ben zal ik beslist instappen.

Richard de Kleine | 24-5-2016
Mooie tram. Zitplaatsen voor passagiers met een geringere lengte dan gemiddeld, maar die vormen nu en in de toekomst toch een minderheid, zijn te hoog. Een Randstadvoertuig is comfortabeler.

Jeroen van Loon | 24-5-2016
Ik vind het persoonlijk een mooie tram, ook aan de kleur ben ik inmiddels gewend.. op de stoelen en bankjes zit ik niet echt lekker door mijn iets kleinere lengte, maar ik hoef niet met de Avenio naar Maastricht of Groningen het enige jammere vind ik de elektronische bel van de tram, ik had liever een echte bel geluid gehad, plus zo`n triiiiiiiiiiing bij acute situaties, zoals de Randstadrailtrams hebben.

HansR | 23-5-2016
Ik kom als Haagse Zoetermeerder niet veel meer in mijn geboortestad.
Vandaar dat ik de nieuwe Avenio nog niet vaak heb gezien, maar die keren dat ik hem zag.....Ohooo wauwwww prachtig.
De kleur vind ik indrukwekkend, heel mooi.
Ik ben niet kleurenblind en over smaak valt blijkbaar niet te twisten, zoals hier aan de gang is.
Binnenkort ga ik beslist een ritje maken.
Met mijn lengte van ruim boven de 1.80 zal de hoge stoel ook geen probleem zijn

Ad | 23-5-2016
waarbij `bestuurders` dus in dit geval niet voorin de tram (of bus) zitten; ze zijn geloof ik de enigen die dit een goed idee vinden

Edwin | 23-5-2016
@Laurentius,

Omdat de bestuurders van R-net voor deze kleuren hebben gekozen en geen groen-gele bussen en trams in de rest van de randstad willen zien.

mike | 23-5-2016
pfff, bij de GTL moest je met een paar treden de tram inklimmen, er valt altijd wat te zeuren, wees blij met het mooie nieuwe materieel !!

Ron Hovingh | 22-5-2016
Mooie trams maar de ontwerpers hebben nauwelijks rekening gehouden met de wat kleinere mensen. Mijn voeten bungelen als ik zit op de niet- verhoogde zittingen. ik hoor dit vaker. Als wat oudere reiziger heb ik moeite met de hoge opstap naar de verhoogde zittingen. Probleem was niet bij de `rode` tram.

laurentius | 21-5-2016
De nieuwe trams in Den Haag, zijn erg somber van kleur. Waarom niet gekozen voor de Haagsche kleuren groen en geel.
Ook sommige zitplaatsen zijn te hoog je komt met je voeten niet op de vloer als je zit. Ook de opstapjes naar de zitplaatsen is niet bevorderlijk voor mensen die moeilijk ter been zijn. Dus met een nieuwe serie zal men hier over moeten nadenken

GJ de Groot | 3-2-2016
Vandaag zag ik - verwezen via deze site - www.regio15.nl/~~/24551-boze-bestuurder-rijdt-in-op-tramchauffeur . Duidelijke foto`s van het front van lijn 2 waarbij mij opviel is dat tussen het lijncijfer en de bestemmingsaanduiding eigenlijk geen ruimte is. Dat is niet duidelijk en niet mooi.

lambert | 3-2-2016
ik zag in Rotterdam op een metro-station een metrotrein passeren met "R.net" op de zijkant. De kleuren van de wagen waren de gewone, Rotterdamse, metro-kleuren. Als dat kan en mag, waarom moest Den Haag dan die door weinigen gewaardeerde asfaltkleur hebben? Het argument was altijd dat dat moest van R.net. Dat (b)lijkt dus niet zo te zijn. Hoe zit dat?

A van der Zee | 1-2-2016
Hoe houden de Aveniootjes zich tot nu toe? Vertonen ze veel storingen of valt dat mee? Ik lees wel vaak over defecte trams, maar dat is meestal op lijn 3 of 4, dus Citadissen. Maar ik kan nergens uit afleiden hoe de prestaties van de Avenio zijn. En ik vraag me tegelijkertijd af waarom het zo lang duurt voor ze op lijn 11 worden ingezet.

Jeroen van Loon | 4-1-2016
Ik moest vandaag in MCH Antoniushove zijn en heb bewust gewacht op lijn 2 met de Avenio, terwijl ik ook met lijn 6 had gekund; Een tram die lekker rijdt, alleen voor mij met mijn iets kleinere lengte, vind ik de stoeltjes/bankjes niet echt lekker zitten, maar misschien geldt dat voor andere passagiers niet.. De bel had van mij wel een trrrrrrrrrring mogen hebben, in plaats van een `ding` een trrrrrrrrring lijkt mij ook voor het overige verkeer beter overkomen!

Mijn vraag aan de bestuurders: zijn jullie tevreden over de Avenio?

Peter | 3-11-2015
Op 2 november zijn de eerste stellen op lijn 2 gaan rijden!

eppo | 8-7-2015
Leuk en aardig om met avenio`s op lijn 11 te rijden, maar hoe doen ze dat op het Rijswijkseplein? Deze halte heeft geen verhoogd perron!
Maar ik neem aan dat daar een mooie halte wordt gebouwd in de tijd dat 11 en 12 tot de Delftselaan rijden?

Peter | 8-7-2015
Een voorzichtige planning waar ik van vernam, spreekt over instroom van de nieuwe trams op lijn 2 eind augustus en op lijn 11 in december.

Maar er kan nog van alles wijzigen natuurlijk, zoals er de afgelopen tijd wel meer geschoven is met de instroomdata.

Joop Sanders | 29-4-2015
Coos, meer info vindt je op "Siemens mobilety" Schienenverkehr, Straßen- und Stadtbahnen, onder "downloads" Avenio Den Haag, Stromsystem 600/750 V DC. Op deze site is nog veel meer te vinden over wat Siemens op tramgebied te bieden heeft (interessant voor tramiefhebbers. O.a. nieuw, de Avenio M afgeleid van de Combino.)
P.s. De site is Engelstalig maar er kan ook voor Duits gekozen worden.

Coos | 29-4-2015
Waar het nu nog muisstil over is - vanwege alle perikelen rond de omschakeling naar dit bredere en langere materieel - is de geplande overschakeling van de huidige stroomsterkte van 600V naar 750V voor het gehele stadsnet. Nu ligt de stroomscheiding op de Zoetermeerlijn voorbij de halte op de Netkous.
In het bovenstaande overzicht van eigenschappen van de Avenio staat daar niets over.
Toch gaat dit op termijn zeker gebeuren wanneer de resterende 100 GTL`s vervangen gaan worden (rond 2022?). Iemand die daar meer van weet?

Martin van Riel | 9-4-2015
Laat ze eerst maar op lijn 2 / 19 rijden dan kunnen de RR voertuigen weer terug waar ze voor bedoelt zijn n.l. de lijn Zoetermeer/Den Haag. Dan zijn ze beter gevuld dan nu op lijn 19. Ik heb dat altijd zwaar overdreven gevonden.

Kees | 9-4-2015
Denk dat men eerst gaat beginnen om een aantal wagens in te zetten op lijn 2 mocht dat allemaal goed gaan is lijn 11 aan de beurt. .
En dan de rest van de lijnen waar deze wagens als eerste gaan rijden.......dan kunnen de eerste GTL`s richting de sloop.

Paul | 7-4-2015
3 avenios per maand
eind 2015 dus 36 avenios gearriveerd in den Haag
dan moeten er van deze 36 avenios er toch wel een aantal rijden in lijn dienst!!!!!

Mijn naam is Klepzeiker, Joop Klepz | 6-4-2015
Pcies, men moet nog opgeleid worden. Deze trams zijn wel wat anders dan de oude arrenslee GTL die gebaseerd was op de PCC

Andre | 2-4-2015
Ach het grootste gedeelte waar de nieuwe trams gaan rijden is klaar dus dat is het probleem niet.
Men is eerst in de nacht veel aan het testen met de nieuwe tram.....monteurs moeten opgeleid worden en daarna de trambestuurders......dus gaat nog wel wat tijd in zitten.

erven sleeboom | 2-4-2015
sven | 1-4-2015 Mooie tram ben benieuwd wanneer hij gaat rijden!!!!


Nog even geduld, want de stad is er nog niet klaar voor.

sven | 1-4-2015
Mooie tram ben benieuwd wanneer hij gaat rijden!!!!

Robert | 24-2-2015
Het opstaan voor ouderen en invaliden ktijg je in je opvoeding mee.
Mijn vader hoefde vroeger alleen maar naar ons te kijken en we stonden al op.
De kinderen van nu zijn op een voetstuk geplaatste prinsjes en prinsesjes met alle gevolgen van dien

Joshua | 23-2-2015
Wanneer komt deze tram echt uit in 2015

rene | 6-12-2014
wanneer gaan ze nu echt rijden in 2015

Dylan Scott | 15-8-2014
die trams van tegenwoordig alleen maar lagenvloers en te veel kleuren door elkaar,zwart en rood dat zie je niet in het donker maar voor de rest zijn het mooie trams

Mijn naam is Klepzeiker, Joop Klepz | 11-7-2014
A vd Zee, wellicht kan het groepje mensen wat vanuit beveiligingsbedrijven in veel trams aanwezig is eens tot actie komen. Dit in plaats van passief rondhangen en klagen hoe slecht ze het wel niet hebben.

A. van der Zee | 11-7-2014
Ik denk dat het opstaan voor mindervaliden en o.a. zwangere vrouwen wat dwingender moet worden opgelegd. Ten eerste moeten er zitplaatsen in een andere kleur komen en er moet bij staan dat deze UITSLUITEND bestemd zijn voor... Het moet op de stickers met de huisregels expliciet vermeld gaan worden en het zich niet houden aan de regels moet (duidelijk aangegeven) beboet gaan worden. Maar ja, anderzijds is het handhaven meestal het probleem. Ik begrijp ook wel dat een bestuurder geen zin heeft om uit zijn cabine te komen om een incident met dat onderwerp te gaan beslechten, want dan krijgt hij/zij een pak peut. De centrale vraag is: HOE krijgen we de Nederlander uit de neerwaartse spiraal van elke dag een stukje egoistischer, egocentrischer en asocialer.... Ik zou het niet weten, maar wat ik wel weet is dat het zo langzamerhand (en dan met name in de randstad) een onleefbare shit samenleving geworden is. Ik ben nu 53 (en dat ik een stel rotheupen heb, kan ook niet iedereen zien behalve dat ik waggel als een eend) en ik houd mijn hart vast voor als ik ouder ben en nog met de tram moet.....

Mijn naam is Klepzeiker, Joop Klepz | 11-7-2014
Een hoop te doen om zit plaatsen. Maar hoe lang ben je in een tram?
Ik zou zeggen, flikker veel zitplekken eruit en die er nog zijn moeten voorbehouden zijn aan `slecht ter benen` en ouderen.
Want als in nu (slecht ter been met krukken) RR2 instap moet ik `vechten` om een zitplek bij de `lamlendige` smartphone kijkende jeugd en gezonden..

Ik heb zelfs een maal gehoord `daar zijn nog hanglussen vrij meneer` De klap met de kruk was nabij, gelukkig reageerde iemand naast hem stukke positiever naar mij.

Anoniemer | 11-7-2014
Waarom moet de tram nou breder worden? Het kon beter 2x of 3x langer worden om voor de spitstijden te gebruken!

senior | 3-4-2014
Op de twee plekken die voor rolstoelen zijn bestemd zou (net als in de RR-Citadis) nog twee keer drie klapstoelen kunnen worden aangebracht. Dan komt het totale aantal zitplaatsen op 76. Niet te veel voor een tram van 35m. lang.

Rinus | 3-4-2014
Laat ik nu altijd gedacht hebben dat een GTL8 in de oorspronkelijke configuratie 77 zitplaatsen had. Lijkt me dat na het verwijderen van twee banken (dus 4 zitplaatsen) voor die extra staplaatsen in de C-bak een GTL nog altijd meer zitplaatsen heeft dan een Avenio met zijn 64 + 6 klapstoeltjes. Verder ben ik er niet zo zeker van dat die zitjes tegenover elkaar optimaal gebruikt gaan worden. Zeker niet als je last hebt van lange benen.

Klaas | 1-4-2014
Het aantal stoelen is gelijk aan het aantal in een GTL, namelijk 70 zitplaatsen. Een GTL heeft daarin tegen minder staanplaatsen als de Avenio

Rinus | 1-4-2014
Ach het aantal zitplaatsen is ook lager dan een GTL... Laat staan het aantal bruikbare zitplaatsen.
Het zullen vooral staanplaatsen zijn die dan leeg door Den Haag verplaatst worden.

coos | 1-4-2014
Straks rijden er de hele dag deze kolossale trams door de stad, ook op de stillere uren. Om niet teveel met lege stoelen rond te rijden zal er in de dal- en avonduren onvermijdelijk met nog lagere intervallen/frekwenties gereden gaan worden. Dat is toch wel een behoorlijk minpuntje voor de passagiers.

Rene w | 17-2-2014
Volgens mij rijden er in madurodam geen gtl`s meer.

ricardo | 30-12-2013
ik ben benieuwd wanneer de 1e avenio in Madurodam gaat rijden
en in welke kleuren samenstelling dit dan zal zijn

is er misschien iemand die weet of ge GTL in Madurodam al is aangepast met een botsneus

René | 4-12-2013
Lijn 19.
Eerst GTL`s.
Dan Randstadrails.
En dan Avenio`s
Het kan niet gekker worden!

