Home
Email/contactpagina          HTMfoto op Social Media                  
   
Welkom  
 bezoeker
Persoonlijk welkom?
   
 
HTMfoto.net / HonderdprocentHaags.nl is een particuliere website en heeft geen enkele binding met HTM, behalve dat de webmaster ook trambestuurder is bij diezelfde HTM.

Deze website wordt dagelijks bijgewerkt. Laatste update: 10-12-2018, 11:56 uur.

   
       
 

 
   
AEC Regal 525 van lijn 13 op het Almeloplein, eind jaren 60 en 50
foto en ansichtkaart uit de collectie van Nick Roestenburg
wil leebeek | 8-3-2018
De 525 is nog in bezit van de Agfa reclame voor fotorolletjes en
camera`s .

M. Visser | 8-3-2018
Ik heb in dat supermarktje gewerkt op de zaterdag. Achterin had je de kaas/brood en gebak afdeling. De baas zat altijd in zijn witte stofjas achter de kassa. Sollicitatiegesprek had ik bij hen thuis, boven de winkel.
Dat zal rond 1986 geweest zijn.

Bep | 2-2-2015
Hoi allemaal
Ik heb nog geen foto/kaart gezien van de Maartensdijklaan,jullie wel?
Almeloplein weet ik ook nog goed.

Frits | 21-4-2014
Ik woonde in de jaren `60 op de Vrederustlaan. Wij gingen met een groepje kinderen in Rijswijk op school. Gewoonlijk liepen wij naar de halte Rusthoek in Wateringen, waar wij de WSM-bus naar de Van Vredenburchweg in Rijswijk namen. Maar er is een periode geweest dat de Ambachtsweg tussen Den Haag en Wateringen opgebroken was. Er liep toen - als ik me goed herinner - een WSM-buslijn over de Melis Stokelaan naar het Leywegplein (hoek Steenwijklaan). Daar kon je overstappen op een pendelbus naar het Plein in Wateringen. Die pendeldienst werd gereden met de kleine Scania Vabis-bussen die de WSM toen had.

Hans | 20-9-2013
@anita. 1953? U moet zich vergissen. In 1955 was het Almeloplein nog in aanbouw. Zie fotonr. 0.05907 van de Haagse Beeldbank. Bij mijn weten kwamen pas in 1956 de eerste bewoners.

anita | 20-9-2013
Ik heb er van 1953 af gewoond. te aanvulling er was ook nog een zaak met pinda,s die werden daar gebrand...en koffiebonen....de naam van de zaak was KOK....en een platenkiosk van Ger Leroy...daar kocht ik mijn eerste singeltje.....

erven sleeboom | 5-6-2013
Hieronder heeft Aldo Markus al uitgelegd hoe WSM-bus 56 wel degelijk via het Almeloplein reed van Wateringen naar de Varkenmarkt.

Lijn 56 had ook een zijtakje van Wateringen via de Lozerlaan en Loosduinen naar de Kamperfoeliestraat, dat later beperkt werd tot enkele malen per dag Wateringen - Loosduinen, voornamelijk voor aflossende chauffeurs, waarmee ook reizigers tegen HTM-tarief mee konden.

Martin van Riel | 5-6-2013
Er reden in die tijd 3 buslijnen over het Almeloplein:
-Bus 13 Vrederust - Oostduin
-Bus 15 Beresetein - Oostduin
-Bus 25 Berestein - Voorburg t`Loo

Voor zover is weet heeft er op deze plek nooit buslijn gereden van de WSM (Westnederland)

Er reed wel een wsm bus over de Beresteinlaan vanuit wateringen via de Meppelweg, Lozerlaan naar Loosduinen.

Hans | 5-6-2013
@erven sleeboom. Tegen zo`n enorme deskundigheid moet ik het afleggen. Ik houd het er maar op, dat u het bij het rechte eind hebt, althans voorlopig, want je weet nooit, wat er nog gaat komen .

erven sleeboom | 5-6-2013
@erven sleeboom. Knap van u dat u op een zwart-wit foto kleuren herkent en dan ook nog eens in zo`n wazige verte...

Dank voor het compliment en ik heb nu zelfs nog even beter gekeken dan daarnet.
En ja, ik ben van gedachten veranderd. Er zit een lichtgekleurde auto voor, dus het zijn geen HTM-kleuren bij deze blauwe bus. Het is een Leyland-Verheul van de WSM uit de serie 4571-4576 / 4591-4592.
Knap van mij, inderdaad.