Dylan scott | 10-11-2013
@jan 020 HTM had toen geen extra matrieel nodig

Dylan Scott | 10-11-2013
ik hoop niet dat deze tram het zelfde verhaal is als de combino

theo verlaan | 6-11-2013
hoop dat deze tram in de toekomst in heel haaglanden rijdt. de absolute kleur zou toch groen-geel moeten zijn met de ooievaar voor en achter. niet te veel reclame erop dat ontziert de tram

RvdR | 25-9-2013
jammer van de ouwde trams

Ad Fontes | 8-4-2013
Dat zou dan de eerste meterspoor Avenio worden

Johan Kolstee | 8-4-2013
Hier een artikel uit de plaatselijke krant van Zürich (Zwitserland) In Zürich komen vanaf 2016 ook nieuwe trams, 5 bedrijven o.a Siemens heeft interesse deze trams voor Zürich te gaan leveren, als voorbeeld van een (Haagse) Avenio tram staat hier een fotomontage die ook op Honderdprocenthaags.nl te zien is!

http://www.tagesanzeiger.ch/zuerich/stadt/Fuenf-Konkurrenten-buhlen-um-das-neue-ZueriTram/story/27934968

Ad Fontes | 25-3-2013
@HM: Uitgewoond? dat kan je niet eens meer overdreven noemen.
Overigens worden juist veel trajecten waar de Avenio in eerste instantie gaat komen fors aangepakt.

senior | 25-3-2013
Graag wil ik onze Haagse_Meester bedanken voor zijn uitvoerige informatie. Het is inderdaad heel plausibel dat er een relatie is tussen rijeigenschappen enerzijds en ondergrond plus staat van onderhoud van de infrastructuur anderzijds. Dat het in Den Haag met dat onderhoud zo slecht gesteld is, wist ik als leek niet.
Aanvankelijk werd door velen gesteld dat het beter was geweest om smallere trams te bestellen, zodat niet de hele infrastructuur op de schop moest. Maar mogen we nu concluderen dat het juist goed was om die bredere trams te kiezen, waardoor men wel gedwongen is tot (gefaseerde) innovatie van het gehele spoornet?

Haagse_Meester | 23-3-2013
Ik zie net dat ik een vraag gekregen heb hier:

Kinderziektes houdt je altijd. Zie de problemen met de 1100 en later 1300 PCC series: beproefde serie, maar deels met nieuwe techniek. Zo ook de Avenio: het mag dan wel een oud concept zijn (Combino), de onderliggende techniek is nieuw, niet alleen voor de HTM maar ook Siemens... HTM is niet voor niets "launching customer"... Nu duidelijk is dat München de eerste serie krijgt zullen dáár de kinderziektes boven komen drijven en profiteert de HTM van die ervaringen.

Een aantal deelnemers ageert tegen de vermelding v/d slechte rijeigenschappen die een dergelijke opstelling geeft: welnu, rijeigenschappen worden in belangrijke mate bepaald door de ondergrond en staat van onderhoud v/d infra. De Haagse ondergrond is (gedeeltelijk) zeker te vergelijken met waar A`dam op drijft, terwijl veel buitenlandse Combino-kopers een veel steviger ondergrond hebben voor hun netwerk. Daarnaast is inmiddels ook publiek bekend dat de staat van onderhoud v/h Haagse tramnet "bepaald niet optimaal is"... Iets wat in HTM kringen (en sommige hobbyisten) al wat langer duidelijk is... Ongetwijfeld zal er in het buitenland ook best achterstallig onderhoud zijn, maar het uitgewoonde HTM net zal door SGH toch echt éérst serieus opgewaardeerd moeten gaan worden wil de Avenio fatsoenlijke rijeigenschappen hebben in en buiten de stad... Het is helaas evident dat fabrikanten bij hun lage-vloer ontwerpen uitgaan v/d meest ideale (en hypothetische) situatie: alle sporen volledig vlak en strak in beton gegoten, optimaal afgestemd op het profiel van het nieuwe ontwerp... Alleen onder díe omstandigheden zal het ontwerp voldoen, alles wat minder is zal het nieuwe speeltje onderuit halen...

Ad Fontes | 20-3-2013
Ik las een keer een artikel van een akoestisch ingenieur. Bij een nieuwe concertzaal was hij maar voor een ding bang: dat men verwachtingen ging uitspreken dat de akoestiek van een nieuwe zaal wel slecht zou zijn omdat oudere deskundigen zeiden dat de gebruikte materialen niet goed konden zijn. Zo`n verhaal [en dat was nog voor het internet] werd dan vaak nagebauwd, en voor je er erg in had `wist` iedere bezoeker dat het geluid K was.
Veel van wat er nu aan negatieve verwachtingen over de Avenio rondzingt, is van hetzelfde laken een pak. Men verwacht dat rij-eigenschappen slecht `moeten` zijn omdat de Avenio niet meer zou zijn dan gekoppelde 2-assers [wat niet waar is], of omdat de Combino matig rijdt [maar die zit heel anders in elkaar. Ga bovendien maar eens met een Combino naar Amstelveen, dat is echt niet slechter dan met het Amsterdamse gtl-neefje

Museummedewerker | 19-3-2013
Kijk eens naar de overeenkomsten tussen de Siemens Avenio en de Tatra KT4D. Met wat fantasie zou je kunnen stellen dat de Avenio een samenstel is van twee KT4D`s. Op www.strassenbahnforum.de/viewtopic.php?t=109 is een leuke uitleg te vinden over de geledingen en de bewegingen van de onderstellen. De Avenio heeft twee scharnierpunten in de middelste geleding. Zou dat op het concept van de KT4D kunnen wijzen, immers daarmee kunnen tegengestelde bewegingen van de twee middelste bakken worden opgevangen? Of de Avenio draaistellen (zoals een GTL), gestuurde onderstellen (zoals de Cape Hope), een vaste truck (zoals een ouderwetse 2-asser) of een flexibel onderstel heeft blijft de vraag. Kortom: de discussie duurt voort.

Ad Fontes | 19-3-2013
Ik denk dat Siemens ook bedacht heeft dat een nieuwe modelnaam goed was om het Combino crisis verleden achter zich te laten. De techniek is wat verder geëvolueerd en de vormgeving is veranderd.

senior | 18-3-2013
Omdat kennelijk niemand het antwoord op mijn vraag weet, ben ik maar zelf op zoek gegaan, Heb me een slag in de rondte gegoogled, maar ben niet veel wijzer geworden. Alleen dit: Siemens zelf beweert dat de nieuwe Avenio nog stiller en zuiniger is dan zijn succesvolle voorganger, de Combino Supra. Door welke technische innovatie dit beweerde resultaat is bereikt wordt nergens vermeld. Het is ook de vraag of het waar is; het ding rijdt nog niet.

senior | 17-2-2013
@joop jansen
De Amsterdamse Combino en de Combino Plus van Boedapest en Lissabon-Almada zijn totaal verschillend. De Combino Plus heeft geen zwevende bakken. De deskundige HTM-ers kunnen je dat beter uitleggen dan ik als leek. De Amsterdamse Combino`s vertoonden inderdaad grote gebreken en moesten al snel terug naar Duitsland voor revisie. Over de Combino Plus van Boedapest en Lissabon-Almada, die berusten op een totaal ander concept, zijn de deskundigen en de gebruikers (vervoersmaatschappij en passagiers) razend enthousiast.
De Avenio bouwt voort op die succesvolle Combino Plus. Mijn vraag luidt: Wat is er nieuw aan de Avenio in vergelijking met zijn succesvolle voorganger, de Combino Plus? Welke knappe HTM-er weet hierop het antwoord?

Joop Jansen | 17-2-2013
Van Senior: Het is inderdaad een voordeel dat Muenchen eventuele kinderziektes van de Avenio mag verwerken. Maar zijn er serieuze kinderziektes te verwachten? De Avenio is toch een nauwelijks gewijzigde voortzetting van de Combino Plus van Boedapest en Lissabon-Almada? Wat is er precies nieuw aan?
Dus dan kunnen we vergelijkbare problemen te gemoed zien, zoals deze wagens nu in Amsterdam en Boedapest rijden

eppo | 17-2-2013
@H_M: sorry, ik bedoel niet Ad Fontes maar senior, zie zijn posting van 07.02.2013.

eppo | 17-2-2013
@Jan 020: in 1999 al de Combino bestellen, was niet aan de orde: de GTL-2 was toen net 7 jaar oud en de GTL-1 was toen 17 jaar oud. Bovendien zou je moeten weten dat GVBA de nodige problemen heeft gekend met de Combino: als HTM toentertijd ook de Combino zou hebben besteld, had dit ook de nodige problemen opgeleverd.

@haagsemeester: op 07.01.2013 heeft Ad Fontes een vraag gesteld. Ben benieuwd of jij met jouw wijsheid en expertise daar antwoord op kunt geven?

Kort | 17-2-2013
@jan 020

Waarom had Den Haag 1999 ook nieuwe combino`s moeten kopen?

De HTM had destijds nog alle GTL`s in dienst, die nog goed functioneerde. En daarnaast, de combino`s zijn nou niet echt de beste trams te noemen, denk aan de haarscheur problemen ect. Tot slot is de Avenio een nieuw soort tram die op de combino is gebaseerd. Echter zijn er wel grote verschillen denk aan de constructie, en de Combino uit 020 heeft zwefende bak delen. De Haagse Avanio heeft dit niet. De GTL is dan wel geheel hoogvloers, maar Den Haag mag trots zijn op de GTL`s. Jaren lang de langste trams van Nederland, vergeleken met ander trams in Nederland weinig storingen en het meeste rij comfort voor de reizigers.. Al is een lage vloer wel de laatste jaren een gemis. Na zo`n 30 jaar zijn de GTL`s met wat aanpassingen nog steeds rijvaardig en betrouwbaar. 020 Mocht hopen en dromen dat hun materieel ook zo betrouwbaar zou zijn na zo`n 25 a 30 jaar Ik zal de GTL`s zeker gaan missen, gelukkig blijven er voorlopig nog bijna 100 van in dienst. De avenio heeft dan wel een lage vloer, de stoelen bieden minder comfort, minder stangen om vast te houden en veel stoelen staan op een verhoging. Voor de oudere mensen nou niet bepaald een verbetering. Er zijn wel stoelen zonder opstap, maar daar zijn geen stangen om aan vast te houden. En daarnaast is de tram ook donker grijs met rood, of dat nou zo veilig is tussen het verkeer weet ik nog niet. Lijkt mij minder opvallend als geel, beige - groen en beige - rood. Zelfs het blauw - wit - geel was nog beter zichtbaar als je het mij vraagt, de tijd zal het ons leren.


jan 020 | 17-2-2013
had nou ook in 1999 gelijk de combino besteld , had jullie een hoop geld gescheeld. RET liet het afweten toen.

senior | 7-2-2013
@ad fontes
Dank voor uw antwoord. Proefrijden in Den Haag met de Muenchense Avenio zou dus wel enige zin hebben. Maar met u denk ik dat van uitlenen niets zal komen. Muenchen heeft de Avenio te hard zelf nodig, gezien de problemen met de Variobahn.

@haagse meester
Het is inderdaad een voordeel dat Muenchen de eventuele kinderziektes van de Avenio mag verwerken.
Maar zijn er serieuze kinderziektes te verwachten? De Avenio is toch een nauwelijks gewijzigde voortzetting van de Combino Plus van Boedapest en Lissabon-Almada? Wat is er precies nieuw aan?

Ad Fontes | 6-2-2013
Moeilijk te zeggen. Ik zou denken dat het niet veel uit zal maken, het is maar 12,5cm per zijde. Je zou kunnen denken dat de bredere wagen iets meer neigt tot schommelen, maar als dat zo is, kan dat waarschiljnlijk opgevangen worden in de afstelling van de vering. Het breedte verschil tussen een 1200/1300 en een 1100 is een stuk kleiner, maar als ze op dezelfde draaistellen stonden heb ik nooit verschil gevoeld.

senior | 6-2-2013
@ad fontes
Opnieuw sorry; mm moet cm zijn.
Blijft een verschil van 25 cm. Mijn vraag blijft staan: aakt een verscil van 25 cm breedte verschil voor het rijgedrag?

Ad Fontes | 6-2-2013
Nog steeds een 0 te weinig bij de breedte maten
Het leveringsschema voor de Munchense wagens is extreem krap [later besteld dan de Haagse), de toelating in Bayern extreem moeilijk [spanningen tussen Land en Stadt] en de behoefte ze in dienst te stellen extreem groot [door netsuitbreidingen, er is zelfs een partywagen teruggehaald naar dienst].
Ik denk dat uitlenen er niet in zit

senior | 6-2-2013
@charles
Sorry! Het moet zijn 230mm. Blijft hoe dan ook een verschil met de Haagse Avenio van 25 mm. Leidt zo`n verschil in breedte en zwaarte niet tot een ander rijgedrag? Ik vraag het me alleen maar af. Weet iemand het?

Charles | 6-2-2013
CITAAT:
"Muenchense Avenio 220 mm breed wordt en de Haagse 255 mm"

Als deze maten kloppen, dan zijn het trams voor een modeltrambaan

senior | 5-2-2013
@haagse meester,
Het zal u vast niet ontgaan zijn dat de Muenchense Avenio 220 mm breed wordt en de Haagse 255 mm.
Dat betekent enerzijds dat de Muenchense tram nu al op het hele Haagse net zou kunnen (proef)rijden.
Anderzijds is die tram door zijn andere breedte een andere tram met ander rijgedrag. Als "proeftram"daardoor minder geschikt. Lijkt mij.
Dit zijn overwegingen van een volslagen (zij het geinteresseerde) leek. Het kan dus volslagen onzin zijn wat ik zeg. In dat geval bij voorbaat sorry!

pduvekot | 5-2-2013
@HaagscheMeester: De Siemens Avenio`s van München zijn te lang voor Den Haag (36 m+), want Den Haag heeft een kortere gemodificeerde tram besteld (35 m)

Haagse_Meester | 5-2-2013
Siemens zal zeker al begonnen zijn met fabricage v/d eerste trams: er moeten er 8 geleverd worden voor het eind v/h jaar. Aan München, dat dan wel... Ondanks dat Den Haag de `launching customer` is krijgt het Duitse München dus de primeur. Da`s slim gespeeld v/d HTM: voorseries hebben altijd wat kinderziektes, en die mogen de Duitsers er nu zélf uit halen (met alle ongemak en kosten vandien), dat kost de HTM verder niks Daarbij heeft München die wagens dringend nodig (men heeft problemen met oudere `nieuwe` trams) en kan de HTM wellicht méér korting bedingen op een extra serie (waarop men al een optie heeft).

Echter, wellicht is het zelfs nóg simpeler: de Münchener trams zouden zelfs op termijn alsnog naar het Haagje kunnen komen. Die serie van 8 is veel te klein voor een grote stad als München, dus ik denk dat deze oplossing een noodgreep is, die mogelijk was door de Haagse bestelling.

Foto`s zullen er ook zeker gemaakt worden, maar de kans dat Siemens die (nu) publiceert is erg klein. Iets met fabrieksgeheimen, concurrentie, China enzo Ik verwacht dat een beperkte set beschikbaar zal komen met de presentatie in München. En dan is het een koud kunstje om het model in een Haagse setting te plakken en andere kleurtjes te geven...

Afijn, we zullen zien

Kort | 5-2-2013
Is de bouw van de nieuwe trams al begonnen? Zoja, ben ik benieuwd naar de eerste foto`s.

Appie | 19-11-2012
@Adriaan Muis, zullen we het dan maar eens hebben over de kosten die burgers moeten maken bij gezondheidsproblemen door het inademen van de rotzooi wat gemotoriseerd verkeer eruit gooit? En wat alleen maar wordt verergerd als je tramlijnen opheft?

Adriaan Muis | 18-11-2012
En dit kost de belastingbetaler.. € ??0.000.000,-
Naast!! de € 800.000.000,- die de waardeloze én mislukte OV Chipkaart ons gekost heeft.

Remco | 20-9-2012
De uitstapdeuren links van de rijrichting zijn geen verloren ruimte, deze zouden wel worden gebruikt. Het idee is om vaker met eilandperrons te werken, waarbij links wordt uitgestapt. Met links uitstappen kan ook de capaciteit van de perrons op CS hoog beter worden benut. Dit argument om op tweerichtingtrams over te gaan wordt genoemd in het document van Haaglanden (zie de link van Voogd eerder op deze pagina)

Jan van Staalduinen | 11-9-2012
Misschien een beetje "off topic": net terug van vakantie bij Orleans. In juni werd daar lijn B in bedrijf genomen, met in het centrum geen bovenleiding maar inductie uit een afgedekte sleuf in het wegdek. Dat is toch wel heel fraai op die brede lanen, geen palenwoud, zoals we in Den Haag en Rotterdam toch veel zien. Men rijdt op die lijn met Citadissen met vijf bakken op drie trucs, als in Rotterdam. Ik vond het indrukwekkend, dat moest me even van het hart.....

coos | 7-8-2012
@Erven: de helft van alle zitplaatsen in treinen rijdt achteruit. Daar hoor je toch ook nooit iemand over klagen.
Het ruimteverlies bij deuren-aan-beide-zijden is evident. Kostbaarder is natuurlijk twee bestuurder-cabines, maar dat is maar eenmaal een kostenpost bij de bouw, daarna is het qua exploitatie en rail-infrastructuur winst, lijkt me. Cfr thans de overloopwissel op de Prinsegracht voor RR 2 t/m 4.

@Tiktak: bij een kortstondige stremming onderweg destijds heb ik jouw oplossing van `omlopen` nooit zien toepassen, want dan hou je na verloop van tijd een wissel-achterwagen over. Zo krijg je de idiote situatie van ergens een losse motorwagen, en wat verderop een motorwagen met twee aanhangers. Leuk bedacht, maar nooit gezien.

A. van der Zee | 24-7-2012
Nog wat plaatjes (was even wat aan het browsen); ik kan geen foto`s plaatsen, dus maar even de links:

http://www.siemens.com/press/pool/de/pressebilder/2012/infrastructure-cities/rail-systems/300dpi/SOICRL201208-02_300dpi.jpg

http://www.rail.co/2012/07/05/siemens-reveals-innotrans-models/
(bij deze even de foto van de witte metrotrein aanklikken, dan verschijnt de foto van een mock-up; vraag me af wanneer deze naar Den Haag komt).

en deze: (zelfde mock-up met een andere positie) http://www.rzd-partner.com/comments/2012/07/11/378833.html

Hoop dat het een beetje lukt. Anders zou Wim kunnen proberen de foto`s van deze sites te downloaden?

erven sleeboom | 10-7-2012
coos | 21-6-2012 Wat in alle diskussie hier nauwelijks aandacht heeft gekregen, is het enorme voordeel van tweerichtingtrams bij de exploitatie.

En het enorme nadeel is de noodzaak om aan twee zijden deuren met instapbak te hebben die toch maar in één richting benut worden, zodat zitplaatsruimte verloren gaat. Verder de aanwezigheid van twee dure stuurposten en het impopulaire gedwongen achteruitrijden van de helft van de zittende passagiers.

robert55 | 10-7-2012
R-net is bedoeld als een kwaliteitsmerk voor de belangrijkere regionale [vandaar de R] OV verbindingen in de hele Randstad. Als het goed is, gaat het om frequente en snelle verbindingen en er worden ook kwaliteitseisen gesteld aan haltes, info displays e.d. Omdat het idee bestaat dat reizigers het handig vinden las het allemaal één uitstraling heeft moest er ook een merk en een kleurtje komen. Eerlijk gezegd vind ik rode bussen langzamerhand net zo saai als gele treinen en grijs zal nooit anders zijn dan grijs. Er wordt ook een sticker met een motto opgeplakt [even vergeten wat] en een van de vervoerderwant een R-net bus bij Amsterdam Centraal kan van EBS zijn of van Connexxion. Aan de andere kant zal een deel van de Amsterdamse Combino`s ook deze kleur moeten krijgen, maar niet alles, want niet alles wordt R-net. En de nieuwe metro`s krijgen gelukkig ook niet dit schema.
(voor wie het nog niet door heeft: ik vind dit dus niks, al heeft Siemes z`n best gedaan]

xCookiesolax | 10-7-2012
Het is eventjes wennen maar ik vind het er zeker niet slecht uitzien. Meningen?

http://www.siemens.com/press/pool/de/pressebilder/2012/infrastructure-cities/rail-systems/300dpi/SOICRL201208-01_300dpi.jpg

Tiktak | 25-6-2012
Coos@

""Ik stam nog uit de tijd van de vooroorlogse tweeassers, maar die hadden dan weer het ongemak van de achterwagen, die je aan de andere kant moest zien te krijgen voor de onverwachte terugrit. ""


Dat ging heel eenvoudig, de eerste motorwagen liet zijn aanhangwagen voor het overloop wissel staan, en ging als enkele motorwagen terug, zijn achterganger koppelt de alleenstaande aanhangwagen aan en koppelt zijn aanhangwagen af ( precies zo als bij "" de Kap ""

En als het helemaal moet werd met genoeg handkracht de aanhanger opgeduwd.

coos | 21-6-2012
Wat in alle diskussie hier nauwelijks aandacht heeft gekregen, is het enorme voordeel van tweerichtingtrams bij de exploitatie.
Allereerst natuurlijk dat die ruimte vretende keerlussen overbodig worden (uiteraard pas nadat de GTL`s uit de dienst zijn genomen), maar vooral bij de dagelijkse verstoringen bij aanrijdingen, defect materieel, omgewaaide bomen, ondergelopen viaducten, etc.
Maar dan dienen wel eerst al die verdwenen overloopwissels onderweg terug te keren, die sinds de PCC`s/GTL`s zijn verwijderd.

Ik stam nog uit de tijd van de vooroorlogse tweeassers, maar die hadden dan weer het ongemak van de achterwagen, die je aan de andere kant moest zien te krijgen voor de onverwachte terugrit.

En groot nadeel van tweerichting-materieel is natuurlijk wel dat deuren aan beide kanten veel zitruimte innemen.

bart | 2-3-2012
Ja, inderdaad, minder zitplaatsen is een tendens. Kijk ook maar eens naar de Boedapester combino's. Kwantiteit gaat voor kwaliteit. Maar een tendens is geen natuurramp waar niets tegen te doen is. Tegen een tendens kun je je verzetten, Een tendens is te keren. Wij zijn daarmee nu begonnen,Robert55!

jer | 1-3-2012
@Anoniem:

nee, deze krijgen geen ZUB-transponder, deze voertuigen zijn echt stadstrams en worden ook alszo ingezet.

robert55 | 1-3-2012
De RegioCitadis heeft het voordeel [in iedr geval voor zirplaatsen] dat het een driedeler is; in de geleding heb je alleen staanplaatsen.
Minder zitplaatsen is een tendens. De nieuwe Amsterdamse metro [M5] krijgt 174 zitplaatsen en 786 staanplaatsen op een treinlengte van 116 meter [en dat is een voertuig met een hoge dus vlakke vloer]. De zitplaatsen zijn dan ook nog eens in langsbanken wat ik niet zo aantrekkelijk vindt

bart | 1-3-2012
@Devil,hartelijk dank voor je reactie.Maar je vergelijking van o.v. met theater en bioscoop vind ik niet erg gelukkig. Hoogst ongelukkig eigenlijk. Die vergelijking gaat uit van de gedachte, dat zitplaatsen horen bij theater en bioscoop en niet per se bij een vervoermiddel: Met een vervoermiddel wordt vervoerd, en dat hoeft niet zittend, dat kan heel goed staand zijn, is de idee. Er zijn overigens vervoermiddelen met uitsluitend zitplaatsen, zoals vliegtuigen, ICE/TGV-treinen en toeringcars. Anderzijds zijn er (gerenommeerde) theaters met staanplaatsen, zoals de Weense en Parijse opera's. Je vergelijking overtuigt mij dus niet.

Maar,Devil, ik begrijp wel wat je bedoelt. Je bedoelt, dat de HTM in al zijn wijsheid comfort en capaciteit tegenover elkaar hebben afgewogen en tot de conclusie zijn gekomen dat de mix van 70 zit- en 168 staanplaatsen de juiste is. Welnu, als de experts dat vinden, wie zijn wij dan wel om aan die juiste mix te twijfelen? Leken zijn wij slechts, en wij buigen voor zoveel wijsheid, ook al hadden wij het liever anders gezien. M.n. nu de HTM heeft aangekondigd in de nabije toekomst de frequenties te verlagen. Dit betekent langer staan wachten op de tram. Als die dan uiteindelijk komt , wil je wel graag zitten. Staan in de tram is eigelijk in strijd met de mensenrechten, een zaak voor Amnesty International.
Een vraag nog: Hoe kan het dat de RR bij nagenoeg dezelfde lengte en breedte wel over 84 zitplaatsen beschikt? Is de RR in de ogen van de HTM geen openbaar vervoermiddel, maar een theater of een bioscoop?

Je oproep tot een meer respectvol optreden ondersteun ik van harte, en niet alleen uit eigen belang. Daar hebben we allemaal baat bij. Zelf ben ik mijn hele leven opgestaan voor alles wat oud, gebrekkig, vrouw, zwanger of anderszins zielig was. Nu ikzelf een oude lul ben staat er geen hond voor mij op. Om de spits te mijden (en niet te hoeven staan) neem ik vaak een wat vroegere tram uit de stad. Die zit dan vol met huiswaarts kerende schoolkinderen. Deze zijn allen gezeten en peinzen er niet over om op te staan. Worden daartoe door de begeleidende leerkrachten ook niet aangespoord. Als er al ooit iemand voor je opstaat, dan is het een hoofddoekje. Zo achterlijk is die cultuur van hen dus ook niet!

Appie | 29-2-2012
@Marco, je zal wel moeten. De eerste wordt pas medio 2014 geleverd.

Marco | 29-2-2012
Ik ben benieuwd op welke lijnen deze trams ingezet gaan worden. Ikzelf reis veel met lijn 2, maar zou het jammer vinden om tot 2014 te moeten wachten. Heeft iemand enig idee?

Devil | 27-2-2012
@ Bart. tav de stoelen. We hebben het hier over openbaar vervoer en niet over een theater of bioscoop. Daarom is het heel logisch om deze klapdingen niet in zones op te nemen waar in de spit de behoefte is om te staan om zo veel mensen vervoeren.
De Utrechtse regio heeft dat al goed begrepen en de klapdingen in de gerenoveerde trams weggelaten.

"Jamaar de mensen die slecht ter been zijn en zo.."
Daar moeten we gewoon weer respectvol voor gaan opstaan.

Anoniem | 26-2-2012
Krijgen deze trams ook een ZUB beveiliging? Dan kunnen ze ingezet worden op het RR-net.

Wim van Es | 21-2-2012
@Terence Haakmat,
- De gekozen configuratie zal het beste bij/in Haaglanden passen.
- De Avenio’s krijgen de vertrouwde voetbediening.
- Als je naar de tekening kijkt is het toch duidelijk dat het tweerichtingswagens worden.

Appie | 21-2-2012
Veel opmerkingen over de Skoda. Maar misschien hadden zij wel helemaal niet ingeschreven op de aanbesteding?

Terence Haakmat | 20-2-2012
Best opmerkelijk die asformule. Bo'+Bo'+2'+Bo'. Bo'+Bo'+Bo'+Bo' lijkt me logischer. (Net als de GTL) Dan zijn er m.i. 2 besturingscontainers nodig die beide 4tractiemotoren besturen. De motoren zijn dan iets zwakker, maar de tram maakt een sterkere indruk. Ook vind ik het jammer dat de voetbesturing verdwijnt. En blijft de Haagse tram unidirectioneel; of gaan ze werken volgen het bidirectionele concept? Met de eerste optie win je wel zitplaatsen... Ik ben erg benieuwd hoe deze tram in de Haagse cultuur functioneert. De GTL's zal ik wel missen...