Hans | 5-6-2013
@erven sleeboom. Knap van u dat u op een zwart-wit foto kleuren herkent en dan ook nog eens in zo`n wazige verte... Afgezien daarvan, volgens mij kwam bus 25 richting Voorburg vanaf de Maartensdijklaan. De bus waarover we het hier hebben - als het al een (lijn)bus is -, rijdt zo`n beetje in de buurt van de Leyweg, dus voorbij de Maartensdijklaan.

erven sleeboom | 5-6-2013
aldo markus | 4-6-2013 Dat zou dan een WSM-bus kunnen zijn

Gezien de HTM-kleuren zal het wel een bus van lijn 25 zijn.

aldo markus | 5-6-2013
@Hans Wanneer het begonnen is, weet ik niet. Vanuit Wateringen liep de Lozerlaan (toen nog dwars door de tegenwoordige -zijdes en -stedes) naar de Nieuweweg. Lijn 56 had natuurlijk vanouds ritten naar Loosduinen, maar de `hoofdroute` ging naar het centrum. Hoe dat bereikt werd voordat de Melis Stokelaan er was, durf ik niet te zeggen.
Maar zolang ik op de Melis Stokelaan kom (sinds 1960) reden daar blauwe bussen tussen de Beresteinlaan en de Leyweg. In elk geval staat de door mij beschreven route op een HTM-lijnenkaart uit 1968. Daar stonden toen de streeklijnen ook op, want die waren sinds 1966 opengesteld voor vervoer tegen stadstarief. In de zomer van 1969 zijn 56 (en 58) dus over de Hoefkade gaan rijden. Feitelijk zie je hun opvolger 130 dat nu nog doen.

Hans | 4-6-2013
@aldo markus. Vanaf wanneer reed WSM 56 deze route? Volgens mij is dit dan maar een vrij korte periode geweest. Mijn herinnering eraan is moeilijk en nogal vaag.

aldo markus | 4-6-2013
Zou het kunnen dat er op de achtergrond van de bovenste foto nóg een bus naar ons toe rijdt? Dat zou dan een WSM-bus kunnen zijn op lijn 56 (ROTTERDAM - DEN HAAG VIA WATERINGEN). Die lijn reed in Den Haag de route Beresteinlaan - Melis Stokelaan - Leyweg - Meppelweg - Almeloplein - Loevesteinlaan - Vreeswijkstraat - Soestdijkseplein - Zuiderparklaan - Loosduinseweg - Lijnbaan - Prinsegracht - Varkenmarkt.
In mei 1969 ging de 56 (evenals de 58) de route van lijn 22 tussen Moerwijk en Centrum overnemen, dus over Moerweg en Hoefkade.

erik | 2-6-2013
mijn opstap halte
ruik de diesel nog goed!
favoriete HTM bus
deze mevrouw werkte bij defensie
klassieke dame altijd goed gekleed (latest fashion)
schoenen enz:)

rsg | 2-6-2013
Hier had ook buslijn 25 een halte. hier was ik eens vergeten de uitstap deuren te openen toen een op gewonde vrouwen stem klonk chauffeur ik heb gedrukt en het was rood......nou mijn antwoord was toen....dan heeft u vast krootjes gegeten.....Kijk dat zijn nou leuke momenten die je toen nog kon waarmaken.

gegroet.

Hans | 2-6-2013
Ik begin nu te twijfelen. Was de eerste uitbouw nu van de opticien of van de apotheker, die daar (ook) zat? Is er iemand die het verlossende woord kan schrijven?

Hans | 2-6-2013
@Jeroen O. De eerste uitbouw rechts, achter de tegen een boom geplaatste fietsen, werd gebruikt als etalage van de opticien, die altijd een zeer lege aanblik gaf. De winkelier wist duidelijk niet goed wat hij moest met deze ruimte, die veel te groot was voor een brillenwinkel. De uitbouw daarachter was dus, zoals eerder vermeld, de snackkiosk van café Morgenstond. Zoals men kan zien, stonden deze ruimtes tegenover de bijbehorende zaken. Ze waren dus los ervan gebouwd.

Wat u voor een rotonde aanziet, is het begroeide middendeel van de Loevesteinlaan, richting Vreeswijkstraat. Dit was om verkeerstechnische redenen zo aangelegd, dat het een stuk uitstak voor de weg Almeloplein-Meppelweg, richting Maartensdijklaan. Links (niet zichtbaar op de foto) was het middenstuk richting Hengelolaan net zo aangelegd. Er is wel nog steeds een kleine rotonde op de kruising Meppelweg-Maartensdijklaan.

Jeroen O. | 2-6-2013
Zoals de nonnen, Peter?

Ik zie nu pas op deze foto dat de winkels aan het Almeloplein een uitgebouwde etalage hadden, van die paar keer dat ik daar in mijn jeugd kwam (de Betje Wolffstraat was "mijn" terrein) kan ik dat niet herinneren. Ook apart: een rotonde niet in het midden van de rijbanen, hij ligt alleen voor de afbuigende rijbanen (richting Leyweg).

peter vink | 2-6-2013
Bagataliseer het maar Hans Kindt.