Bart | 20-2-2012
De HTM heeft een keuze gemaakt; de bestelling is geplaatst. Laten we dus niet verder zeuren over alternatieven, want die zijn er nu niet meer.De Avenio is een feit. Een paar opmerkingen over de Avenio.
De Avenio is 35 meter lang, en 2.55 meter breed. Dat is zo'n 7 a 8 m. langer en 20 cm. breder dan de GTL. Toch zijn er maar 70 zitplaatsen, even veel of 1 minder dan in de huidige GTL, Dit wordt door veel reizigers als teleurstellend ervaren. Met weinig moeite en meerkosten is dit aantal met 14 zitplaatsen uit te breiden. Zoals op foto's o.m. van de tram in Almada is te zien, is het mogelijk om naast de geledingen klapstoeltjes aan te brengen, en wel drie bij de eerste en derde geleding en twee bij de middelste geleding. Dat zijn er samen dus 8. Op de twee plekken die bedoeld zijn voor rolstoelen kunnen ook twee maal drie klapstoelen worden aangebracht, zoals ook in de Regio-citadis van Randstadrail het geval is. Dat zijn dus nog eens 6 zitplaatsen. Brengt het totaal op 14 extra zitplaatsen. Onze nieuwe Avenio beschikt dan over in totaal 84 zitplaatsen, Ongeveer evenveel als de Regio-citadis/Randstadrail en voldoet dan veel meer aan de verwachtingen.
Dan nog iets. Niemand is echt enthousiast over de acht podesten of plateautjes bij de vis-a vis-zitplaatsen. Die zijn bij de Randstadrail voorkomen door de vloer geleidelihjk op telaten lopen. Zou Siemens dit ook niet kunnen doen bij de Avenio, die wij, afgezien van de genoemde te verhelpen min-puntjes, van harte welkom heten.(Hoe mooi ik met anderen die Skoda ook vind.)

thexfile | 20-2-2012
wat ik me als leek de laaset tijd heb afgevraagd de laaset tijd is dit :

als je naar de gtl kijkt en ade afstand tussen de wielen / asstellen , ( heb ik niet gemeten maar gewoon uit het oog ) dan lijkt dat veel op de afstand tussen die van dat voertuig hier....

dan vraag ik me af warom die 1e 2 bakken niet vast worden gezet als 1 bak als we er van uit gaan dat alle wielen mee draaien zoals bij de gtl's...

is dat kleine stukje overstek wat je dan hebt tussen 2 gelden bakken ( die je dan krijgt plaats van 4 ) zo groot dat de knik / bochten onmogelijk worden ??

of kunnen ze dan niet de 2 middelset bakken inkorten aan de binnekant zijde ?? dus dan een zwevende" niet aangedraven bak er tussen plaasten??

dat zou dan lijden tot 2 lange bakken op de koppen gekoppeld met een kleindere zwevende onaangedreven bak er tussen.... 1 die kleinder is dan in de huidige gtl...

nogmaals ik ben geen leek maar dat zou denk ik beter moeten reiden dan dit consept als ik de verhalen zo mag geloven...

beste is nog altijd die scoda te kopen ;-) snap nog niet de reden waarom niet afgezien die geringe extra breedte... maar als de haltes tog moeten worden aangepast en die trams tog maar gaan rijden op stukken waar het kan dan kan net zo goed een breder tram gekocht zijn.... :-S


Jake | 18-2-2012
Deze tram is behoorlijk lelijk zeg!
Kon htm niets beters kiezen?

Tramlijn 18 | 23-1-2012
Sorry
'aangebast' moet 'aangepast' zijn

Tramlijn 18 | 23-1-2012
Some feiten
De Trams zijn te breed voor de Haltes, dus alle Haltes moeten worden aangebast. Dat zijn er veel
De Trams zijn te lang voor de Haltes, dus alle Haltes moeten worden aangebast. Dat zijn er veel
Bo'-Bo'-2'-Bo' betekent dat er één, Draaistel niet word aangedreven
De Draaistellen zijn niet op de 'Grenzen' van de Wagenbakken, dus dan gaat de Tram, zeg maar, Stuk

MVG

Tramlijn 18

Zucht | 13-1-2012
Zucht. Het is al zo vaak gezegd dat dat niet zo is. zoek zelf maar

Gh | 13-1-2012
Dit is een verdere ontwikkeling van de Combino, dus je kan verwachten dat deze tram net zulke of zelfs ergere fouten zal bevatten als de Amsterdamse Combino's.

thexfile | 6-12-2011
dank u voor de mensen die ook eens gekeken hebben naar die scoda t15...

kijk als leek ik ken de smalste profielbreedte op het htm netwerk niet..
neem aan dat dat in de tramtunnel ergens het viadukt en de ingangen in de gebouwen...

maar ik vind het belagelijk dat in die zin dan een beslissing word genomen op 15 cm... een beslissing in die zin dat ik weet dat de htm verliefd is op de gtl..
liever niets anders wil dan een soort gelijk gtl omdat hun hele systheem daar op gebouwd is volgens mij...zij de zelvde rei eigenschappen willen in een voertuig , en altijd de pest hadden aan los geleden voertuigen... en draai assen het liefst hadden boven de geleding...dat getuigd deels de aankoop van de rr voertuigen... welken ook te zwaar waren , en de knik ook te slecht is zoals hij nu is...

met dit nieuw standpunt had men daar veel beter een ander type tram gekozen...zelfs na al het testen met de tram in houten..

daarbij komt als je googeld dat de ander scoda tram T16 volgens wiki 2.46 m breed is..

ik denk had de htm gepraat met scoda dat er makkelijk een "op maat gemaakt ondwerp " van de T15 had kunnen gebouwd worden die voldoet aan 2.46 of 2.50..

ik bedoel elke tram word min of meer op maat gemaakt voor de klant uit een "standaard"paket... denk dat de grote van het kontract en met in oog houdend de vervaning van al de gtls in de toekomst dat skoda best de moeite had willen doen om aan zich aan de wensen van de htm aan te passen...

als ik goed kijk naar het ondwerp is het grotendeel te verhelpen door de wielkasten te verwijderen of aan te passen en het ondwerp beneden wat taps te maken...

waarom ook de scoda... als je goed leest is die tram best robust...
nogmaals ik weet het gewicht niet en de belasting die htm toelaat , maar denk dat het goed moet overeenkomen met wat er nu is...

wat ik ook goed vind aan de scoda is de trekkracht...
als ik hun website mag geloven is dat ding goed voor heuvelig gebieden...
niet dat wij dat nodig hebben , maar is wel lekker als een tram goed trekt zeker nu we meer tunnels wensen en zo...

is ook lekker als we weer eens sneeuw hebben...

en het geluid... weet niet heb er niet in gezeten...
maar denk dat ik inmiddels wel alle youtube filmpjes van dat ding heb gezien.... en als ik daar vanaf mag gaan is het geluid ergens van gelijk aan dat van een gtl , of gelijk aan die van een rr voertuig... afhangend van de ondergond en de gesteldheid van de sporen etc... je kan niet van een tram verwachten dat als je snel over een wissel gaat dat je geen geluid maakt...

de indeling en houte stoelen...
das een kwestie van smaak... ik neem aan dat er aan een interieur altijd gesleuteld kan worden ... zoals ik zij klant is koning en als de htm kuipstoelen wil zoals in de rr en bussen dan moet dat zo kunnen zo niet laat je die door een extren bedrijf plaatsen en koop je hem kaal...

denk dat de mensen bij de htm dat goed zelf kunnen monteren als ze alle onderdelen hebben...

maar wat ik nog meer beaam aan deie scoda is dat de wielstellen in mijn ogen niet veel verschillen van de klasieke dingen...

ik denk als leek dat ze ook zo te verwisselen zijn zoals htm nu ook al jarenlang doet... dat zou het onderhouds plan vergemakklijken...

ik zou best eens de reden willen weten waarom htm afgestapt is van hun jarenlange standpunt van geen los aangedreven gelden voertuigen te kopen...

niet dat ik het voorgestelde voertuig zo lelijk vind , integendeel in wit is hij best mooi... maar ik snap de in eens gemaakte omslag niet...

nogmaals denk dat de t15 met wat aanpassingen makkelijk voldoet...

wat betrefd die nieuwe dualis... mooi ding ja ook een mooi alternatief...
had de ns beter besteld plaats van die nieuwe sprinters...
die looptreden die daar in zitten moeten meteen in die nieuwe sprinter gemonteerd worden want dat stukje wat er nu in zit had nooid zo gekocht mogen zijn en dat heb ik ze ook al meermaals verteld...

trams zijn wel lager dan de sprinter , maar dat had wel voor een spoor revolutie kunnen lijden in de zin meer "metro achtig"en "randstadrail" achtig vervoer...

er was dan meer mogelijk geweest met indermodaalliteid... zoals sprinters die van dort bijv naar leiden dan door de stad naar de kust hadden kunnen reiden...

ik bedoel kijk naar de fimlpjes van wat er zoal in frankrijk en zo gebuerd , waarom kunnen wij dit niet ?? en is niet alsof randstadrail windeieren heeft gelegd want daar was men ook jarenlang op tegen...

o en ja een wc in een stram nogmaals ns waarom in een sprinter niet dan...Martijn Roos | 6-12-2011
Even een kleine corectie, wat betreft de breedte van de Siemens-Avenio tram voor stadsgewest Haagelanden...Het voertuig is 2,50 meter breed! Is dus 15 cm smaller dan de 2,65 meter. (zie de wagen gegevens)

Fluit t eruit | 5-12-2011
@ Joop Sanders: Onlangs ben ik zelf nog in Praag geweest en heb ik deze Skoda 15T trams gezeten als reiziger. Wat voornamelijk opvalt:

- In zo'n filmpje lijkt de herrie erger dan dat je werkelijk in de tram zit;
- In werkelijkheid de meeste herrie ontstaat op punten waar de staat van het spoor te wensen over laat.

Volgens mij, zeker als je de verschillen in spooronderhoud ziet, zouden die klachten over lawaai en dergelijke met zo'n 15T best mee vallen.
Het enige minpunt dat ik aan de 15T kon geven waren de houten stoelen. Wellicht mooi als design maar voor een wat langere zit toch net wat onaangenaam. Zit je slechts een halte of 4 in de tram, dan is het wel weer goed te doen.

Wat dat betreft is het wellicht slimmer om, alvorens een conclusie te trekken op basis van een YouTube filmpje, ook eerst eens in het echt te ervaren hoe het is.

Lijkt me trouwens wel mooi om eens zo'n 15T door de Haagse straten te zien rijden!

Maar terug op het onderwerp: Wat betreft de wagenbreedte: Heb er verder nooit bij stil gestaan, maar inderdaad. Aan de onderzijde worden de RegioCitadissen natuurlijk weer net iets smaller, waardoor de wagenbreedte aldaar dus kleiner is dan de 2,65 meter.

Wat dat betreft is een wagenbreedte van 2,55 meter voor de Avenio dus juist strategisch slim, zodat niet weer diverse halten moeten worden aangepast, zodat alle 3 de types trams er straks aan kunnen halteren.

Is de 2,55 meter breedte op het breedste punt gemeten, of heeft de Avenio ook zo'n versmalling aan de onderrand van de wagenbak?
Als ik de foto's zo bekijk, hoewel dat natuurlijk nog totaal kan verschillen met de werkelijkheid, lijkt daar wel degelijk onder de deuren een afgeschuinde rand te zitten...

Joop Sanders | 5-12-2011
De Alstom Dualis is de opvolger van de Regio Citadis (in principe een ontwerp van LHB) en ontwikkeld om op het treinspoor te rijden (dus is geen stadstram maar een tram-train). Dat voor de Avenio de breedte van 2,55m gekozen is komt, denk ik, omdat de Regio Citadis op perronhoogte 2,58m breed is en zo de bestaande perrons voor beide trams bruikbaar zijn. Ben pas op excursie naar Reims en Angers geweest en daar in de nieuwste trams, type Citadis 302, die 2,40m breed zijn, gereden. Beide trams hebben 2+2 stoelen en de doorgang tussen de stoelen voldoet m.i. best. Nu zijn de Fransen gemiddeld wat slanker (geen mensen met obesitas gezien). Nu nog over de Skoda tram. Inderdaad een slim concept met 4 echte draaistellen en 100% lage vloer. Maar kijk en, vooral luister, op you tube: in de bogen rammelen ze behoorlijk! Als de deskundigen van de HTM voor deze tram gekozen hadden dan was het commentaar over het lawaai niet van de lucht geweest. Ik denkt dat de deskundigen niet over één nacht ijs zijn gegaan om tot de keus voor de Avenio te komen.

Kort | 5-12-2011
Alstom heeft ook weer een nieuwe uitvoering van de citadis, de Citadis Dualis. Ziet er goed uit en elke bak heeft zover ik kan zien ook een draaistel? ziet er vergelijkbaar uit als de Avenio.. Alstom probeerd deze Citadis aan de provincie overijsel te verkopen voor de kamper tramlijn ( vervanging van de kamper spoor lijn).
Ziet er luxer en mooier uit de de Regio Citadis... Heeft Alstom deze tram ook aan HTM proberen te verkopen? Zo ja, jammer dat dit type niet heeft gewonnen. Ziet er veel belovend uit

pduvekot | 30-11-2011
Dat ik dat niet eerder begrepen heb!!
Het wagennummer verwijst naar het jaartal waarvan Siemens denkt dat alle processen achter de rug zijn en de wagens kunnen worden geleverd.....

Wim van Es | 28-11-2011
"waarom mag de excellente deskundige, dhr Borgdorff, niet meer reageren op dit forum?"
@JWB, net als iedereen moet ook een "excellente deskundige" zich aan de spelregels houden.
Dhr. Borgdorff trok zich van die regels niets aan.

Deze website is geen forum!

thexfile | 28-11-2011
best intresant alemaal ... als we dan tog overnieuw moeten dan pleazzzzz htm neem de scoda wagens pleazzzzzzzz...

nogmaals ik ben geen exper , maar heb de boel eens gegogeld en de scoda en deze lopen niet veel uit elkaar.. alhowel de scoda niet staat aangegeven als bidirectioneel en zo kan dat makkelijk gedaan worden egzien het ondwerp , zelvde geld voor de deuren en zo... instap moet ook geen probleem zijn en zo.... breedte vald vast ook aan te werken...

waarom wil ik die scoda ??

- die lijkt voor mij op het oude profiel wat de htm "zelf verzonnen" heeft (gtl)
- moet in mijn ogen dus ook nagenoeg hetzelvde rijden
- is ook lagevloers
- bestaat uit 3 delen net als gtl...
- past bij al de bussen gezien de grote ramen etc oogd ruim ook van buiten..
- is gewoon een htm uiterlijk.... zeker in rood... goed alternatief voor gtl..

nogmaals preis en zo heb ik gene verstand van , maar van wat ik er van kan googelen had die tram het gewoon moeten worden... beter dan dat alternatief wat er nu staat en waar ik denk dat ze net zo veel problemen me zullen hebben als die randstadrail voertuigen...

en scoda is niet zo een slecht merk... als je die dingen op youtube ziet heb ik zo van waarom hebben wij ze niet :-S


John Bergman | 28-11-2011
Mooi hoor. Toch verlang ik nog steeds naar die ouwe trouwe PCC!

robert55 | 28-11-2011
@Wiebe: ik ben totaal geen insider - ik kan gewoon redelijk googelen :)

Sieb67 | 28-11-2011
@ Appie @ Wiebe
Wat je zag bij de Politietender, en wat je nu ook weer ziet in deze tender: procedures en waarderingen zoals die in eerste instantie zijn voorgelegd, blijken achteraf te zijn aangepast of hebben de schijn dat deze zijn aangepast. Alleen al de schijn van niet-transparante procedures leidt tot oneerlijke concurrentie. En dit gaat ten koste aan het vertrouwen in de markt om een aanbesteding met het beste product/prijs te kunnen winnen.

Appie | 28-11-2011
@Wiebe, ik weet niet of jij ook hebt zitten slapen maar CAF wist dit al vanaf het moment dat de order aan Siemens werd gegund. Op dat moment krijgt CAF info over de keuze die gemaakt is.
En Bombardier was er al eerder afgeschreven om de simpele reden dat zij te duur waren. Als je een reactie geeft, weet dan waar je over praat.

JwB | 28-11-2011
@wim, waarom mag de excellente deskundige, dhr Borgdorff, niet meer reageren op dit forum?

Wim van Es | 27-11-2011
@Wiebe, je wijst met je vingertje naar vermeende fouten van anderen, terwijl je zelf zo dom bent niet eerst de spelregels te lezen! Had je dat wel gedaan dan had je geweten waardoor die discussie is gesloten, dat wisten zij die reageerden ook.

Wiebe | 27-11-2011
overigens mijn commentaar over Robert55:

even ter revisie (zonder commentaar van mij)

http://www.haagsovforum.nl/phpBB3/viewtopic.php?f=7&t=129&sid=1feffd7f49f3df62921acf3f96569d46&start=180

Wiebe | 27-11-2011
Overigens interessant dat de ander website is gesloten voor commentaar. Dit is niet overtuigend voor de verdediging van HTM en/of Siemens, meningen gaan blokkeren hebben we al eerder meegemaakt (70 jaar geleden)......

https://www.htmfoto.net/nieuws/tonen.php?datum=20111125&item=250

robert55 is overigens een insider van HTM of Siemens. te veel details.....

leuk dat ze toch op de forums kijken, zeker interessant als de discussie wordt gesloten.Wiebe | 27-11-2011
@Appie, ik denk niet dat CAF heeft zitten slapen, als nu pas de oficieele bekendgeving is, kan het zijn dat ze onder geheimhoudingsplicht staan. geloof niet dat CAF op basis van vermoedens of forums een rechtzaak opstart of kan beginnen. ik weet niet wat de andere rechtszaken inhouden, maat ik geloof niet dat dit helemaal klopt. (Misschien ook de reden waarom Bombardier niet meer deel nam?)

Danny reinders | 27-11-2011
ik vind deze tramvoertuig niet mooi
en ik vind deze letters ook niet mooi
en hoor niet in Den Haag
ik hoop dat ze iets beters komt
wat ze van plan
ik vind het jammer dat we niet kunnen
praten met de trambestuurder
als ze afgeloten hok hebben
ik vind het triest
niet leuk

Danny | 25-11-2011
Ik vind de Wit-Rode kleur mooier als die saaie grijze vogel.

Appie | 25-11-2011
@Sieb67, dit was al bekend op het moment dat de order aan Siemens werd gegund. CAF heeft zitten slapen. Dat ze er nu mee komen lijkt op een laatste stuiptrekking.

Wiebe | 24-11-2011
nou, ik reken ermee dat dit niet doorgaat, als dit waar is (2.55m) heeft de Wethouder nog zo een zaak als de verdachte 'niet correcte' Aanbesteding van politiewagens

http://m.spitsnieuws.nl/archives/binnenland/2011/11/aanbesteding-politiewagens-onder-de-loep

het zal wel niet de eerste (en laatste) keer zijn, ben benieuwd naar de CAF prijzen en rechtszaken....

Sieb67 | 24-11-2011
Weet iemand hier meer van?
http://www.deweekkrant.nl/pages.php?page=2034399

CAF sleept HTM voor rechter
CAF sluit niet uit dat de rechter besluit dat dat de procedure niet correct verlopen is. De Spanjaarden claimen dat HTM een tram van 2.65 meter breed heeft gevraagd om nu een Siemens Avenio van 2.55 meter breed te bestellen.

kort | 24-11-2011
Op www.skyscrapercity.com zag ik een filmpje van een "prototype" staan.
Deze rijdt al in Portugal rond, let op dit is niet een Avanio zoals de HTM krijgt:

http://www.youtube.com/watch?v=I_sM1hwSTSk&feature=player_embedded

thexfile | 21-11-2011
ik heb ff wat lopen knippen / plakken met de bestaande stoeltjes te draaien zodat je telkens naar hat raam zit... en afgezien van het hoogte verschil wat op treed door de ombouw van de wielkasten , krijg je er dan 14 volwaardige zitplaatsen in plaats van de 16 nu... en dan zijn het dus geen klap maar kuip stoeltjes.... en zit je dus dwars op de rijrichting....

het voordeel :
- niemand zit voor of achteruit dus meer bezetting
- betere beenruimte voor iedreen
- wagen interieuer lijkt veel ruimer
- potentieel meer staanplaats
- verbeterd looppad

denk dat dat wel opweegd tegen de paar plaatsen minder in het voertuig...

dat zou de htm beter afdwingen of met een testwagen met half om half indeling uit moeten proberen....

mijn mening zijwaards zitten is beter voor iedreen...pduvekot | 21-11-2011
Misschien kan de commotie over de breedte van de nieuwe Siemens verklaard worden doordat bij 2.65 de breedte van de achteruitkijkspiegels worden meegerekend en de "Haagse" uitvoering heeft geen achteruitkijkspiegels, maar alleen camera's; dat kan per kant 5 cm schelen, dus samen 10 cm.....

thexfile | 21-11-2011
mmm idd eigenaardige knikjes de vaag is of dat verminderd word door de wielen die kunne draaien in de kasten zelf nog want dat heeft dat ding op het filmpje volgens mij niet...

doet me denken aan kopelingen in de siemens ice treinen... als je in die overloop staat doet die vloer ook zo knikken als die over wissels gaat...

en nu moet it zeggen dat die "push me pul me" confugiratie van de rr voertuigen ook van die vage knikken heeft.... in die zin als je er soms in zit word je maag ook niet lekker als je in eens het gevoel hebt dat de cabine diagonaal naar voren beweegd....

ben erg benieuwd om er in te zitten eens zien wat het word snap nogsteeds niet wat dit ding wel heeft wat die scoda niet heeft :-(

scoda was wel mooier en leek meer op de oude gtl en heeft ook 100% lage vloer... al is de instap wat hooger maar dat kan je in de vloer wegwerken zoals bij de rr voertuigen...

maar zal allicht te zwaar en breed zijn te veel lawaai etc... daar heb ik geen verstand van..

weet niet of dit een goede zet was van de htm

A. van der Zee | 21-11-2011
Op onderstaande page van Holland Hoogbouwforums staat een kort filmpje van de voorganger (de Combino Supra, dacht ik dat het was) in Portugal. Het lijkt erop dat het vreemde uitzwaaien in de bocht erg meevalt.

http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?p=85866976#post85866976


thexfile | 18-11-2011
hoi (ben nieuw maar wilde tog ff reageren al heb ik allcht niet zo veel verstand) aan de ene kant ben ik blij met die neiuwe dingen eindelijk werd tijd heb zat geklaagd bij de htm om die gtls weg te krijgen....

aan de andere kant jammer dat ze nu deze dingen kiezen... ik ging zelf liever voor de scoda daar ben ik lanzaam verliefd op geworden en die had goed bij de htm gepast kwa uiterlijk... was een mooie tram in het straadbeeld geweest.... ik ga niet uit over breedtes en zo heb ik geen verstand van maar weet wel wat mooi en lelijk is...

mijn 2e keus was die bombardiers , die reden wel lekker toen ik in brussel was... en ik heb het vast verkeerd maar daar lijken deze wel wat op...

al vind ik de neus dus foei en foei lelijk....als we mogen uitgaan van de foto's
al vind ik dat wit met de rode lijn een mooie kleur... is iets wat ik ook al jarenlang aan gaf bij htm dat die trams meer de wite bussen moeten uitstralen.... maar ik denk dat ze binnen no time onde de reclame zullen zitten dus weet niet of dat veel uit maakt...

wat betrefd het geklets over de breedtes.... en over dat denhaag niet breed genoeg is op sommige punten...

ja dat klopt in die zin als je 2 trams naast elkaar wild laten rijden...
ik vind dat we moeten denken zoals in amsterdam , daar gaan trams ook gedeeltelijk over strengel spoor , en denk dat bepaalde knooppunten op oa lijn 17 zo moeten worden aangepakt...

ben trouwens blij zat dat het deel dat bij mij in rijswijk gaat rijden voor de deur wel met die neiuwe dingen is... al is 2014 lang om hog te wachten...

en over de verhoging van de hoorn brug....
das echt waardeloos !! ik zeg al jaren leg daar een tunnel zoals een stukje verder op in leidschendam... het vergt wel een hele verbouwing maar dan heb je wel een heel mooi plaatje langs de vlied .... in delft zouden ook al die bruggen er uit moeten.... zie het al voor me een brug zo hoog als de snelweg , en als die rr brug oude hofplein lein een stukje verder op... is gewoon geen gezicht.....dan heb ik liever dat we met zijn alle wat meer betalen voor een tunnel en een fietsbrug...

over de bestuur en berijbaarheid kan ik niet veel zeggen... hoop allen dat het beter is als die dingen in amsterdam en rotterdam.... en of gelijk aan die van bombardier in brussel want die voelde goed...

wat betrefd de stoelen... er zouden meer stoelen naar het gangpad gekeerd moeten zijn , vooral die boven de wielkasten... in een bidirectioneel voortuig kost dat wel wat plaatsen maar iemand zoals mij met wagen ziekte zit dan wel altijd goed !! en ben je die keine beenruimte ook kwijd.... maakt get voertuig ook veel beter inzetbaar gezien je dus altijd de goede kant op zit want achteruit rijden willen er niet veel.... die plaasten zijn tog altijd minder bezet... dus is nog meer rendabel ook volgens mij...

nu is het gewoon afwachten.... al is dat niet makkelijk :-S


joop | 18-11-2011
@pduvekot: toch klopt het wel van die voordeur. Als u op de plattegrond van de tram kijkt, dan ziet u aan alle vier de zijden die voordeuren. Bij de Citadis is het anders, daar is bij elke cabine maar 1 voordeur aan de rechter perronzijde.

eppo | 18-11-2011
Misschien wordt de naam HTM wel gewijzigd in R-Net. Je ziet het zo vaak in elke branche, dus waarom ook niet bij het ov? Tenslotte is het vroegere NBM ook overgegaan in Centraal Nederland en zijn de vroegere Westnederland en Zuidwestnederland samen met Centraal Nederland overgegaan in ConneXXion. Je moet altijd alle opties open houden Maar als HTM toch van naam moet wijzigen, dan lijkt mij H-Net wel een mooie naam: de H van Haaglanden. Kwestie van wennen natuurlijk.

koploper46 | 18-11-2011
meen je het nou echt dat er lijnen R-Net moeten gaan worden?
ik mag hopen van niet ik vind het netwerk randstadrail wel iets moois maar waarom nu weer zoiets ?! de eerste uitvoering in HTM is gewoon het mooist

de reiger | 18-11-2011
De bedoeling is dat de lijnen: 1, 2?, 9,1,16,17 en 19 R-net gaan worden in de toekomst. Daarnaast worden alle Randstadrail lijnen ookR-net...

Alleen echter gaan de nieuwe Avenio trams op de lijnen: 9, 11 en deels 17 rijden. En in de toekomst zodra de Randstadrail trams van lijn 2 over gaan naar 3 en 4 komen hier hoogswaarschijnlijk ook Avenio trams rijden

Wouter | 18-11-2011
Mooie montage

Alleen zal het geen R-Net worden, dat is alleen voor de buitenlijnen en ik betwijfel of lijn 16 daar bij hoort

Martijn Roos | 18-11-2011
Dat zien jullie toch echt verkeerd....De 2018 rijdt wel degelijk op het juiste spoor!! Zie ook de rode achterlichten...

pduvekot | 18-11-2011
O nee toch niet: aan de andere kant zit ook de voordeur rechtsvoor omdat het tweerichtingentram is Oeps!

pduvekot | 18-11-2011
Jullie zullenl ook wel de grote fout in de montagefoto hebben gezien: De tram rijdt aan de verkeerde kant!
De voordeur zit rechtsvoor, dus zo rijdt hij tegen de rijrichting in.

Op deze montage lijkt hij ook breder dan de vorige foto; ik vind het wel wat hebben

Dat R-net vind ik aanstellerij en dat serienummer is een grapje; hoewel: het nummer was nog vrij..

de reiger | 18-11-2011
Ik mag hopen dat die bovenste 2 foto's geen werkelijkheid gaan worden...

Geen R-net in Den Haag Please!

Arthur | 17-11-2011
Het klopt inderdaad dat de Avenio, zoals Hans Westerink zegt, in drie breedtes wordt aangeboden. Te weten: 2,3 meter, 2,4 meter en 2,65 meter volgens de folder waar hij naar verwijst. De 2,55 meter zoals die in het technisch overzicht hierboven staat, komt in de folder niet voor.

trambestuurderGVB | 17-11-2011
Als je wilt weten hoe het is om een boete uit te schrijven in een schommelende tram, zou ik je adviseren om mijn collega's van OV-zorg (GVB) te spreken. Geen enkele tram kan meer dan een Combino wiebelen volgens mij.

Wij als trambestuurder hebben wel de instructie dat als er KC aan boord is, rustig te rijden (zeg maar max 20 km/u) zodat zij hun werk rustig kunnen doen, plus dat mensen dan niet meer kunnen uitstappen.

controleur | 15-11-2011
Het probleem zal voor veel mensen zijn dat er geen ervaring is met dit type tram
den haag is de eerste gebruiker/ besteller van deze tram

Anders hadden we wel een prototype kunnen lenen/huren van iemand dan hadden we geweten waar we aan toe waren

Helaas moeten we dus maar afwachten hoe we ons werk kunnen doen
Als het te erg schommelt kunnen we alleen boetes uitschrijven als de tram stilstaat en dat is dus ook niet de bedoeling vrees ik
Of zo als de laatste tijd grote controles houden op de haltes wouwermanstraat grote markt cs en centrum west

aanraak schermpjes reageren nogal snel
Heb al eens 3x opnieuw moeten beginnen met een boete aan gezien door de snelremming wegens slapende bestuurder alles was gewist en de volgende een overstekend persoon weer opnieuw 3e was scheepsrecht
daarom staan we tegenwoordig tegen de deuren aan is iets stabieler

Hans Westerink | 15-11-2011
De Siemens Avenio wordt in 3 breedtes aangeboden, waarvan 2,65m er één is. Zie http://www.mobility.siemens.com/en/data/pdf/ts_internet/ts_tr/avenio_a19100-v520-b452-x-7600.pdf


coos | 14-11-2011
Welke lijn gaat rijden via de Fahrenheitstraat, waar vandaan en waar naar toe?
Grapje. Bedoeld is natuurlijk de Edisonstraat - Beeklaan, denk ik. Toch hoeft dat geen groot en duur probleem te zijn. Daarbij denk ik aan de sporen op de Bosbrug. Als er een derde rail vlak tegen de buitenkant in één richting bij komt, dan ben je er al tegen acceptabele kosten.
Gratis tip......

robert55 | 14-11-2011
Verklaring van de breedte zou kunnen zijn dat de Regiocitadis op het breedste punt [schouderhoogte zittende reiziger] 2650mm is, maar op perronhoogte iets smaller.