CK heeft het beter door.

Hans | 2-6-2013
Hier heb ik gewoond vanaf pakweg 1957 tot 1971. Wij waren de eerste bewoners van zo`n mooie, moderne flat. Eindelijk de luxe van een badkamer, want die had ontbroken in Transvaal, waar wij vandaan kwamen. Wat een rust ook. `s Morgens vroeg hoorde je het hele koor vogels in het Zuiderpark ontwaken. Voor mij een heerlijk geluid. Ook de directe aanwezigheid van een winkelcentrum was een praktisch genot. Ik kende bijna alle winkeliers. De kleine zelfbedieningssupermarkt op het plein was van Jules Frankenmolen, die hij runde samen met zijn broer Han. Later is deze winkel overgenomen door John Bosch en zijn vrouw. Zij woonden eerst op het Almeloplein en zijn later naar de Markelostraat verhuisd. Naast de supermarkt was de banketbakkerswinkel van V.d. Maas. En tussen deze twee winkels zat later een snackkiosk ingeklemd, waarvan de eigenaar in een vooroorlogse dofgroene Buick reed. Er zaten maar liefst drie groentezaken op het plein, waarvan Kraayeveld misschien wel de bekendste was. Eén oudere groenteboer bezat zelfs nog een paard en wagen. Als deze combinatie langs de stoeprand stond geparkeerd. bond hij het paard met een touw aan een lantarenpaal vast. Eén keer was hij dit kennelijk vergeten; het paard kon de verleiding van het malse gazon in het midden niet weerstaan en u raadt het al: een enorme verkeersopstopping was het gevolg, omdat de wagen dwars op de weg stond.
Nog wat andere winkels: Houtman, de zuivelhandel. Heeft in de beginjaren nog aan huis bezorgd. Hij woonde met zijn vrouw op de Meppelweg. Dick van Geel, een speciaalzaak in wol. De Nutsspaarbank. Café Morgenstond, eigendom van de familie Glazer. Op de onderste foto kunt u de uitbouw ervan zien (met de bierreclame op het dak). Deze werd als snackbar geëxploiteerd. Drogisterij Fraterman; de fotozaak van Wim de Looff. Er zaten twee slagers op het plein: Visser Voor Vlees (dit stond in grote neonletters boven zijn winkel) en Verhoef, van wie de auto, een zwart-crème getinte Vauxhall, op de onderste foto links in de verte staat geparkeerd.
Natuurlijk ben ik hier verre van volledig in mijn opsomming, maar wellicht zijn er anderen die e.e.a. kunnen/willen aanvullen om zodoende wat herinneringen te delen.

CK | 1-6-2013
Het dateert uit de tijd dat zo een hoofddoek of liever gezegd sjaal totaal niets te maken had met het religie van tegenwoordig!!!!!!

Richard Velthuysen. | 1-6-2013
Ja dat was toen de mode. Had mijn moeder toen ook. Al noemde men het toen een hoofdsjaal.

Hans Kindt | 1-6-2013
Geert, jongen, zie ik dat goed? Een "autochtone" Nederlandse vrouw met een HOOFDDOEK???? Had mijn moeder toen ook!

Een in een reactie geeft aan dat de tekst van de pagina is aangepast n.a.v. deze reactie.

Reageer
Houdt er vooral rekening mee dat een reactie op deze
pagina ook in de toekomst van waarde moet zijn!


Naam    (graag uw echte naam)
Reactie

< i > < b > < u > < groot > < klein > < rood > < quote >

                                                                     

Type de 4 cijfers over    3179


* Met het plaatsen van uw reactie verklaart u accoord te gaan met de spelregels.
Lees de spelregels >>>Er zijn op dit moment 7 bezoekers.
(gebaseerd op bezoekers die de laatste 5 minuten een pagina hebben bekeken)


- Den Haag


- Scheveningen


- Loosduinen


- Toen & Nu


- Waar de trams zijn verdwenen

- Bus


- Tram


- RandstadRail


- Meer HTM


- (Oud) Collega`s


- Soms gaat het fout


- Foto`s uit het archief van HTM

- Het 100-dagen Nieuwsarchief


- HTM in het nieuws


- Waar is deze foto genomen?

- Wat is nieuw?


- Links


- Webmaster


Home  


Email/contactpagina  


HTMfoto op Social Media  

facebook   


twitter   


YouTube   
Trambestuurders zijn stuurloos, anders waren ze wel buschauffeur geworden,
buschauffeurs sporen niet, anders waren zij wel trambestuurder geworden!