Appie | 14-11-2011
@Haagse Meester, bij mijn weten was de breedte 2.65 mtr een gegeven dat was vastgelegd in de aanbesteding. Het voertuig wat CAF aanbood is ook die breedte. Voor trajecten die deze brede wagens niet aankunnen hebben we nog de GTLII (en een restant GTLI). Dat was vanaf het begin de inzet.

Haagse_Meester | 13-11-2011
CAF kan er helemaal niet over beginnen, die breedte. Dat was nl al vanaf het begin bekend: de nieuwe trams moesten breder worden dan GTL maar zeer zeker niet zo breed als de RR wagens. Want dan had men idd beter de RR wagens kunnen nabestellen... Iedereen die met 2,65m loopt te schermen vergeet dat een (belangrijk) deel v/h Haagse tramnet gewoon niet geschikt gemaakt kan worden voor zulke brede trams. Hint: Om en Bij, Paul Krugerlaan, Fahrenheitstraat...

Dhr Borgdorff heeft vanuit z'n werkkring binnen de HTM een goed beeld van de techniek en met name het theoretische deel is nu echt niet anders dan toen. In hoeverre dhr Borgdorff z'n kennis heeft bijgehouden na pensionering is mij niet bekend.

Rijeigenschappen hangen niet alleeen af van de wagenbak ophanging, vering en dergelijke belangrijke zaken, maar vooreerst hoofdzakelijk v/d ondergrond. En die is in de Haagse regio van behoorlijk wisselende kwaliteit: zand, klei en veen bezorgen ontwerpers best wel eens nachtmerries Wat 'goed' rijdt op stabiele ondergrond in het (nabije) buitenland hoeft het op het Haagse net niet noodzakelijkerwijs net zo goed te doen!

erven sleeboom | 13-11-2011
Dankzij de beproefde voorbeelden van Bremen en München weten we dat angst voor slechte rijeigenschappen ongegrond is.

Dat van die breedte snap ik niet helemaal. Wat is er nou besloten? Maar ik zou de voorkeur geven aan 2.55 boven 2.65 als daarmee minder grote ingrepen in de infrastructuur nodig zijn.

Het is op zichzelf wel mogelijk bakken erbij te plaatsen of te verwijderen, maar ik denk dat de onderstellen twee aan twee verbonden zijn en dan heb je voor goede rijeigenschappen een even aantal bakken nodig. Bovendien is er in dit ontwerpen al één onaangedreven draaistel en er moet natuurlijk wel power overblijven.

Dit is niet de plek om over personen te praten, maar hieronder kwam de ex-HTM'er D.A.B. ter sprake, een kundig elektrotechnicus. Hij reageert hier de laatste tijd niet meer, maar anders zou hij jullie vertellen dat hij geen dr. ir. maar hts'er is en dus de titel ing. mag voeren

markus | 13-11-2011
Dan moet tante Jo een beetje afvallen.....
2,55m is toch beter, dan hoeft er niet zoveel aangepast te worden.

A. van de Zee | 13-11-2011
Op weg naar de honderd.... Kan iemand mij vertellen waarom het 2.55 is geworden ipv 2.65. Wat is de gedachte daar achter? Begrijp er zelf geen snars van. Het gangpad bij 2 x 2 zitjes is bij de Citadis al vrij smal, als je daar nog eens 10cm vanaf haalt kan dikke tante Jo er al helemaal niet meer door.... vind het vreeeeemd.

Tiktak | 13-11-2011
een paar vraagjes voor de mensen die meer weten kwai kennis over dit voertuig.
Kunnen deze ook gekoppeld worden aan elkaar.
Is het ook mogelijk om een extra tussen bak te plaatsen zodat er meer passagiers vervoert kunnen worden of een tussen bak er uit te halen voor tramlijnen met minder passagiers.

eppo | 13-11-2011
@Hans (Zoef): de door jou genoemde persoon is al jaren niet meer bij HTM werkzaam. Was ook niet betrokken bij dit project....

Appie | 13-11-2011
@Wouter, je hebt gelijk, ze worden 2.55 breed. En dat is nu juist wat ik zo vreemd vindt. Als CAF dit had aangevoerd, waren ze zonder meer in het gelijk gesteld. Hebben ze dan zo zitten slapen?

Wouter | 13-11-2011
Ik heb uit heel betrouwbare bron vernomen dat de breedte toch echt 2,55 is geworden.

veiligheidsman | 12-11-2011
misschien kunnen ze deze trams weer voorzien van een dubbele pantogaaf (lees beugel)

volgens mij heeft die 2de pantogaaf op de GTL zich wel bewezen of zie ik dit helemaal verkeerd

rvo | 12-11-2011
Het bericht in odr lijkt mij betrouwbaarder dan de info op deze site. Alle gegevens kloppen behalve de breedtemaat. Die is wel 2.65 breed conform odr en niet 2.55. Anders zou de aanbesteding inderdaad over gedaan moeten worden om de maten niet kunnen gewijzigd uitgaande van de 2,65 optie. Overigens in datzelfde odr las ik dat in Hongarije bij openbare aanbesteding in Debrecen de rechter vijf eerere aanbestedingsprocedures ongeldig heeft verklaard. Dus nu dit produkt te laten bouwen lijkt mij sowieso risicovol. Het slopen van GTL lijkt mij voorbarig. Er is ook nog zo iets als een (aankomende) recessie en iets met de euro! Verder hebben we meer dan genoeg RRrijtuigen uitgaande ook van tram 2 die daar tot 2022 mee blijft rijden.

Hans (Zoef) | 12-11-2011
@Niels, de heer DAB heeft DR.IR. voor zijn naam, dus geen domme jongen!

Remco | 12-11-2011
Suf, ik heb er helemaal overheen gekeken op de tekeningen: duidelijk dat het gaat om tweerichtingtrams. Nogal een verandering in het trambedrijf, is het einde van de keerlus in zicht?

Remco | 12-11-2011
Wie weet of het één- of tweerichtingtrams worden? Voogd had hier een link naar een pdf van het stadsgewest neergezet. Daarin staat een uitgebreide onderbouwing van de keuze voor tweerichtingtrams: die kunnen eilandperrons gebruiken; ze kunnen kort-trajectritten rijden vanaf een (nieuw aan te leggen) overloopwissels; de ruimte voor keerlussen wordt steeds kleiner. De logistieke voordelen zouden opwegen tegen de meerkosten van een tweede cabine.

JWb | 12-11-2011
Ik heb de moeite genomen nog even verder te spitten en dan blijkt dat er toch grote verschillen zijn met de Amsterdamse Combino's die door Siemens zelf als mislukt worden aangeduid. De Combino's zijn van aluminium (te zwak, scheurvorming). De Avenio's gewoon van sterk staal. De bakverdeling is ook heel anders. De Combino's hebben een zwevende bak tussen korte vierwielige units. De Avenio's hebben onder elke bak een draaistel. Dat geeft toch nog enige hoop voor betere rijeigenschappen dan de Combino's. Blijft de vreemde stoelopstelling (verhoogde stoelen op pedestals) die volgens de folders van Siemens bedoeld is voor een maximum aan staande passagiers !

Koos | 11-11-2011
Tja technische kennis of niet enz enz enz.......bla bla bla .....deze Trams komen er gewoon in 2014. En tot die tijd lekker genieten van de GTL's

dejanj | 11-11-2011
Niels | 11-11-2011

Als je technische kennis, achtergronden en de logica achter dingen zoekt kan je op deze site zoeken naar schrijven van dhr D.A. Borgdorff. Mocht je dan nog vinden dat hij zijn "mening niet bepaald baseert op enige technische kennis" weet ik niet waar je die kennis dan vandaan moet halen.

En verder zijn er genoeg mensen met technische kennis in deze digitale (htm)omgeving. Alleen niet iedereen schrijft het op onder deze foto..

Jeroen van Loon | 11-11-2011
@ Coos

Mij is verteld door een buurman die trambestuurder is (niet Wim), dat juist door de problematiek van de Combino's in Amsterdam, er maar één serie van 40 trams zijn besteld en mochten er problemen na levering van de Avenio opduiken dan gaat Regio Haaglanden niet al teveel de kuikenbak in met 40 trams; Is de tijd daar dat de serie GTL-II aan vervanging toe is, dan kan of de Avenio weer als tram worden bijbesteld (mocht Regio Haaglanden daar tevreden over zijn) of komt er een nieuwe aanbesteding bij andere producenten van trams.

Niels | 11-11-2011
@simon Randstadrailtrams? Die dingen die zo lekker lomp remmen en optrekken, zodat je je met 2 handen vast moet houden omdat je anders gegarandeerd onderuitgaat? Nou wat zijn die comfortabel!

Ik verbaas me erover dat mensen hier al van alles weten te melden over wat er mankeert aan de rijeigenschappen en aan het interieur, terwijl het ding zelfs nog gebouwd moet worden.
Lijkt mij dat er bij HTM wel wordt nagedacht over wat voor tram er komt en dat het nadenken over het algemeen gebeurt door mensen met íets meer verstand van zaken dan de gemiddelde tramspotter die - excuseer hen die zich gekwetst voelen - toch vooral dingen weet van horen zeggen en de mening niet bepaald baseert op enige technische kennis.


FrankZ | 11-11-2011
Lijken op... Driedelig...

Sorry. Niet overtuigd.

De tijd zal het leren.

Simon | 11-11-2011
Echt, wat een berichten worden hier geplaatst. Over hobbelende Combino's in Amsterdam. Zoals eerder is vermeld zijn dit trams die lijken op de GT8N trams die al zowat 15 jaar dienst doen in Bremen en München. In Jena wordt zelfs een vervolgorder van een driedelig type geleverd door busbouwer Solaris op uitdrukkelijk verzoek van het vervoerbedrijf. Men is zeer tevreden over de constructie. Ook in Budapest en in Almada (ten zuiden van Lissabon) rijden deze Siemens trams uitstekend. Nee, blijf lekker hangen bij de GTL zonder lage vloer en met een ontwerp afgeleid van trams uit Frankfurt uit 1976. Natuurlijk, de kwaliteit is prima echter de europeese regelgeving bepaalt dat trams ook voor mindervaliden barriérevrij toegankelijk moeten zijn. Helaas zitten we nog een aantal jaren opgescheept met een gemoderniseerde GTL ZONDER lagevloermiddenbak.

joop polder | 11-11-2011
Jammer dat de htm niet gedacht heeft aan een verkleinde randstadrail tram. De loopeigenschappen van deze tram is pefect, De inrichting van deze trams is fraai etc. Mooie trams. Nu dit nieuwe model dat ik erg vind lijken op de amsterdamse tram die ik zeer slecht vind rijden. Hopelijk zijn het eigenlijk twee wagenbakken met draaistellen die in het midden een geleding hebben.Dit om beter door de bochten te komen.Wat de stoelen betreft hoop ik dat deze meer zullen lijken op de stoelen uit de randstadrail trams.Den haag heeft altijd goede keuzes gemaakt met nieuwe modellen ,laten wij hopen dat het weer zo is.

coos | 11-11-2011
Stel dat deze Avenio zwaar tegenvalt in het gebruik, zit de HTM dan contractueel vast aan dit type (of erger nog aan deze fabrikant) bij een vervolgbestelling, of ligt de keuze dan weer geheel open?
Dus voor de duidelijkheid: weer 40 trams van Siemens maar een ander type, of 40 van Bombardier of zelfs CAF......
Het is nogal een vergaand beslissing, letterlijk en figuurlijk.

JWb | 10-11-2011
Misschien valt het mee. Als je de tekening goed bekijkt zie je deze tram eigenlijk uit twee bijzondere bakken bestaat. De eerste en laatste geleding kunnen alleen in het horizontale vlak verdraaien waardoor deze delen toch min of meer stijf geheel zijn. De middelste geleding daarentegen scharniert zowel horizontaal als vertikaal. Je zou deze tram dus kunnen zien als een soort van enkelgelede tram van twee tamelijk lange bakken. Elke bak rust op twee draaistellen. Dat zou redelijk stabiel over de rails moeten rijden. Het bijzondere is dat elk van deze bakken in het middel kan knikken om zodoende de uitzwaai te beperken. Al met al een ingewikkelde constructie waarvan ik het grote voordeel niet zie. De extra geledingen kosten (dode) ruimte en maken de bouw duur. Hoe zich dat in de praktijk gedraagt zullen we dus moeten afwachten.

coos | 10-11-2011
Zojuist in OdR gelezen, dat de breedte van de Avenio niet 2,55 m is, maar 2,65 m.
Het scheelt niet veel, maar het kan toch een boom zijn leven kosten, of juist niet.

Wouter | 10-11-2011
Zojuist in de Op de Rails gelezen dat HTM de eerste klant is voor de Avenio. Ik hoop niet dat ze daarmee tot proefkonijn zijn verworden...

mibia | 10-11-2011
Ik denk dat vooral de geldschieter en eigenaar van het materieel (gemeente) een grote mond heeft gehad in die "commissie"en dat de HTM voor de vorm een hoekje mocht meekijken maar niets zeggen

coos | 10-11-2011
Komt er nog een uitgebreide verklaring/uitleg van de kant van de HTM over het waarom van deze keuze. Lijkt me heel interessant.

JWb | 10-11-2011
Ik geef direct toe dat ik geen expert ben. Wel iemand met enig technisch inzicht. Ook de rij-ervaringen met dit soort moderne trams elders beloven m.i. niet veel goeds. Wat mij zo verbaast is dat oude en bewezen techniek zo gemakkelijk aan de kant wordt gezet voor iets dat wel 'modern' is maar zich nog lang niet heeft bewezen. Wordt er alleen maar door boekhouders naar de aanbiedingen gekeken? Enfin, Dat wordt dus afwachten tot ze daadwerkelijk rijden voordat ik een definitief oordeel kan vellen over dit treintje van vier op bijzondere wijze gekoppelde tweeassers.

busgek | 9-11-2011
@eppo
Dit is een eenheidsworst...zo zien ze er tegenwoordig allemaal uit.
Niks spannends meer aan..net als de 1000 serie van de bussen.
Meer van het zelfde...SAAI

Frans van Meerwijk | 9-11-2011
@JWb:

Helemaal eens met jouw twijfels over het bochtgedrag.
En vanuit mijn vooroordelen (en ervaringen met comkloto's) wil ik wel een antwoord geven: rijgedrag en gedrag in bogen is HOPELOOS (vulgo dicitur KL*TE)
Het lijkt mij erg spannend om bij Zichtenburg te gaan staan, foto- en videocamera in de aanslag als het eerste orgel vanaf de Meppelweg het Remiseterrrein probeert op te draaien... Laten we ons maar vast voorbereiden op een aantal rijverboden, want ik geloof NOOIT, dat het huidige net berekend is op de exotische en exorbitante uitzwaai van deze aanschaf...
Arm Den Haag

markus | 9-11-2011
Ze lijken inderdaad op de Adtranz wagens (2200 serie) van München, die bestaan ook uit vier bakken met elk eigen onderstel. De oudere 2100 serie aldaar (en zelfde type - 600 serie in Augsburg) hebben drie bakken op elk een onderstel.

jer | 9-11-2011
het wordt inderdaad voetbediening, ondanks dat het een meerprijs is, heeft de HTM naar zijn personeel geluisterd die in grote getale aangegeven heeft voetbediening te willen hebben. Dit is ook zo in het bestek meegenomen.

Soms is het de investering zeker waard ;-)

Irmo Bouwman | 9-11-2011
Ik ben ook zeker niet tevreden over de Combino's in Amsterdam, die zijn veel te schokkerig. Hopelijk heeft Siemens geleerd dat er vering in een tram aanwezig moet zijn.

JWb | 9-11-2011
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2e/AEG-2G.png

Dat vind ik een vreemde manier om door een simpele linkerbocht te gaan. Het middendeel schudt dus heen en weer zelfs al voor dat dat deel bij de bocht is. Hoe werkt dat?

Sjaakie | 9-11-2011
Ik gok dat ze nummers krijgen vanaf 5001.

Danny | 9-11-2011
Da's nog eens een lange tram!

Niels | 9-11-2011
@stefan het kleurschema is nog niet vastgesteld.

Wouter | 9-11-2011
Is er al eigenlijk iets bekend over de nummering van deze wagens? Wordt het gewoon de serie 3200 of toch iets anders?

RobS | 9-11-2011
Ik vind het model van de Avenio mooi. Hoop dat de rijeigenschappen beter zijn als die van de Combino. Ik als Amsterdammer rij regelmatig met de tram in Amsterdam, maar ik vind de Combino's qua rijeigenschappen (schokken, bonken, piepen) slecht. De Combino is een goede tram voor lange rechte stukken, maar niet voor in de stad met zijn bochten, bruggen, vele kruisingen etc. Sommige mensen hier die zeggen dat de Combino "hobbelig" rijdt hebben gelijk.
Gelukkig woon ik in Asd-Zuid waar nog veel 11G en 12G trams rijden (op lijn 5,16,24) De Combino is m.i. één van de slechtste aankoopbeslissingen geweest in Amsterdam, w.b trammaterieel. Helaas zitten we daar in Amsterdam nog voor vele jaren aan vast. Ik hoop voor de Hagenaars onder u, dat de Avenio beter scoort, wat betreft rijeigenschappen.

Sjaakie | 9-11-2011
Dus wel voetbediening?

Ik zeg: Hulde!

Dat is een goed begin. Nogmaals, ik had het niet verwacht.

Stefan | 9-11-2011
Ik had het kleurenschema van de 3116 logischer gevonden bij de nieuwe trams. Het even 'bijschilderen' van schades lijkt mij een hele uitdaging. Dan zal er gelijk een nieuw stuk plakfolie op de tram moeten om het cirkelvormige patroon te behouden.
Het zal ook wel een mooi gezicht worden als toekomstige totaalreclames van deze trams worden verwijderd. Vaak wordt onderliggende bestickering bij het verwijderen van reclames meegetrokken.

Wouter | 9-11-2011
De breedte is inderdaad 2,55m

busgek | 9-11-2011
Jakkes, wat een lelijk onpersoonlijk onding, sfeerloos.

Nick van der Geugten | 9-11-2011
Over de rijeigenschappen maak ik me geen zorgen. Het is nagenoeg dezelfde opstelling als de GT8N2 van ADTranz/Siemens, die wagens lopen in Nürnberg en München ook prima... Rijeigenschappen daar zijn bijv. beter dan de nieuwe Variobahn.

In het Wikipedia artikel over de GT8N staat bijvoorbeeld deze tekening over het bochtengedrag http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2e/AEG-2G.png

coos | 9-11-2011
Zelf nog stammend uit het twee-assertijdperk heb ik zo mijn bedenkingen bij dit model: vier 'gekoppelde' twee-assers.
De oude 800-en hadden een redelijk rustige gang vanwege hun grote radstand. Het was een feest om op lijn 11 het laatste stuk naar het Holl.Spoor te 'racen'. Hier zie ik 4x vaste trucks met korte radstand. Tenzij de baan goed ligt wordt het een behoorlijk onrustige gang bij een beetje snelheid.
Wat de breedte van 2,55 m betreft: dat lijkt me voor stadsvervoer een goede keus.
Hopelijk wordt het geen miskoop; we moeten er weer 30 jaar mee vooruit.

robert55 | 9-11-2011
@JWb [en anderen]: ik vind je erg vooringenomen over de mogelijk te verwachten rij-eigenschappen. Dat moet je zelf weten, maar het vervelende is dat dit soort verhalen op internet een eigen leven gaan leiden, ook als ze niet op feiten berusten. Iedereen blijft maar herhalen dat de amsterdamse Combino zo slecht rijdt, intussen vind ik ze prettiger dan de BN trams [OK, die halen het niveau van de gtl niet] en veel beter dan de Blokkendoos [een klassieke tram met draaistellen onder de geledingen].
Feit is dat de nu bestaande Combino Supra's [de directe voorloper van de Avenio] in Boedapest en Almeria een goede naam hebben qua rijgedrag.

JWb | 9-11-2011
De wagens mogen dan wel een lage instap hebben, de wielstellen zitten midden onder de wagenbak en vereisen een grote hap ruimte uit de passagiersruimte. Daardoor staan de stoelen in het midden hoger en zijn daar extra struikeltreden nodig. Het lijkt er echt op dat zittende passagiers niet zo gewenst zijn. Staand gaan er natuurlijk meer mensen in.

Met een draaistel onder de geleding heb je dit soort problemen niet. Niet alleen lijkt dit gewoon een treintje van vier twee-assers. Het zijn niet eens twee-assers maar bakken met vier losse wielen die niet eens op een as zitten. Ben zeer benieuwd hoe dit straks over de baan gaat zwabberen. Zal wel met elektronisch gestuurde demping gaan. Dan kun je eindeloos aan de software blijven knoeien om het rijgedrag te verbeteren (ja met de nieuwe update komt alles goed ....)

nuttige ruimte

trambestuurder | 9-11-2011
Sjaakie

Wim heeft gelijk de nieuwe tram krijg voetbediening.
Dit is door de ABC groep bevestigd namelijk.


Sjaakie | 8-11-2011
Voetbediening??

Wim, ook al heb je het van een insider, ik betwijfel me het echt ten zeerste. Ik ben trouwens groot voorstander van voetbediening, maar het lijkt me niet dat de HTM daar extra kosten voor gaat maken (want reken maar dat zo'n grote afwijking t.o.v. de standaard handbediening wat de norm is). Dan was dat bij de Citadissen ook wel gedaan. En daar hebben we het over 144 cabines dus was best de moeite geweest om daar ook pedalen in te doen. Dus waarom dan wel in een serie van 40 wagens?

Nogmaals, ik hoop dat er pedalen in komen, maar zie het niet gebeuren.

Wim van Es | 8-11-2011
Vandaag vertelde een OC-lid mij dat het voetbediening wordt.
En ja, de bestuurders zitten opgesloten.

Jan van Staalduinen | 8-11-2011
Begrijp ik goed, dat onder de kop-bakken draaistellen zitten en onder de tussen-bakken vaste trucks? Krijg je dan bij het ingaan van een scherpe boog geen rare scheve verbinding bij de middelste overloop? Zijn er daarom daar twee draaipunten getekend?
En komt de bestuurder opgesloten te zitten? Moet hij/zij het met hand of voet doen?

Frans van Zoest | 8-11-2011
Ja, goed plan! creme met een groen of rode bies, of wat dacht je van Berlijnsblauw onder, een l.blauw.grijze bies en dan grijs boven! Al met al leven we in 2011, de techniek vliegt ons voorruit en hogere machten hebben en hadden het hiermee voor het zeggen. Als hij voorlopig maak lekker en vooral comfortabel rijdt. Ik merk al aan de reactie van de vakmensen hieronder dat die duidelijk hier en daar hun mogelijk onderbouwde kritiek hebben, we gaan het zien.

rsmits | 8-11-2011
Lekkere harde stoeltjes :-( zie ik niet echt zitten ....

Jeroen van Loon | 8-11-2011
het is een mooie tram en zoals de kleurstelling in de folder is, vind ik hem heel apart, maar zal het wel niet worden... misschien creme met een groene bies of het latere geheel geel, zoals de pcc's?

jer | 8-11-2011
van mij mogen ze komen hoor, ziet er goed uit en hopelijk zijn ze beter geschikt voor het stedelijke dan de Regio Citadis.

Ben benieuwd wanneer we de eerste meters kunnen gaan maken.

mibia | 8-11-2011
Zat vandaag achterin een GVB combino....bij het remmen een enorm kawaal door de tram te horen: hard geratel en geschuur en gekraak...iets met de remmen te maken? De bestuurder paste zijn rijstyl aan: harder rijden en harder remmen, na een paar kilometer gevreten te hebben was de herrie meer acceptabel voor de oren in de tram bij het remmen. Verder ben ik nu wel gewend aan de Comino. Maar hoeveel zitplaatsen heeft de HTM Avero en de GVB Comino? Op het oog lijkt de Avero meer staand-vervoer dan zittend- vervoer.

Niels | 8-11-2011
@Hans wel typisch dat je er alleen bij de sprinter last van hebt gehad, want op de nieuwe SLT na zijn alle treinstellen voorzien van 2 draaistellen per wagon. Dan zou je dat daarbij dus ook moeten werken.
Het wiebelen van de sprinter komt vooral door de luchtvering met een lange slag en niet door de plaatsing van de draaistellen.

Hans (Zoef) | 8-11-2011
Het is al eerder genoemd en ik denk dat de rijeigenschappen minder comfortabel zijn dan van de GTL. De meest efficiente vorm van geleding is om 2 bakken te verbinden op één draaistel. Het voordeel hiervan is dat beide bakken steeds dezelfde bewegingen volgen van dat onderstel. Bij gekoppelde bakken op 2 of zoals hier met de verbinding buiten het onderstel zal dit gaan zoeken en soms zelfs gaan schudden omdat beide bakken tegen elkaar in gaan staan jutteren. Dat was ook het geval bij de oudere treinstellen van het type sprinter en niet comfortabel voor de reiziger. Het TGV concept is ook gebaseerd op de geleding met één draaistel. Dit maakt het comfortabeler vooral bij hogere snelheden.

Sebas | 8-11-2011
Het ziet er mooi uit het de nieuwe tram
Meschien kan BRU ook die tram bestellen bij Siemens
Omdat er ook nog een tramlijn aangelegt moet worden van Utrecht CS naar de Utrechtse Uithof.

Martijn van Meerwijk | 8-11-2011
is er al bekend wanneer de eerste tram komt?
of proefexemplaar?

Martijn van Meerwijk | 8-11-2011
ik vind het wel een leuk model.
de kleurstelling die ze nu laten zien vind ik ook wel mooi.
al zou ik zelf gewoon voor de GTL-1 kleuren hebben gekozen.

En een pluspunt tegen over de combino's is dat dit geen 3 2assers(4 wielers) zijn
Maar 2 GT-4 trams aan elkaar.
en die zijn volgens mij niet zo belaberd.

Nostalgicus | 8-11-2011
Kunnen we de 800-serie niet terugkrijgen?

maurice | 8-11-2011
Mooie wagen, ik er al naar uit om te gaan rijden, of gaan ze er ook nog een 'botsneus' er op maken.

Jan de Groot | 8-11-2011
Waar hebben ze nou nog meer deze vage asindeling? Heb het eens ergens gezien, volgens mij in Orléans of Toulouse, kan dat? Ergens in Frankrijk in ieder geval. (of was het nou toch in Spanje...)
De rijeigenschappen zijn verschrikkelijk... op kaarsrechte stukken waar wat snelheid gemaakt wordt schud je gigantisch heen en weer! Ook scherpe bochten zijn niet erg prettig, een onnatuurlijk gevoel. Misschien dat ze inmiddels wat op de belabberde ligging uitgevonden hebben... zo niet... succes daar in Den Haag dan!

Appie | 8-11-2011
@Martijn, het contract met Siemens is al getekend. Het hoger beroep heeft geen invloed op de levering, hooguit op de beoordeling van de offertes.

eppo | 8-11-2011
@Anton: je hebt recht op je eigen mening. Als jij het 'absoluut waardeloos' vindt, prima. Maar beargumenteer jouw mening dan ook. Ik ben benieuwd naar jouw visie?

Anton | 8-11-2011
Absoluut waardeloos...

Martijn Roos | 8-11-2011
Meer dan mooi te noemen, deze Avenio tram, de opvolger van de Combino....

Het is wel een leuke indeling de passagierszetels tegen over elkaar, zeker voor gezinnen, of een 4 tal vrienden, maakt dat wel knus.

Wat ik nog wel even meld, dat het Spaanse CAF met een hogerberoep bezig is! Uitspraak is 27 December 2011? De bestelling is dan wel geplaatst bij Siemens, maar nog niet officieel via persberichten naar buitengebracht... Laten we met z,n allen hopen, dat CAF ook de hogerberoep uitspraak gaat verliezen!! En het voor Siemens en HTM definitief rondgebreid kan worden.....

Dolfijn | 8-11-2011
Mooie tram, ik kijk er naar uit.
Maar nu van binnen, die verhoogde opstap naar de zitplaats is gevaarlijk te noemen voor ouderen die slecht ter been zijn. Wanneer ik met de bus ga en naar een zitplaats midden in de wil gaan zitten heb je ook zo'n opstap. Op het moment dat je die opstap maakt trekt de chauffeur op en lig je op je plaat. Ik denk dat dat in de tram hetzelfde is daar de chfr van tram of bus nooit kijken of o.a. ouderen hun plaats hebben gevonden.
Verder HTM veel succes voor de strijd voor jullie werk.
Ik ga de 20 ste wel op de fiets naar de stad.


John | 8-11-2011
In de siemens folder staat wel 2,65 meter breed en zo te zien aan de foto's zit er handbediening in.
Waarom niet een uniform model? Dus allemaal RR? Nu zal het hele netwerk ook aangepast moeten worden

fourty | 8-11-2011
prachtige bak...laat maar komen

www.jfvanleeuwen.nl

Voogd | 8-11-2011
Oh ja en voor wie nog zin in een reclamefolder heeft:
http://transportation.siemens.com/en/data/pdf/ts_internet/ts_tr/avenio_a19100-v520-b452-x-7600.pdf
(Overigens geinig: 8 - Vrederust staat er op ) 10 - Voorburg Station was ook leuk geweest

Voogd | 8-11-2011
@Tielmans en Van der Zee: Op http://haaglanden.nl/documenten/1209/2010-04-21%20netwerk%20randstadrail%20-%203%20-%20materieel.pdf staat inderdaad ee nbreedte van 2.65 meter.

A. van der Zee | 8-11-2011
Ja..... moet een beetje lachen om al het commentaar. Het lijken de gedachten wel die mij door het hoofd vliegen bij het zien van dit nieuwe product. Nou ja, hij is besteld dus kunnen we mopperen wat we willen, het ding komt. Dat staat als een paal boven water. Vind 'm 'aardig'. HTM heeft een traditie hoog te houden van geslaagde materieelkeuze. Althans, ik vind dat ze altijd goede keuzes hebben gemaakt (PCC, GTL-8; uitstekende wagens die hun dienst hebben bewezen). En we moeten toch naar de lage vloer, daar is ook geen ontkomen aan. Wat ik me alleen afvraag, worden het nu trucks onder de wagen of draaistellen? HTM wou toch per sé geen trucks (mhoo de teleurstgellende ervaringen en A'dam en R'dam?). Zitplaatsopstelling vind ik maar 'zo zo', maar als de steek maar groot genoeg is, zodat je niet steeds met de knieen van je overbuur in je kruis zit, vind ik het nog niet zo erg.... die zitjes op de afbeelding hoeft niet per sé de keuze van de HTM te zijn hoor. Die rode die je ziet, zijn van een model dat een andere stad heeft aangeschaft, daar is denk ik nog niets over bekend en kan dus evt. nog goed uitpakken. Die breedte vind ik wel een beetje vreemd. Wat een afwijkende maat. Er was toch ingezet op 2.65? En wie weet welke stad/steden tot nu toe (hopelijk) positieve ervaringen met dit model heeft?

Aad | 8-11-2011
@Frans van Meerwijk, La Burgoise is tegenwoordig onderdeel van Bombardier. Zij hadden ingeschreven maar al in de eerste offerteronde eruit geknikkerd. Reden is mij niet bekend

Matt Linssen | 8-11-2011
Wat me opvalt, is dat er hier veel commentaar is op het principe lagevloertram, maar de tram is nu eenmaal besteld en wat mij betreft heeft lagevloer ook zeker de toekomst. Vind de tram er van buiten prima uit zien, mooie kleurstelling. De neus mag inderdaad wel wat futuristischer (ga eens in Frankrijk kijken voor mooie neuzen ;)), maar goed.

Grootste kritiekpunt van mij zijn de stoelen in de tram. Waarom moeten er nu van die flutstoelen in? Dit zijn exact dezelfde planken als in de ProCity-busjes van Connexxion. Lijkt me absoluut niet comfortabel. Natuurlijk verwacht ik geen pluche in de tram, maar er kan toch wel iets comfortabelers in dan dit? Verder heb ik de indruk dat de stoelen absoluut niet efficiënt zijn geplaatst door de vis-à-vis opstelling over de gehele tram. Ben benieuwd wie de stoelen uitgekozen heeft; zullen niet de reizigers zijn geweest...

Frans van Meerwijk | 8-11-2011
@ Ricardo:
Amsterdamse voorouders ? Jouw idee klinkt logisch, maar denk eraan, die RR-krengen zijn BREDER!!! Het overgrote deel van de Infra moet dus op de schop... (was in Amsterdam nooit een probleem: Nieuwe Trams kregen een rijverbod Roetersstraat en hals-over-kop werden vluchtheuvels, verkeerslichten en ander straatmeubilair verplaatst/veranderd), dus je veroorzaakt wel wat probleempjes...

@ coris:
NEEN, wij zien heus wel het verschil tussen een GTL en een paardetram ...
Realiseer je echter: bij een fatsoenlijk ontworpen tram zit de zware zooi ONDER DE VLOER, ligt het zwaartepunt dus laag en ontstaan nauwelijks ongewenste krachten op de bakconstructie; bij alle lagevloerellende staat al dat gewicht echter OP HET DAK!!! Iedere bocht veroorzaakt dus geweldige krachten op de bakconstructie... Iedere weldenkende constructeur/ingenieur zal je ook vertellen, dat het verreweg het slimste is om zware componenten LAAG aan/in het voertuig te bevestigen, maar Siemens heeft daarover een andere mening: kijk naar de 'geweldige kwaliteit en rij-eigenschappen' van de trams in Amsterdam... Waarom denk je dat die k********-dingen zo rammelen en kraken?

@koploper:
Over smaak valt te twisten
Rij-eigenschappen? Zie boven en maak in Amsterdam maar een ritje... NIET met lijn 5, 16 of 24, want daar rijden nog (enigszins "echte" trams)
Alhoewel: Reis ook maar met lijn 16, bedenk, dat het concept van deze orgels identiek is aan de HTM-GTL's en realiseer je de impact van politici op iets goeds... In wezen zijn GTL8-2 (de 3100-en) en de Amsterdamse 11G en 12G identiek: de toenmalige wethouder Verkeer en Vervoer ("baas van het GVB") heeft zich, ongehinderd door enige kennis van zaken, echter dusdanig met deze wagens bemoeid, dat het ruim een jaar duurde voordat de vers afgeleverde trams reden...
Je kunt je dus voorstellen hoe "dom"/ontzet ik keek, toen ik recentelijk een RR zag afleveren op Zichtenburg? van de dieplader aflieren, panto omhoog en op eigen kracht naar binnen...dat hebben we in Amsterdam vanaf de 8G ("luchtwagens") niet meer beleefd...

@ Frank Faber: NEEN, hopelijk dezelfde capaciteit als een GTL, want je hebt hier te maken met lagevloer...

@JWb: FOEI! wil je de droeve waarheid niet zo luidruchtig verkondigen... Inderdaad, het rijgedrag van een Combino (en dus hoogstwaarschijnlijk dit wanproduct) is als dat van een aantal gekoppelde twee-assers. Fatsoenlijk rijden is dus een ramp, vooral omdat dankzij de electronica die "eerste remstelling" waarmee je anders het bochtgedrag nog wel kon fatsoeneren, moeilijk te vinden is...

Nog meer azijn pissen lijkt mij even overbodig Kort samengevat: IK BAAL!

Frans

koploper46 | 8-11-2011
vind het toch wel een mooi voertuig, mij hoor je niet klagen.
nu nog zien hoe die rijd, nu wal 4 bakken

Coris | 7-11-2011
Wat een mooi plaatje van een moderne tram,Alle comentators,wat hebben jullie gemeen. Dat jullie vasthouden aan de hedendaagse tram,nog net geen paardentram bekijk het eens positief.Ik weet nog toen de gtl uitkwam,alle mensen wat een comentaar over de kleurstelling en veel te lang enz enz We krijgen er voor jullie klein of achterkleinkinderen mooie trams bij

ricardo | 7-11-2011
dit model ziet er niet uit

koop meerdere randstadrail voertuigen
dan is alles 1 model en kan je ook kosten besparen met onderdelen inkopen

de htm moet toch bezuinigen

Frans van Meerwijk | 7-11-2011
Oh, Oh, Den Haag, Arme HTM:

Eerste reactie: EEEEKKK!!! Comkneuzoïd vehikel

Tweede reactie:HELLUP!!! ook hier lagevloerellende, daar gáát m'n zit- en rijcomfort

Derde reactie: Siemens??? Wat is er plotseling mis met La Brugeoise (ik weet even niet precies hoe dat tegenwoordig heet/door wie die zijn opgeslokt...)

Kortom: ik ben hier niet blij mee. Kunnen we deze aanschaf vanwege het economisch twijfelachtige klimaat niet nog even heel lang uitstellen; voor de "zo noodzakelijke" lagevloerbak kan de HW Lijsterbes vást wel iets moois knutselen, dat in een GTL als middenbak kan meelopen... Inspiratie kunnen ze bijvoorbeeld in Basel opdoen: daar rijden trams uit de jaren '50 rond met een lagevloer tussenbak. Het voldoet aan de tijdseis, is degelijk en comfortabel en ongetwijfeld een stuk goedkoper dan nieuwe railgebonden voertuigen...
Desgewenst zal ik de Directie graag vergezellen

Sorry, niet alles is even serieus, maar mijn droefheid is oprecht...

Frans

gerard stolk | 7-11-2011
ik vind .m mooi!!!

Frank Faber | 7-11-2011
Zou het publiek weer mogen stemmen over de kleurstelling zowel binnen als buiten zoals bij de regiocitadis? Of was dat een wassen neus?

Haagse_Meester | 7-11-2011
Ik had al m'n bedenkingen, maar de technische specificaties hebben die niet minder gemaakt. Eerder het tegendeel... Het gedrocht is een 4X4 (sic een 3x4, maar hoe duid je dan dat ene motorloze deel aan ) met slechts 1 verticaal scharnierpunt. Hoe slecht dat uitpakt kunnen ze in 020 van meepraten... Verder hoop ik dat de middelste draaistellen geen draaistellen zijn maar vaste trucks, zodat ze de kopbakken kunnen sturen. Technisch kan dat, de middengeleding is dubbelzijdig draaiend. Ik heb nog wel meer bedenkingen, maar ik betaal de rekening niet.... (denk aan zitplaats capaciteit, doorstroming, mindervaliden en kinderwagens, etc etc...)

Afijn, ik schat zo in dat de HTM hier heel snel heel veel spijt van gaat krijgen (al zal men dat natuurlijk nooit publiekelijk toegeven) als de eerste wagens eindelijk zijn vrijgegeven voor de dienst (en reken maar dat ze de nodige problemen gaan tegenkomen tijdens de proefritten!)

P.S. | 7-11-2011
Ik zie niets over stoelhoogte.
Alleen de breedte vasn het gangpad op stoelhoogte

John Voerman | 7-11-2011
Ik realiseer me dat deze tram geen doorlopende assen heeft. De omschrijving zou dus moeten zijn:

Bo staat voor 4 aangedreven wielen
2 staat voor 4 niet aangedreven wielen

Bo-Bo-2-Bo zou dus moeten worden omschreven als:
4 aangedreven wielen + 4 aangedreven wielen + 4 niet aangedreven wielen + 4 aangedreven wielen

om het makkelijk te houden.......

hansje | 7-11-2011
Mooie lage instap,en dan zo'n 20cmopstap om op een stoel te komen?Lijkt me toch niks voor oudere mensen.Zijn er andere lage zitplaatsen?

Arie den Dulk | 7-11-2011
Ik hoop dat men nog mooiere neuzen van de trams zal ontwerpen, ik vind ze "grundlich" lelijk, maar ja, over smaak valt niet te twisten.

John Voerman | 7-11-2011
@pduvekot
Bo staat voor 2 aangedreven assen binnen een truck (draaistel)
2 staat voor 2 niet aandreven assen binnen een truck (draaistel)

Een GTL is een Bo-Bo-Bo-Bo
Een Randstadrailwagen is een Bo-2-2-Bo

JV | 7-11-2011
Wel erg weinig zitplaatsen volgens mij...! Maar dat is een kwaal in alle moderne trams

Tielmans | 7-11-2011
Het zouden toch trams van 2,65 m breed worden? In de tabel staat 2,55 m breed. Zou wel een verstandige keuze zijn.

@JWb: Het model is het vervolg op de Combino, die ook de 'trucks' midden onder de bakken heeft. Niks hobbeligs aan te merken. En is natuurlijk ook niet te vergelijken met een 2-asser van tig jaar geleden.

pduvekot | 7-11-2011
Wat een fascinerende tekening!!
Het roept meteen een aantal vragen op:
1. Wat is Bo-Bo-2-Bo?
2. Betekent de bestuurdersstoel positie dat deze tram alleen met pedalen kan worden bestuurd?
3. Wat is de functie van de enkele voordeur?
4. Wat is de functie van de (vrij krappe) ruimte achter de bestuurdersstoel?
5. Is het de bedoeling dat de bestuurder nog communiceert met de passagiers?
6. Een vierdelige tram met 4 draaistellen: is dit nieuw?
7. Is dit een speciale Haagse variant. Het oorspronkelijke ontwerp van Siemens kende een dubbele voordeur
8. Alle "gewone" stoelen zijn verhoogd: 32 een beetje, en 32 meer. Is dat niet lastig gaan zitten voor veel mensen?
9. Er zitten alleen buiten camera's op de B- en C- bakken; waarom zijn die op de A- en D- bakken van het oorspronkelijke ontwerp vervallen?
10. Uit de gegevens valt af te leiden dat men denkt dat een mens in de tram 68,2 kg weegt; is dat niet een beetje weinig ook gezien de toekomst?

Wie het weet mag het zeggen
Ben Benieuwd.

JWb | 7-11-2011
Rijdt zo'n geval niet erg "hobbelig" vanwege de korte wagenbakken. Zijn dit feitelijk niet gewoon vier aan elkaar gekoppelde twee-assers?

Frank Faber | 7-11-2011
Goh, ik ben de eerste!

Toch mooi, ik ben benieuwd wat de definitieve kleursteling wordt.

Drie geledingen, dus langer dan een GTL. Betekent zeker ook meer capaciteit dan een GTL? Voor een GTL is dat voor mij geen parate kennis.

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    2608


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 10 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!